Акули

Звичайна піщана акула

22.04.2020

Звичайна піщана акула (лат. Carcharias taurus) відноситься до родини Піщаних акул (Odontaspididae) із ряду Ламноподібних (Lamniformes). Вона відрізняється відносно миролюбним характером і дуже рідко нападає на людей. Її часто плутають з тигровою акулою (Galeocerdo cuvier), яка дійсно несе серйозну небезпеку для людини.

Обыкновенная песчаная акула фото

Через зовнішню схожість до 70-х років минулого століття вона піддавалася масовому знищенню. Вважалося, що таким чином можна забезпечити безпеку аквалангістів і громадян, що відпочивають на пляжах. В результаті чисельність популяції цієї риби різко скоротилася. У 1974 році вона отримала охоронний статус виду, що перебуває в уразливому становищі (Vulnerable species).

Її ловля заборонена в прибережних водах США і Австралії. У більшості країн Південно-Східної Азії дозволено промисловий лов звичайної піщаної акули. Її м'ясо, плавники й печінку вживаються в їжу місцевим населенням, а кістки й зуби використовуються для виготовлення сувенірних виробів.

Вид вперше описав у 1810 році американський зоолог Константен Самюель Рафінеск.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в тропічних і субтропічних водах Індійського, Атлантичного і Тихого океанів. Звичайні піщані акули запливають в Середземне море і Мексиканську затоку.

Фото обыкновенной песчаной акулы

У Західній Атлантиці вони поширені від затоки Мен в США через Карибське море до північних регіонів Аргентини, а в Східній Атлантиці від європейського узбережжя до Південної Африки. В Індійському океані хижаки зустрічаються майже повсюдно в прибережній зоні. У Тихому океані вони мешкають переважно в західній частині від Океанії до півдня Китаю, Корейського півострова та Японії.

Риби найчастіше селяться в бухтах, лагунах, дельтах великих річок і біля рифів.

Поведінка

Звичайні піщані акули ведуть поодинокий спосіб життя або збираються в невеликі групи до 10-20 особин для спільного пошуку їжі. Вони відпочивають у світлий час доби, а починають полювати з настанням сутінків. Полювання триває всю ніч до самого ранку.

Оскільки у цих риб відсутній плавальний міхур, вони заковтують повітря на поверхні води та зберігають його в шлунку, тому можуть майже нерухомо плавати у водному середовищі в стані спокою.

Восени та взимку піщані акули мігрують до екватора. Вони тримаються біля узбережжя на мілководді. Середня глибина занурення близько 50 м. За потреби хижаки здатні зануритися на глибину до 190 м.

фото песчаной акулы

Природними ворогами є кашалоти (Physeter catodon), косатки (Orcinus orca) і білі акули (Carcharodon carcharias). Молодь може піддаватися атакам гігантських восьминогів (Enteroctopus).

Завдяки довгим, гострим і загнутим назад зубам піщана звичайна акула легко утримує здобич. їх видно навіть тоді, коли рот закритий. Виявляти потенційну жертву їй допомагають зір, слух, нюх, бічні лінії та ампули Лоренцині, що реагують на електричні поля та на найменші зміни в їх напрузі.

Харчування

Основу раціону складають різні кісткові риби середніх розмірів (Osteichthyes). В основному це скумбрії (Scombridae), мерлузи (Merluccius), оселедці (Clupeidae), луфарі (Pomatomidae) і губані (Labridae).

Крім них з'їдаються кальмари (Teuthidae), каракатиці (Sepiida) і ракоподібні (Crustaceae). До повсякденного меню входять також дрібні акули та скати (Gnathostomata).

песчаная акула террария

Свою жертву хижаки хапають гострими як бритва зубами. Невелику здобич вони проковтують цілком, а велику розривають на шматки.

Звичайні піщані акули під час полювання можуть впадати в безумство. Тоді вони атакують все, що знаходиться поруч з ними.

Розмноження

Самці стають статевозрілими приблизно в п'ятирічному віці, коли виростають в довжину близько 200 см. У самок статева зрілість настає у 6-7 років, коли довжина тіла досягає 220-230 см.

фото Carcharias taurus

Шлюбний період у північній півкулі на більшій частині ареалу проходить з листопада по березень. Під час залицяння та спаровування самці кусають самок. Їх від болючих укусів захищає товстий шар шкіри. Вона настільки груба, що самці нерідко втрачають свої зуби, які падають на морське дно.

На підставі зубів піщаної акули, знайдених на дні, можна точно визначити місця їх регулярного спарювання.

У парних яєчниках самки утворюється до 25 яйцеклітин, які запліднюються в фаллопієвих трубах. Ембріони харчуються спочатку вмістом жовткових мішечків, а потім поживними речовинами, які надходять через матку. Серед них спостерігається канібалізм. Вони починають поїдати незапліднені яйця та інші ембріони.

акулы

Вагітність триває від 8 до 10 місяців. Пологи відбуваються зазвичай в захищеному місці біля узбережних рифів. На світ з'являються 2 дитинчати. Довжина новонароджених акул становить 90-100 см, а вага близько 20 кг. Відразу після свого народження вони переходять до самостійного існування. Мати не піклується про них і не виявляє зацікавленості до їх подальшої долі.

Опис

Довжина тіла самців 220-265 см. Самки помітно більші й виростають до 320 см. Вага 90-120 кг, максимум 180 кг.

Верхня частина тіла забарвлена ​​в бронзовий або світло-коричневий колір. З боків розташовані дрібні жовтуваті або червонуваті плями й точки, які бліднуть з віком. Черевна частина світло-сіра або білувата.

 Carcharias taurus

Статура масивне й звужується до морди. Морда плоска. Маленькі очі посаджені з боків голови.

На спині розташовані два спинні плавці приблизно однакового розміру. Перший спинний плавник знаходиться посередині спини, а другий посередині між ним і основою хвоста. Грудні плавники розташовані прямо за зябрами. Потужний хвостовий плавець закінчується сильно витягнутою верхньою лопаттю.

Тривалість життя звичайної піщаної акули в природних умовах 20-30 років.