Соколоподібні

Каранча, або каракара звичайна

29.06.2019

Каранча, або каракара звичайна (лат. Caracara plancus) відноситься до родини Соколові (Falconidae) і є одним з найбільших його представників. Розмірами та вагою її перевершує тільки поширений в північній півкулі кречет (Falco rusticolus). Вона ж мешкає в Південній Америці.

Серед південноамериканських індіанців цей хижий птах користується великою повагою та вважається символом військової доблесті.

Каранча фото

На честь нього було названо Лаутаро і Пелантаро, вождів племені мапуче, які підняли у XVI столітті в Чилі повстання проти іспанських колонізаторів. Перше ім'я перекладається на українську мову як «швидка каранча», а друге як «каранча, що світиться».

Вид вперше описав у 1777 році британський ілюстратор і зоолог Джон Фредерік Міллер.

Розповсюдження

Ареал проживання простягається від півдня Південної Америки до басейну річки Амазонка і північних регіонів Перу. Звичайна каракара поширена на території Аргентини, Болівії, Чилі, Парагваю, Еквадору та Уругваю. У другій половині XIX століття вона з'явилася на Фолклендських островах. Імовірно її завезли вівчарі.

Загальна площа займаного ареалу перевищує 20 тисяч квадратних кілометрів.

Птахи уникають високогірних районів Анд і густих дощових лісів. Найчастіше вони селяться на кордоні лісових масивів і напіввідкритих просторів. Часто ці пернаті хижаки гніздяться поблизу людських поселень. У гірській місцевості вони зазвичай спостерігаються на висотах до 1400 м над рівнем моря. У Перу є популяція, яка живе на висоті 2500 м.

Відомо 3 підвиди. Номінативний підвид живе на півдні південноамериканського континенту і Фолклендських островах.

Фото каранчи

Поведінка

Каранча живуть поодинці або невеликими сімейними групами. Молоді особини можуть взимку збиратися в зграї. Свої спостережні пункти вони обладнують на верхівках високих дерев, чагарників або стовпах.

Каранча летить досить важко, з шумом роблячи сильні помахи крилами. На відміну від орлів та грифів вона не використовує теплі висхідні потоки повітря для плануючого польоту, тому вилітає на пошуки їжі раніше інших пернатих хижаків і стерв'ятників.

Птах багато часу проводить на поверхні ґрунту. Довгі ноги й пальці дозволяють йому швидко переміщатися по землі. Він жваво бігає, тому здатен зловити жертву на бігу.

У пошуках здобичі каракара звичайна може довго кружляти в повітрі, видаючи різкі гучні звуки.

Як потенційні мисливські трофеї вона вибирає молодих і хворих тварин. Хижачка завдає їм безліч ударів дзьобом в очі, губи та анальну область. Вони тривають до тих пір, поки жертва не знесилиться та помре.

Харчування

У раціоні каракар переважає мертвечина. Вони часто присутні поблизу автомобільних доріг і поїдають трупи тварин, розчавлених автотранспортом.

Птахи виглядають здобич як з повітря, так і прогулюючись по землі. Їх жертвами стають дрібні ящірки, змії, гризуни, жаби, комахи, равлики й дощові черв'яки. Вони нерідко розоряють пташині гнізда, поїдаючи пташенят та яйця. На пляжах хижаки знаходять черепашачі кладки та з'їдають черепашок, що вилупилися.

Каранчі поїдають також їжу рослинного походження. Вони годуються горіхами, бобами, плодами авокадо і пальм. Серед них процвітає клептопаразитизм. Вони часто відбирають корм у слабших пернатих.

каракара обыкновенная

Розмноження

Початок шлюбного періоду залежить від кліматичних умов і географічного розташування. У Чилі каракара звичайна починає гніздитися в жовтні, в Аргентині у вересні, а на півдні Бразилії та Уругваї у квітні й травні.

Гнізда розташовуються на деревах, кактусах і чагарниках, вкрай рідко прямо на землі або на спорудах антропогенного характеру.

У 2010 році пара птахів звила своє гніздечко на вказівному знаку біля автостради. Ця подія відбулася в Буенос-Айресі.

Звичайні каракари, як правило, утворюють сімейні пари на все життя. Гніздо споруджується з гілочок і хмизу. Самка відкладає 2-3 кремові або охристі яйця з темно-коричневими або червоно-коричневими цяточками. Їх розмір близько 57х45 мм. Кладку насиджують обоє батьків поперемінно.

Інкубація триває 28-30 днів. Пташенята з'являються на світ покритими коричнево-жовтим пухом, але їх голови, плечі та пляма на грудях забарвлені в коричневий колір з фіолетовим відливом. Дзьоби блідо-рожеві, а кінцівки блідо-сірі.

Фото каракары обыкновенной

Пташенят годують обоє батьків протягом 70 днів. Потім вони стають на крило, а через 2-3 місяці приєднуються до підліткових груп.

Опис

Довжина тіла 54-65 см, хвоста 23-27 см. Розмах крил 120-132 см. Вага 900-1600 г. Самці приблизно на 10% легші та дрібніші за самок. Птахи з південних популяцій більші за своїх північних одноплемінників.

Основний фон забарвлення темно-коричневий. На білій голові знаходиться чорний гребінь, лицьова частина червона. Груди, шия та хвіст прикрашені чорно-білими смужками. На кінчику хвоста є широка чорно-біла смуга.

Вершини крил темно-коричневі. Дзьоб синьо-сірий, райдужка очей коричнева. Ноги та лапи жовті. У молодих птахів забарвлення менш контрастне. Замість смужок у них проглядаються пунктирні лінії.

Тривалість життя каракари звичайної в дикій природі 15-20 років. У неволі вона доживає до 30 років.