Змії

Морський крайт жовтогубий, або колубріна

26.10.2018

Морський крайт жовтогубий, або колубріна (лат. Laticauda colubrina) – отруйна змія з родини Аспідові (Elapidae). Вона має надзвичайно сильну нейротоксичну отруту. Попадання в людський організм всього лише 1,5 мг токсинів призводить до летального результату.

Желтогубый плоскохвост фото

Як правило, нирці спочатку навіть не помічають укусу. Больові відчуття і незворотні наслідки в організмі починаються через кілька хвилин. Отрута поступово паралізує нервову і м'язову системи, руйнує нирки.

На щастя, цей вид крайтів кусається вкрай рідко. Він відрізняється миролюбним характером і зазвичай не виявляє агресії стосовно людини.

Будова його отруйних зубів і маленька паща пристосовані до полювання на дрібну живність, тому плазун уникає контактів з великими тваринами. Напади бувають виключно в цілях самозахисту.

Розповсюдження

Морський крайт жовтогубий широко поширений в східній частині Індійського і західній частині Тихого океану. Ареал проживання простягається від узбережжя Індії, Шрі-Ланки, країн Південно-Східної Азії та Японії до південного краю Малайського архіпелагу й острова Фіджі.

Періодично рептилії з'являються біля берегів Австралії, Нової Каледонії та Нової Зеландії. Неодноразово вони були помічені також вздовж узбережжя Центральної Америки біля Нікарагуа, Мексики й Сальвадору.

Желтогубый плоскохвост фото

Вид вперше описав у 1799 році німецький натураліст Йоганн Готлоб Шнайдер.

Поведінка

Колубріна найчастіше зустрічається біля коралових рифів, мангрових заростей і прибережних скель. Вона веде напівводний спосіб життя. Молодь живе у воді, а дорослі особини майже половину часу проводять на суші.

Рептилія полює вночі, а вдень відпочиває в ущелинах скель та інших природних притулках. Зрідка вона заповзає на невеликі кущі.

Ця морська змія потребує питної води. Відчуваючи спрагу, вона може забиратися всередину суходолу досить далеко від берега. Самці менші за самок, тому вони повзають і плавають швидше та більш схильні до наземних подорожей.

Пересуватися в водному середовищі морському жовтогубому крайту допомагає веслоподібний хвіст.

У воді він розвиває швидкість у 5 разів більшу, ніж на поверхні ґрунту. Поживу змії добувають в океані, віддаляючись часто на 7-8 км від свого притулку, але завжди повертаються назад для перетравлення їжі, линьки та продовження роду.

Харчування

Раціон складається переважно з дрібних риб. Явна перевага віддається представникам ряду Вугроподібних (Anguilliformes), які мають змієподібну форму тіла. Колубріни охоче поїдають морських вугрів (Congridae) і мурен (Muraenidae). У коралових рифах в їх меню переважають гострохвості вугри Myrichthys colubrinus.

Змії зовні дуже схожі на них, тому їм вдається наблизитися до них практично впритул, не викликаючи у своїх жертв особливої підозри. Частою здобиччю стають червоні ящероголови (Synodus variegatus) і рифові риби (Pomacentridae). Потенційну жертву морський крайт жовтогубий вистежує на глибинах до 60 м.

Самки іноді занурюються на 150 м, а самці полюють ближче до водної поверхні. Так їм вдається уникнути конкуренції в пошуках їжі.

Під водою хижаки можуть перебувати без повітря до півгодини, але зазвичай виринають кожні 5 хвилин.

Змія блискавичним кидком наздоганяє свій мисливський трофей і вводить в нього отруту. Вона зазвичай чекає, коли затиснута в пащі жертва перестане ворушитися, а потім проковтує її цілком. Іноді рептилія відпускає її та незабаром знаходить вже знерухомлений труп. Велику здобич вона доставляє на сушу, де неспішно проковтує.

Ужевидный морской крайт фото

Сита тварина завжди вибирається на берег, щоб прийняти сонячну ванну для поліпшення травлення. До того ж з’їдена їжа робить її у воді повільною і вразливою для інших хижаків.

На морського жовтогубого крайта полюють тигрові акули (Galeocerdo cuvier), брамінські шуліки (Haliastur indus) і білочереві орлани (Haliaeetus leucogaster). Юні змійки часто стають жертвами крабів-плавунців (Portunidae).

Розмноження

Колубріна відноситься до числа яйцекладних змій. Шлюбний період у більшості регіонів проходить в найтепліші місяці з вересня до грудня. На Філіппінах рептилії розмножуються круглий рік.

Під час припливу самці збираються на пологих ділянках суші або мілководді. Вони намагаються спаровуватися в першу чергу з найбільшими самками, які здатні дати більше потомства.

Як правило, одну самку переслідують декілька самців. Залицяння може тривати кілька днів до тих пір, поки самому розторопному претенденту на серце красуні вдасться відтіснити інших конкурентів. Парування триває близько двох годин.

Фото ужевидного морского крайта

Самка відкладає яйця в скельних тріщинах над лінією затоплення, тому кладку ніколи не заливає водою. Кладка розташовується в пустотах, де підтримується постійна температура і вологість. Нерідко кілька самок відкладають яйця в одному такому місці протягом багатьох років. Виявити кладку дуже важко, бо вона зазвичай знаходиться у важкодоступній місцині.

Інкубація в залежності від умов навколишнього середовища триває 16-20 тижнів. Молодь, що з'явилася на світ, є мініатюрною копією дорослих крайтів, але забарвлена трохи контрастніше і яскравіше. Статева зрілість у самців настає у віці близько 18 місяців, а у самок на півроку пізніше.

Опис

Довжина тіла 110-140 см. Змії мають циліндричну будову тіла. Овальна голова посаджена на тулуб без помітного шийного перехвату.

Фото Laticauda colubrina

Основний фон забарвлення може бути жовтуватий, білуватий, біло-блакитний або темно-синій. По всьому тілу проходять поперечні чорні смуги.

Верхня частина голови чорна, кінчик морди жовтий або відповідає основного фону. Між очима і куточками рота проходить характерна чорна смужка. Кінець хвоста сплюснутий з боків.

Тривалість життя жовтогубих морських крайтів у дикій природі 20-30 років.