Змії

Південноафриканський пітон

27.10.2019

Південноафриканський пітон (лат. Python natalensis) відноситься до родини Pythonidae. У багатьох африканських народностей ця велика неотруйна змія викликає благоговійний трепет. Її величезні розміри й потайний спосіб життя посприяли появі безлічі легенд і забобонів. Поширене повір'я, що в неї переселяються душі померлих людей, тому більшість африканців намагаються ніколи не турбувати гігантську рептилію.

Южноафриканский питон фото

З іншого боку в Африці є племена, які не відчувають до пітонів піднесених почуттів і вживають їх м'ясо в їжу. Більшість таких гурманів проживають в Демократичній Республіці Конго. Вони регулярно полюють на плазунів і влаштовують пастки біля їх схованок.

Конголезці готують з м'яса пітона стейки, що нагадують за смаком атлантичну тріску. Зміїний жир використовується як мазь від ревматизму і захворювань молочної залози. Його також додають в напої для підвищення імунітету і життєвого тонусу.

Вид вперше описав у 1840 році англійський зоолог Ендрю Сміт.

Розповсюдження

Ареал проживання розташований на африканському континенті. Він тягнеться від екваторіальних регіонів до півдня Південної Африки. У Центральній Африці південноафриканський пітон поширений в південних районах Анголи, на південному сході Конго і в Замбії.

Східноафриканська популяція мешкає на півдні Танзанії, в Кенії, Бурунді, Малаві, Мозамбіку і Зімбабве. У Південній Африці рептилія зустрічається на території від Ботсвани й півночі Намібії до південного сходу ПАР.

фото южноафриканского питона

Найпівденніша ізольована популяція вціліла в Східній Капській провінції ПАР. Вона віддалена від інших популяцій на відстань близько 350 км. На північному сході ареалу плазуни нерідко сусідять зі своїм найближчим родичем ієрогліфовим пітоном (Python sebae).

Рептилії населяють переважно відкриті савани. Трохи рідше вони селяться в хащах біля берегів водойм, рідколісся і на скелястих пагорбах. Змії зазвичай уникають населених пунктів та інтенсивно оброблюваних земель сільськогосподарського призначення, але їх приваблюють плантації з великою кількістю гризунів і запах худоби на фермах.

У Кенії й Танзанії південноафриканські пітони спостерігаються на висотах до 2000 м над рівнем моря.

Поведінка

Рептилія веде наземний спосіб життя. По твердій поверхні вона пересувається повільно і майже по прямій лінії. У разі необхідності змія може за добу подолати відстань до 1-2 км. Доросла особина протягом року здатна мігрувати на площі близько 500 га.

Південноафриканські пітони добре лазять по деревах і кущах, щоб відпочити на гілках або влаштувати засідку. Вони можуть протягом декількох годин знаходитися на гілках в підвішеному стані, терпляче чекаючи жертву, яка буде проходити внизу.

питон южноафриканский фото

Ці плазуни непогано плавають і пірнають, але роблять це найчастіше в молодому віці. Вони можуть залишатися під водою до 15 хвилин. Як правило, вони розташовуються на мілководді в очікуванні ссавців, що приходять на водопій. Хижаки виставляють над водою тільки очі й ніздрі. В такій позиції вони чекають, коли жертва наблизиться на зручну для блискавичного кидка дистанцію.

Після водних процедур дорослі пітони виповзають на сушу і приймають сонячні ванни. Молоді особини ховаються серед чагарників, в термітниках, ущелинах скель або в густій ​​траві. Вони часто заповзають в нори бородавочників, трубкозубів і дикобразів.

Активність проявляється як вдень, так і вночі. Вона більше пов'язана з температурою навколишнього середовища, ніж з часом доби.

У спекотні та прохолодні дні пітони залишаються в підземних сховищах. Восени вони посилено годуються, щоб накопичити достатній запас жиру на період зимової відсутності достатньої кількості харчів. Взимку плазуни відповзають в печери, які залишають в полудень, щоб погрітися пару годин на сонці.

Найбільш комфортно рептилії відчувають себе, нагрівшись до 32°С. Щоб уникнути перегріву вони повзуть в тінь, а потім повертаються назад. Процедура повторюється до 5-6 разів.

Картинка Python natalensis

Вагітні самки та особини, що переварюють їжу, вимагають більш тривалого лежання на сонці. Для них оптимальна температура тіла вже становить 35°С.

Харчування

Раціон складається переважно з теплокровних тварин. Тільки в юному віці південноафриканські пітони зрідка полюють на жаб і ящірок. Дорослі особини завдовжки близько 4 м здатні впоратися з великою здобиччю й проковтнути жертву вагою до 25 кг.

У повсякденному меню переважають дамани, зайці, щури, тушканчики, свині, шакали, дикі африканські пси та антилопи. Зрідка в нього потрапляють навіть варани й крокодили.

Зареєстровано випадок, коли змія завдовжки 488 см з'їла антилопу імпалу (Aepyceros melampus) вагою 59 кг.

Південноафриканський пітон спочатку хапає жертву своєї пащею, а потім душить, обертаючись навколо неї. Потім він заковтує її з голови. Проковтування часто триває до півтори години. Іноді при ковтанні роги жертви ушкоджують рептилії шкіру або стравохід. У більшості випадків отримані рани досить швидко заживають без наслідків для її здоров'я.

фото питона южноафриканского

 

Розмноження

Статева зрілість настає по досягненню довжини тіла понад 250 см. У Центральній Африці південноафриканські пітони розмножуються круглий рік, а на півдні континенту навесні з червня по вересень. У шлюбний період готові до розмноження самки активно переміщаються по окрузі, залишаючи на поверхні ґрунту пахучий слід.

Запахи привертають увагу всіх самці, які знаходиться поблизу. У підсумку за однією самкою часом повзуть до дюжини кавалерів. Між ними, як правило, не виникає особливої ​​агресії. Самка сама вибирає собі партнера, піднявши перед ним хвіст і відкривши клоаку.

Парування триває від 50 до 170 хвилин. Після його закінчення партнери розповзаються в різні боки.

Вагітність триває близько 2 місяців. Самка з вересня по грудень відкладає від 17 до 72 (максимум 100) білуватих шкірястих яєць розміром близько 75х60 мм і вагою 114-150 г. Кладка в формі пірамідки розміщується в норах, термітниках або печерах.

Python natalensis

Самки цього виду не вміють підвищувати температуру тіла за допомогою м'язового тремору, тому нагріваються на сонці іноді до 40°С, а потім повертаються обігрівати кладку. Для підтримки необхідної для інкубації вологості вони періодично відвідують водойму і приповзають до яєць з вологим тілом.

Залежно від умов навколишнього середовища інкубація триває від 80 до 110 днів. Змійки вилуплюються повністю сформованими, довжиною 48-63 см і вагою близько 70 г. На відміну від своїх старших побратимів вони забарвлені в світліші тони.

Близько двох тижнів малюки залишаються разом з матір'ю. Вдень вони гріються на сонці, а вночі зігріваються, притулившись до неї. Приблизно на дванадцятий день у них відбувається перша линька. Після її закінчення юні пітони розлучаються з матір'ю і переходять до самостійного існування. Залежно від кормової бази та особливостей клімату вони стають статевозрілими у віці від 3 до 10 років.

Опис

Довжина дорослих особин досягає 3-5 м. Найбільший самець був 425 см в довжину і важив 44 кг, а п'ятиметрова самка мала вагу 55 кг.

фото Python natalensis

Голова трикутна, сплюснута зверху. Мускулистий стрункий тулуб вкритий 65-70 рядами луски.

Основний фон забарвлення варіюється від жовто-бурого і сірого до світло-коричневого кольору. Черево забарвлене в червоно-білий колір. У верхній частині голови розташована чорно-бура пляма. Її вістря направлене вперед. Уздовж спини до кінчика хвоста розміщені чорно-бурі плями.

На нижній частині губи й горлі знаходиться біла пляма. Темно-коричневу райдужну оболонку очей ледве можна відрізнити від чорних зіниць.

Тривалість життя південноафриканського пітона 20-25 років.