Котові

Леопард оцелот

01.03.2014

Леопард оцелот (лат. Leopardus pardalis) належить до родини Котові (Felidae). Цей хижий ссавець з давніх-давен вважався священною твариною серед багатьох індіанських племен Центральної та Південної Америки. В особливій пошані він був серед ольмеків, ацтеків, інків і майя. Його шкури та кігті часто використовувалися при проведенні різних релігійних ритуалів. Ацтекський бог Кецалькоатль, що зображувався у вигляді пернатого змія, носив сережки з пазурів оцелота.

За індіанським повір'ям, така прикраса була найнадійнішим талісманом, що захищав від будь-яких примх долі.

Оцелот фото

Вбивство оцелота дозволялося тільки з дозволу жерців і у виняткових випадках. Браконьєрство каралося стратою, перед якою спійманого браконьєра піддавали жорстоким тортурам.

Європейські колонізатори порушили вікові традиції. Заради цінного хутра вони масово знищували оцелотів. У 1960-1970-і роки щорічно відстрілювали близько 200 тисяч особин. Це призвело до того, що зараз загальна чисельність популяції не перевищує 50 тисяч.

Вид вперше описав у 1758 році шведський зоолог Карл Лінней.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться на американському континенті. Він простягається від крайнього півдня Техасу через всю Центральну і Південну Америку до північних провінцій Аргентини. Раніше леопарди оцелоти були широко поширені по всьому південному схожу США від Аризони до Луїзіани та Флориди.

Тепер територія їх розселення стає все більш обмеженою та фрагментованою через вирубку лісів і розростання міст. Найбільші популяції мешкають в басейні річки Амазонка.

Представники цього виду населяють тропічні дощові ліси, мангрові зарості та сухі гірські ліси на висотах до 1200 м над рівнем моря. Значно рідше вони зустрічаються в зарослих чагарниками саванах, але категорично уникають занадто відкритих просторів. Іноді їх можна зустріти на плантаціях цукрової тростини.

Існують 11 підвидів. Номінативний підвид поширений в Мексиці, Белізі, Гватемалі, Гондурасі, Сальвадорі, Нікарагуа, Панамі та Коста-Ріці. Він має світло-сірий окрас і поступається своїми розмірами всім іншим південним підвидам.

Поведінка

Леопарди оцелоти ведуть поодинокий нічний спосіб життя. Вдень вони відпочивають в дуплах або на гілках в густих кронах дерев, а з настанням сутінків вирушають на пошуки їжі. Незважаючи на те, що ці хижаки добре лазять по деревах, здобич вони шукають на поверхні ґрунту.

фото оцелот

У похмуру і прохолодну погоду оцелот може так само полювати у світлий час доби. За потреби він здатний перепливати не надто великі річки та озера. За ніч хижак долає відстані понад 10 км, включаючи водні перешкоди.

У кожної дорослої особини є власна домашня ділянка площею від 2 до 31 квадратних кілометрів в залежності від умов навколишнього середовища. Однак вона зазвичай найдовше перебуває на ділянці до 11 кв. км.

Мисливські володіння самця перетинаються з територіями самок. У одностатевих тварин домашні ділянки ніколи не перетинаються. Виняток становлять тільки підлітки, яким мати дозволяє деякий час полювати на її ділянці.

Оцелоти мають до десятка сховищ, які постійно змінюють.

Межі своїх володінь і прокладені маршрути вони мітять за допомогою сечі та фекалій, залишаючи їх на видних місцях. Додатково звірі залишають подряпини на гілках і стовбурах дерев.

Оцелот дома

Територіальні межі люто захищаються від особин однієї статі з господарем. Запеклі бійки нерідко призводять до серйозних травм дуелянтів.

У хижаків є кілька мисливських стежок, по яких вони пересуваються вночі. Багато з них пролягають посеред густих хащів. У безмісячні ночі орієнтуватися в просторі оцелоту допомагають чутливі вібриси й гострий слух.

Головними природними ворогами є ягуари (Panthera onca) і пуми (Puma concolor).

Харчування

Раціон складається переважно з хребетних тварин масою до 1 кг. У ньому переважають дрібні ссавці, зокрема щетинисті щури (Echimyidae), дикобрази (Erethizontidae), американські кролики (Sylvilagus) і опосуми (Didelphidae).

Іноді оцелоту вдається добути більшу здобич. Найчастіше такими жертвами стають носухи (Nasua), ревуни (Alouatta), лінивці (Folivora), чотирипалі мурахоїди (Tamandua) і мазами (Mazama). Меншою мірою з'їдаються птиці, рептилії, земноводні та риба.

При відсутності звичного корму хижаки починають полювати на безхребетну живність, головним чином на крабів і комах.

Визначивши потенційну жертву, вони обережно і практично безшумно наближаються до неї на своїх м'яких лапах. Наблизившись на мінімальну дистанцію, оцелоти роблять різкий стрибок і встромлюють гострі ікла в шию або потилицю жертви. Вони досить часто навідуються на фермерські подвір'я та ласують свійською птицею.

Серед леопардів оцелотів нерідко спостерігається канібалізм. Хворі тварини та молодь можуть бути з'їдені сильнішими одноплемінниками.

Розмноження

Статева зрілість у самок наступає в 18-20 місяців, а у самців ближче до трирічного віку. Шлюбний період у північній і південній частині ареалу відбувається восени. У тропіках оцелоти здатні розмножуватися цілий рік.

Еструс у самок триває від 7 до 10 діб.

У тропічній зоні протягом року може бути кілька естральних циклів. Готових до продовження роду партнерок самці знаходять за запахом і характерними криками. Подружні пари утворюються на кілька днів. Після успішного запліднення партнери знову розходяться. Самці у вихованні потомства участі не приймають.

Вагітність триває від 79 до 85 діб. Незадовго перед пологами самка підшукує відповідне місце для лігва. Вона споруджує його в дуплі дерева, невеликій печері або скельній ущелині. Іноді гніздо споруджується посеред густих чагарників або гіллястої крони.

оцелот характер

Самка народжує звичайно одного або двох кошенят довжиною 23-25 ​​см. Трійні бувають рідко. На момент народження кошенята важать від 200 до 280 г.

Перший час мати постійно вилизує та годує кошенят. Очі у них розплющуються на п'ятнадцятий день. Потім кошенята починають виходити з лігва і знайомитися з найближчими околицями. Вони тихо муркочуть, а в разі невдоволення видають шиплячі та фиркаючі звуки.

Підрослим малюкам мати приносить живих гризунів і вчить їх вбивати. Коли кошенята трохи зміцніють і навчаться самостійно розправлятися з дрібною живністю, вона виходить з ними на полювання.

На третьому місяці юні оцелоти розлучаються з матір'ю та полюють самі, але, як правило, залишаються на її території. Перед настанням статевої зрілості вони знаходять власні мисливські угіддя.

Утримання в неволі

Оцелоти, що потрапили в неволю кошенятами, при правильному поводженні з ними порівняно швидко звикають до свого господаря й стають ручними. Тварини, спіймані в зрілому віці, зберігають свій дикий характер.

чем питается оцелот

Вони дуже рухливі, тому їх потрібно утримувати в просторих приміщеннях або вольєрах з мінімальною площею 20 квадратних метрів і висотою понад 2 м. В іншому випадку у вихованців можуть виникнути проблеми зі здоров'ям через низьку фізичну активність.

Для них краще використовувати вольєри з бетонною підлогою, на який висипають шар землі та висаджують трав'янисті рослини для імітації природного середовища проживання. Обов'язкова наявність лотка з піском як відхожого місця.

У вольєрі встановлюють дерев'яне укриття, вистелене зсередини соломою, і товсті гілки для лазіння. Також вихованцеві необхідні різні іграшки з канатів і згорнутої тканини.

Оцелотам згодовують нежирне м'ясо птиці, телятину, гризунів і добових курчат. Раз на тиждень дають рибу й морепродукти. При їх відсутності пропонують корм для кішок.

Щоб уникнути ожиріння, тваринам періодично влаштовують розвантажувальні дні.

У корм слід регулярно додавати вітаміни та мінеральні речовини для кішок.

Оцелотів можна навчити ходити на повідцю. По можливості їх потрібно вигулювати пізно ввечері.

Опис

Довжина тіла статевозрілих особин 70-100 см. Зріст в загривку 45-55 см. Довжина хвоста становить 40-50 см. Вага 8-12 кг. Самці більші та важчі за самок. Хутро щільне, коротке та м'яке на дотик.

как приручить оцелота

Основний фон забарвлення золотисто-жовтий з численними темними точками та плямами неправильної форми, які на шиї зливаються в лінії. Колір плям варіюється від коричневого до чорного.

Черевна сторона та область під нижньою щелепою помітно світліші за решту тіла і забарвлені в кремовий або білястий колір. На вухах зовні помітна біла пляма.

Хвіст плямистий або прикрашений поперечними кільцеподібними смужками. Уздовж морди тягнуться дві темні смуги. Навколо очей розташоване світле хутро.

 Leopardus pardalis

Кінцівки м'язисті та дуже сильні. Передні лапи більші за задні. Пальці на лапах озброєні гострими висувними кігтями. На передніх лапах п'ять пальців, а на задніх чотири.

У ротовій порожнині розташовано 28 або 30 зубів. Як у всіх кішок добре розвинені ікла. Травний тракт відрізняється простим шлунком і коротким кишечником.

Тривалість життя леопардів оцелотів в дикій природі близько 10-12 років. У неволі вони доживають до 20 років.