Китоподібні

Білий дельфін, або тукуксі

14.12.2018

Білий дельфін, або тукуксі (лат. Sotalia fluviatilis) є єдиним видом родини Дельфінових (Delphinidae) в Південній Америці, який повністю пристосований до життя в прісній воді. Його вкрай рідко можна спостерігати в районах, близьких до морського узбережжя.

Белый дельфин фото

У міфології корінних жителів Амазонії ця тварина відіграє важливу роль. Вважається, що вона здатна ночами приймати вигляд привабливого красеня з сомбреро на голові та з гітарою в руках. У такому вишуканому образі підступна істота навідується до поселень індіанців і масово спокушає юних дівчат.

Такі ж властивості індіанці приписують амазонському дельфіну (Inia geoffrensis).

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в басейні річки Амазонки. Номінативний підвид також мешкає в водах Ріо-Негро, Мадейри, Шингу і Тапажос. Західний кордон ареалу проходить біля підніжжя Анд.

Підвид Sotalia fluviatilis guianensis багатьма систематиками з 2007 року розглядається як окремий вид і називається гвіанським дельфіном або костеро.

Він зустрічається на мілководді в водоймах поблизу атлантичного узбережжя центральних і північно-східних регіонів Південної Америки. Він селиться в змішаних водах і дельтах річок біля берегів Болівії, Бразилії, Колумбії, Еквадору, Гвіани, Гайани, Гондурасу, Нікарагуа, Панами, Перу, Суринаму, Венесуели, Тринідаду і Тобаго.

На відміну від амазонського дельфіна цей водний ссавець селиться не в повільно поточних річках з мулистим дном, а в чистих і широких потоках з прозорою водою. Костеро більші за тукуксі, але менші за афаліну (Tursiops truncates).

Поведінка

Білі дельфіни тримаються невеликими групами з 10-15 особин. Лише біля узбережжя зрідка спостерігаються разом до 30 ссавців. Нерідко вони живуть поодинці або парами. До самотності більше тяжіють старі самці. Підлітки в міру дорослішання віддаляються від батьків і утворюють свої окремі групи, в яких панує складна соціальна ієрархія.

Між собою тварини спілкуються за допомогою звуків високої частоти, що мають різну тривалість і тональність.

Найчастіше вони видають клацання з періодичністю до 70 разів на секунду в інтервалі 10-95 кГц. Активність виявляється в ранкові та вечірні години.

Представники цього виду відрізняються швидкістю та маневревністю, люблять вистрибувати в повітря, але особливої ​​цікавості до навколишнього світу не виявляють.

Тукукси фото

Вони можуть підніматися до витоків річок проти течії, а в сезон дощів плавають по затоплених болотах і лісах, віддаляючись на сотні кілометрів від місць звичного перебування. Іноді спостерігаються на глибинах понад 20 м, але при необхідності здатні занурюватися на 50 м.

Основу раціону складають різні види риб, ракоподібних та молюсків. Своїх жертв білі дельфіни визначають за допомогою ехолокації. При зануренні в пошуках їжі вони зазвичай затримують дихання на 30-60 секунд.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці 6-7 років. Шлюбний період у субтропічних і тропічних регіонах проходить з жовтня по грудень. Тварини спаровуються по багато разів з різними партнерами. Самці в цей час влаштовують між собою нетривалі бійки, які не завдають шкоди їх здоров'ю.

Вагітність триває від 340 до 360 днів. Самка приносить тільки одне дитинча. У момент народження він важить від 6 до 8 кг, а його довжина коливається від 60 до 80 см в залежності від підвиду.

Народженого малюка матуся відразу ж виштовхує на поверхню води, щоб він зміг зробити свій перший подих.

Молочне годування триває близько 12 місяців. Пробувати тверду їжу дитинча починає вже в піврічному віці. Після закінчення лактації він залишається з матір'ю ще на строк до двох років, а потім приєднується до компанії однолітків.

Фото тукукси

Опис

Довжина тіла дорослих особин 140-190 см. Деякі екземпляри виростають до 210 см. Вага 40-80 кг. Представники номінативного підвиду рідко бувають більші за 140-150 см і важать максимум 60 кг.

Короткий спинний плавник має трикутну форму. Його висота не перевищує 15 см. Грудні плавники великі. Від очей до них тягнеться темна смуга.

Забарвлення спини варіюється від сіруватого до темно-сірого або блакитно-сірого кольору. З боків і на животі шкіра світліша з легким рожевим відтінком. У ротовій порожнині є від 28 до 34 зубів. Вузьке рило витягнуте вперед.

Тривалість життя білих дельфінів досягає 35-36 років.