Гризуни

Капібара велика

23.06.2013

Капібара велика, або водосвинка (лат. Hydrochoerus hydrochaeris) належить до підродини Водосвинки (Hydrochoerinae) з родини Кавієві (Caviidae). Вона є найбільшим травоїдним гризуном, який відомий сучасній науці. Деякі тварини набирають вагу до 65-80 кг.

Їхні предки були широко поширені в Південній Америці в пізньому міоцені та ранньому пліоцені близько 8-4 млн років тому.

капибара дружелюбная

Для них була характерна онтогенетична мінливість нижніх корінних зубів і крайніх премолярів, яка привела до великої морфологічної диференціації. Палеонтологи виділяють від 35 до 56 видів вимерлих тварин, які перебували імовірно в близькій спорідненості з водосвинкою.

Вид вперше описав у 1766 році як Sus hydrochaeris шведський систематик Карл Лінней. Через нестачу інформації він вважав його далеким родичем поширених в Євразії диких свиней (Sus scrota).

Капібари та люди

Серед багатьох південноамериканських племен індіанців існує повір'я, що кожна людина народжується у двох іпостасях. Вона з'являється одночасно в образі Homo sapiens і капібари. Отже, вбивство гризуна тягне за собою значну шкоду здоров'ю або навіть швидку смерть її двійника в людській подобі. З цієї причини полювання на капібару починається тільки після спеціальних релігійних ритуалів і явної прихильності вищих сил.

Як правило, духи завжди дають індіанцям дозвіл на полювання, тому її м'ясо досить часто з'являється на їх обідньому столі. Зуби використовуються як прикраси, а шкури для виготовлення взуття та одягу.

капибара домашняя

М'ясо капібари має різкий специфічний запах, який зазвичай відлякує прибулих з Європи гурманів. У європейців воно може викликати сильну алергічну реакцію. Найбільше поціновувачів цього делікатесу живуть у важкодоступних лісах Венесуели.

Найбільш часто його засолюють і засушують. В Аргентині та Уругваї з нього готують гострі ковбаски з великою кількістю перцю чилі. У цих країнах існують спеціальні ферми, де розведення водосвинок поставлене на промислову основу.

Їх жир застосовується в народній медицині. У ньому міститься дуже багато йоду, тому його регулярне вживання в їжу перешкоджає розвитку захворювань, пов'язаних з йододефіцитом.

Назва цього ссавця походить з індіанської мови гуарані від виразу kapi-uara, що перекладається на українську мову як «повелитель трав». Першим його ввів у науковий обіг у 1648 році німецький мандрівник і натураліст Георг Маркграф.

Місцем проживання капібар він вказав околиці портового міста Пернамбуку, розташованого на атлантичному узбережжі Бразилії.

Розповсюдження

Ареал проживання розташований на більшій частині Південної Америки на схід від Анд. Він простягається на південь від півночі Панами через Колумбію, Венесуелу, Бразилію, Еквадор, Перу і Парагвай до північного сходу Аргентини. Порівняно невеликі по чисельності популяції водосвинок мешкають так само в Болівії, Гайані та Уругваї.

Капибара фото

Вони селяться переважно в дощових лісах. Явна перевага надається періодично затоплюваним низинам, що знаходяться біля великих, але неглибоких річок і озер. Часто капібара велика вибирає для свого місця проживання заплавні болота, порослі високою прибережною рослинністю. Значно рідше вона зустрічається в сухих лісах, чагарниках і пампі.

У сезон дощів гризуни нерідко залишають свої укриття та вирушають на оброблювані землі сільськогосподарського призначення, де із задоволенням харчуються зерновими та бобовими культурами.

У гірській місцевості вони спостерігаються на висотах до 600 м над рівнем моря.

Вид монотиповий. Підвиди на сьогодні невідомі. До середини 1980-х років підвидом водосвинки вважалася мала капібара (Hydrochoerus isthmius), що мешкає на сході Панами, північному заході Колумбії та заході Венесуели.

Поведінка

Великі капібари – соціальні тварини. Вони живуть невеликими сімейними парами або групами, що складаються з самця та кількох самок з потомством. Нерідко до них приєднуються самотні самці, але вони не борються за місце в соціальній ієрархії, тому охоче займають її нижчі щаблі. Бійки між самцями бувають дуже рідко. Іноді особини чоловічої статі живуть в гордій самоті.

У кожної сімейної групи є своя власна домашня ділянка, межі якої захищаються усіма її членами та мітяться виділеннями підочноямкових залоз. У ватажка ці залози найбільші. За сприятливих умов група здатна на одній території прожити до 3 років поспіль.

капибара интересные факты

У посуху кілька груп можуть об'єднуватися в одне велике стадо, в якому нерідко буває до 100 тварин.

На годівлю капібари виходять рано вранці та посилено годуються до настання спеки. Опівдні вони приймають прохолодні ванни, неспішно плаваючи в водоймі та продовжуючи ласувати молодими водоростями.

При зануренні у воду у тварин залишається на поверхні тільки частина голови. Ближче до вечора вони вибираються на сушу й продовжують жирування. Близько опівночі водосвинки влаштовуються на спільний нічліг.

Велика капібара, яка помітила небезпеку, видає гучні хрипкі звуки, що нагадують кашель. Почувши їх, вся група завмирає, а потім кидається у воду і стрімко відпливає від берега. За потреби гризуни пірнають і залишаються під водою до 5 хвилин поспіль. Почуваючи себе в безпеці, вони спілкуються за допомогою тихого свисту та покашлювання.

Головними природними ворогами є ягуари (Panthera onca), крокодилячі каймани (Caiman crocodilus) і анаконди (Eunectes murinus). Молодь піддається нападам хижих птахів, зокрема каракар звичайних (Caracara plancus).

Харчування

Раціон складається виключно з їжі рослинного походження. Капібара велика харчується переважно кормом, який знаходить на суші. Водні рослини в її повсякденному меню займають зовсім незначне місце. Вона активно поїдає різні трави та листя чагарників. Зрідка з'їдаються фрукти й кора дерев.

фото капибары

Поблизу людських поселень гризуни часто відвідують плантації кукурудзи та цукрової тростини.

Їх травна система пристосована до перетравлювання великої кількості рослинного корму. В ході еволюції у водосвинок шлунок придбав форму довгої трубки, а апендикс сильно збільшився в розмірах. У апендиксі виробляється м'який кремоподібний послід, який виділяється назовні та потім з'їдається тваринами.

Поїдання власних фекалій називається копрофагією. Воно допомагає краще засвоювати їжу з підвищеним вмістом целюлози.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці 12-18 місяців. Самки стають статевозрілими раніше за самців. Капібари великі розмножуються цілий рік, але спарування найчастіше відбуваються в сезон дощів.

У шлюбний період після початку тічки у самок у статевозрілих самців на переніссі збільшується залоза, яка виділяє мускусний запах. Ватажок злучається з усіма самками своєї групи. Парування відбувається у воді й триває всього лише кілька секунд.

Детёныш с мамой капибарой

Вагітність триває від 150 до 155 днів. Самка народжує від 2 до 8, але зазвичай 4 дитинчат. На момент своєї появи на світ їх вага становить близько 1500 г. Водосвинки народжуються сформованими, з відкритими очима, м'яким коричневим хутром та розвиненими зубами. Новонароджені малюки вже на четверту добу можуть слідувати за своєю матір'ю та помаленьку привчаються їсти траву.

У самки є десять сосків для годування потомства, розташовані на животі у два ряди. Лактація триває 8-12 тижнів. В сімейній групі самки часто поперемінно годують своїм грудним молоком дитинчат один одного.

Відразу після відлучення від грудей мати проганяє своїх нащадків і залишає їх напризволяще.

З цієї причини смертність серед молодих тварин у перший рік дуже висока. Від хижаків гинуть до 50% молоді. Дорослі ніколи не захищають своїх малюків, обмежуючись лише попередженнями про хижаків, що знаходяться поблизу. У підсумку вижити мають шанс лише самі обережні гризуни.

Протягом року самка може принести потомство до 2-3 разів.

Опис

Довжина тіла 100-130 см, а зріст в загривку 50-60 см. Вага 30-60 кг, максимум 80 кг. Самки трохи більші та важчі за самців. Статура кремезна і мускулиста. Хвіст відсутній.

Hydrochoerus hydrochaeris

Забарвлення може варіюватися від червонувато-коричневого до сіро-коричневого кольору. Черевна сторона жовтувато-коричнева. Довге хутро не особливо густе та жорсткувате на дотик.

Характерною особливістю є не дуже велика і майже прямокутна голова з тупою мордою. Ніздрі на морді розташовані далеко попереду. Вуха маленькі й округлі. Маленькі очі знаходяться з боків голови.

Над ніздрями є пахучі залози. Ноги короткі та сильні. На передніх кінцівках по 4, а на задніх по 3 пальці. Між ними є плавальні перетинки.

Тривалість життя капібари великої в дикій природі 8-10 років. У неволі вона доживає до 12 років.