Гризуни

Ховрах малий

27.01.2022

Ховрах малий, або ховрах сірий (лат. Spermophilus pygmaeus) належить до родини Вивіркові (Sciuridae) і є одним із найменших представників роду Spermophilus. Він вважається злісним сільськогосподарським шкідником, який харчується зерновими культурами, тому часто знищується аграріями. Найнебезпечнішим його популяції стало масове застосування в сільському господарстві пестицидів і зрошення полів. Істотний внесок у зниження її чисельності робить зміна клімату.

Збільшення кількості опадів негативно впливає на життя цих гризунів. Надмірне зволоження ґрунту ускладнює їм будівництво підземних комунікацій.

Суслик малый

Чисельність популяції залишається досі дуже значною, тому Міжнародний союз охорони природи відносить малого ховраха до видів, що викликають найменші побоювання (LC, Least concern). У 2021 році в Україні він був внесений до Червоної книги. Його чисельність значно скоротилася протягом останніх 20 років.

Вид вперше описав у 1778 році німецький дослідник природи Петер-Симон Паллас.

Поширення

Ареал проживання знаходиться у степовій зоні Євразії. Він простягається від південних областей України до Уралу, Дагестану та Аральського моря у Казахстані.

Сірі ховрахи живуть переважно у низинах на висотах до 400-500 м над рівнем моря. Вони полюбляють селитися у місцевостях із рівнинним рельєфом. Їх приваблюють насамперед степи та напівпустелі.

Что едят суслики

Існує 5 підвидів. Номінативний підвид поширений біля південної частини річки Урал та у Поволжі. У нижній течії Дніпра та на півострові Крим мешкає підвид Spermophilus pygmaeus brauneri. Для нього характерне бліде забарвлення та наявність темного хвоста з червонуватим відтінком.

Поведінка

Ховрахи малі ведуть денний спосіб життя. Вони утворюють колонії, які дуже агресивно захищають від своїх сусідів.

Самці займають порівняно великі домашні ділянки, що перекривають угіддя кількох самок. Вони намагаються тримати конкурентів на відстані. Самки теж територіальні та захищають свої володіння від вторгнення чужинців.

Нора у ховраха малого зазвичай проста, з одним входом і 1-2 гніздовими камерами. Вона знаходиться на глибині до 180 см, а її довжина часом перевищує 400 см.

Крім основної нори, у кожної тварини є додаткові рятувальні схованки. В них вона ховається у разі несподіваної небезпеки.

На більшій частині ареалу самці впадають у зимову сплячку вже наприкінці серпня. Молодняк та самки залишаються активними на 2-3 тижні довше. Зимова сплячка триває від 5 до 8 місяців. Пробудження настає у березні або квітні.

где живет суслик

Спекотного літа ховрахи сірі впадають у заціпеніння і залишаються у своїх норах до похолодання. В особливо посушливі роки вони від стану заціпеніння можуть відразу переходити в зимову сплячку.

Головними природними ворогами є різні хижі птахи та лисиці (Vulpes). Помітивши хижака, гризуни видають короткі пронизливі сигнали тривоги та ховаються у найближчому підземному укритті.

Харчування

Раціон складається з їжі рослинного походження. Малий ховрах харчується головним чином листям, бруньками, насінням і підземними частинами рослин. Бульби та кореневища частіше поїдаються гризунами, що живуть на півдні та сході ареалу.

У повсякденному меню переважають тонконіг (Poa), ковила (Stipa), полин (Artemisia) та пирій (Elytrigia). У посушливих районах звірятка люблять ласувати цибулинами тюльпанів (Tulipa).

Зрідка вони поїдають різноманітну безхребетну живність. Особливо їх приваблюють наземні жуки, коники та сарана.

Розмноження

Статева зрілість настає в однорічному віці. Шлюбний період починається незабаром після весняного пробудження. Саме тоді самці влаштовують між собою ритуальні бої за право на продовження роду. Іноді бійки закінчуються серйозними каліцтвами дуелянтів.

Самці наполегливо переслідують самок, які намагаються втекти від них у норах. Спарювання відбуваються під землею.

Вагітність триває від 22 до 26 діб. Самка народжує від п'яти до дев'яти дитинчат вагою близько 4 г. Молочне годування триває близько місяця.

фото суслика

Малюки вперше виходять із нори у віці 3 тижнів. Потім вони починають поступово переходити на зелений корм.

Незадовго до закінчення лактації мати вириває кілька нір, до яких незабаром переселяються її нащадки. Сама вона згодом також переходить у нове укриття.

Утримання у неволі

Малих ховрахів утримують у вольєрах з бетонним фундаментом, щоб уникнути втечі вихованців. На одну тварину бажано виділити щонайменше квадратний метр житлової площі.

Усередині вольєра встановлюють дерев'яні ящики та керамічні труби, які будуть слугувати укриттями. Обов'язкова наявність напувалки з чистою питною водою та гілок фруктових дерев для сточування різців, що постійно ростуть.

Spermophilus pygmaeus

Як підстилку використовують солому, суху траву та листя. Її необхідно регулярно міняти. Після початку зимівлі вольєр покривають зверху товстим шаром соломи.

Звіряток годують зерновими сумішами для гризунів. Періодично згодовують свіжі фрукти та овочі, зелень, хліб, борошняних черв'яків (Tenebrio molitor) та гамарусів (Gammarus).

Опис

Довжина тіла статевозрілих особин залежно від підвиду становить 18-26 см. Довжина хвоста 25-50 мм. Він помітно коротший за тулуб.

сколько весит суслик

Основний фон забарвлення варіюється від світло-сірого до коричнево-сірого кольору. На спині часто є темні плями невизначеної форми. Боки жовті, з сіруватим відтінком.

Голова широка. Нерідко вона виглядає ширшою за решту тіла. Над очима помітні червоні плями.

Кінцівки забарвлені в солом'яно-жовтий колір. Хвіст буває білим, коричневим або чорнуватим.

У ротовій порожнині 22 зуби. У верхній щелепі є один різець з кожного боку. За ним слідує зубна щілина (діастема).

Тривалість життя малих ховрахів у дикій природі близько 3 років.