Китоподібні

Амазонський дельфін, або амазонська інія

16.01.2018

Амазонський дельфін, або амазонська інія (лат. Inia geoffrensis) відноситься до родини Інієві  (Iniidae) з підряду Зубатих китів (Odontoceti). Серед індіанців Амазонії поширене повір'я, що в нього регулярно перетворюються білі туристи напідпитку, які вирішили в п'яному стані викупатися в місцевих річках.

Побувавши тривалий час в шкурі тварини, вони іноді приймають знову людську подобу і ведуть тоді себе більш ввічливо і культурно.

Амазонский дельфин фото

В околицях ріки Ріо-Негро старожили запевняють, що були свідками того, як хитрі дельфіни ночами в повний місяць пробираються в індіанські поселення в образі гарних сеньйорів в білих костюмах і капелюхах, а зранку повертаються в річку. Завдяки таким нічним променадам юні смуглянки все частіше народжують світлошкірих немовлят.

Про це в 1987 році навіть було знято в Бразилії художній фільм Ele, o boto (Він, амазонський дельфін), який викликав великий інтерес серед сентиментальних бразилійок. У ньому головний герой навідріз відмовився визнати своїм сином водного ссавця та навіть спробував його убити.

Пекучі брюнетки довго обурювалися на його негідну поведінку.

Розповсюдження

Відомо 2 підвиди, які мешкають в північній частині Південної Америки. Підвид I.g. geofrensis зустрічається в Амазонці і її притоках, а I.g. humboldtiana поширений в Оріноко та її басейні.

З 1994 року підвид I.g. boliviensis вважається окремим видом, що відділився від своїх побратимів близько 2,8 млн років тому.

Амазонський дельфін спостерігається на території Болівії, Бразилії, Колумбії, Еквадору, Перу і Венесуели. Загальна площа займаного ним ареалу становить приблизно 7 млн ​​квадратних кілометрів.

У період рясних злив і наступних паводків ссавці здатні змінювати своє місце проживання та мігрувати в більш багаті кормом райони, включаючи затоплені рівнини.

Амазонский дельфин над водой

Сезонні міграції залежать від рівня води в водоймах. У посуху амазонські інії збираються в річищах повноводних річок.

Поведінка

Представники цього виду зазвичай живуть парами або поодинці, іноді групами до 4 особин. Найчастіше можна спостерігати в природних умовах самку зі своїм дитинчам.

Під час повноводних розливів вони вважають за краще полювати в індивідуальному порядку, а в період посухи здатні об'єднуватися для спільного полювання.

На відміну від афалін амазонські дельфіни при меншій соціалізації мають спокійніший і врівноважений характер. Як правило, вони не виявляють агресії стосовно своїх одноплемінників.

Ці тварини не відрізняються великою грайливістю та не люблять стрибки в повітря, але зате дуже цікаві, тому завзято вивчають будь-які незвичні для них предмети.

Вони охоче хапають весла рибалок і труться тулубом об рибальські човни, можуть ловити кинуті палиці, а іноді розважаються черепахами немов м'ячами. Дресируванню вони піддаються значно гірше за інші споріднені з ними види.

Амазонська інія – порівняно повільний плавець.

Її звичайна швидкість 1,5-3 км/год, але в разі потреби вона може плисти зі швидкістю 14-22 км/год. Тоді кінчик його рила, частина голови та спинний плавник з'являється над поверхнею.

Для спостереження за навколишнім середовищем дельфіни виставляють голови над водою, молоді тварини на відміну від дорослих часто здійснюють стрибки в висоту до 1 м над водною гладдю. Дихають вони кожні 30-110 секунд.

Любопытство амазонскиого дельфина

Харчування

Повсякденний раціон амазонських іній дуже різноманітний. Він охоплює близько 43 різних риб з 19 родин. Довжина жертв коливається від 5 до 80 см, але переважає здобич близько 20 см. Найчастіше жертвами стають цихліди, тетри та піраньї. Структура зубів дозволяє розкушувати панцири ракоподібних і черепах.

Тварини харчуються цілодобово, але пік їх активності спостерігається рано вранці та в післяобідній час.

З метою результативного полювання вони нерідко розташовуються у водоспадів і в гирлах річок, де рибу значно легше зловити. При нагоді їх здобиччю стають невеликі білі дельфіни (Sotalia fluvialis) і гігантські видри (Pteronura brasiliensis).

У неволі неодноразово спостерігалося, як Inia geoffrensis ділять між собою їжу. Чи роблять вони це в природних умовах проживання невідомо.

Їх природними ворогами є чорні каймани (Melanosuchus niger), тупорилі акули (Carcharhinus leucas), ягуари (Panthera onca) і анаконди (Eunectes murinus).

Розмноження

Статева зрілість у самок наступає у віці 6-7 років, коли вони виростають до 175-180 см. Самці стають статевозрілими на 2-3 роки пізніше, досягнувши довжини тіла понад 2 м.

Шлюбний період проходить в сухий сезон, коли міліють річки, і триває близько місяця. Тривалість спарювання 3-4 години.

Амазонский дельфин в поиске пищи

Вагітність триває приблизно 315 днів, а пологи 4-5 годин. Дитинчата з'являються на світ під час паводків в травні або червні.

Новонароджені важать близько 8 кг і протягом року харчуються материнським молоком. Довжина їх тіла близько 80 см. Інтервал між вагітностями складає 2-3 роки.

Зв'язок між матір'ю та її дитиною дуже міцний.

Зазвичай малюк її залишає та переходить до самостійного існування тільки після появи наступного нащадка.

Опис

Довжина тіла дорослих особин 2-2,5 м, вага 100-150 кг. Самці більші за самок і деякі з них можуть важити до 207 кг. Вага самок не перевищує 154 кг.

Колір шкіри змінюється з віком. У молодих тварин вона темно-сіра, але поступово стає сріблястою і рожевою. Самці забарвлені в більш яскраві тони.

У дорослих амазонських іній спина темна, темно-рожева або навіть коричнева. На забарвлення також впливають температура води й географічне розташування.

Будова шийних хребців дозволяє повертати голову в різні боки на 90°.

Великі грудні плавці нагадують трикутник. Завдяки довгим плечовим кісткам вони мають великий ступінь рухливості й дозволяють тварині легко маневрувати в гущі водної рослинності.

Спинний плавець розвинений порівняно слабо, а хвостовий широкий і трикутної форми.

Очі невеликі, але забезпечують добрий зір у водному і повітряному середовищі. На голові знаходиться характерне потовщення, яке використовується для ехолокації. Вузька подовжена морда закінчується трохи загнутим донизу дзьобом.

Передні зуби гострі й конічні, а задні плоскі та тупі. У пащі може бути від 88 до 144 зубів.

Тривалість життя амазонського дельфіна в дикій природі достовірно невідома, імовірно 20-30 років. У неволі вони зазвичай не живуть довше 3 років.

Виняток склав самець Апуре, який був спійманий в 1975 році в водах річки Оріноко і далі жив у зоопарку Дуйсбургу в Німеччині. Він помер від старості 9 жовтня 2006 року, на думку зоологів у віці майже 50 років.