Яструбоподібні

Скопа

31.07.2019

Скопа (Pandion haliaetus) відноситься до родини Скопові (Pandionidae). Вона є одним з двох існуючих нині його представників. Східна скопа (Pandion cristatus) мешкає в Австралії та на островах Океанії, багатьма систематиками вважається її підвидом. Латинська назва цього хижого птаха походить від імені міфічного Пандіона, який жив у Давній Греції.

Скопа фото

Він, бувши царем Афін, гостинно зустрів Діоніса, бога виноробства, і першим серед афінян навчився виготовляти різні алкогольні напої. Згідно з легендою, цар-дегустатор після чергової пиятики перетворився в орла і полетів в невідомому напрямку.

Скопа є офіційним символом канадської провінції Нова Шотландія та шведської провінції Седерманланд.

Розповсюдження

Ареал проживання охоплює всі континенти за винятком Антарктиди. Скопи мешкають в Європі, Азії, Африці, Австралії, Північній, Центральній та Південній Америці. Північноамериканська популяція восени відлітає на зимівлю в Південну Америку, а європейська і північно-азійська в ​​Африку і Південно-Східну Азію. Дуже багато птахів зимують в Індії.

Фото скопа

Пернаті, що мешкають на більшій частині Африки, в Центральній Америці та островах Карибського моря ведуть осілий спосіб життя.

Більшість гніздівель знаходяться в північній півкулі в зонах від субтропічного до бореального клімату. Скопи гніздяться поблизу повільно поточних річок або стоячих водойм з великою кількістю риби. Вони віддають перевагу місцевостям з високими деревами, скелями або безлюдним островам, де немає хижаків.

Птахи селяться як на морському узбережжі, так і біля прісноводних і змішаних водойм або на болотах. У тропіках вони населяють листяні дощові ліси.

Існують 4 підвиди. Номінативний підвид поширений в усьому Палеарктичному регіоні.

Поведінка

Скопи відрізняються від багатьох інших денних пернатих хижаків. Їх пальці однакової довжини, а кігті мають округлену форму. У них, як і у сов, зовнішній палець рухливий, що дозволяє схопити жертву двома пальцями спереду і двома ззаду. Це особливо корисно при ловах слизької риби.

Птахи активні протягом усього світлого часу доби зі світанку до заходу. На відпочинку вони здатні годинами сидіти на верхівках мертвих дерев або стовпах.

Під час сезонних міграцій скопи можуть збиратися в невеликі зграї до 10 особин, але частіше вони мігрують поодинці. В повітрі пернаті летять в характерній позі з піднятими крилами, розвиваючи швидкість до 30-60 км/год.

Скопа вміє пірнати та недовго плавати з розпростертими крилами. Щоб злетіти, вона сильно вдаряє крилами об поверхню води, тримаючи улов в пазурах. Перед зануренням хижачка висуває ноги вперед і ловить рибу довгими, тонкими й гострими кігтями. Здобич вона забирає в гніздо або затишне місце та неспішно з'їдає.

Птах дуже полохливий і зазвичай остерігається людини. Він не територіальний і не має постійної домашньої ділянки, за потреби переміщаючись за мігруючою рибою. Щоденні перельоти до місць годівлі можуть відбуватися на відстань до 8-14 км.

Pandion haliaetus

Території окремих сімейних пар не перекриваються і займають площу в радіусі 5-10 км від гнізда. Лише в рідкісних випадках утворюються невеликі колонії з декількох пар, що гніздяться в 100-500 м один від одного.

Нерідко горобці, ластівки та інші дрібні птахи гніздяться на нижніх ярусах лісу під гніздами скоп, перебуваючи під їх захистом.

Головними природними ворогами в повітрі є білоголові орлани (Haliaeetus leucocephalus) і віргінські пугачі (Bubo virginianus), а в воді нільські крокодили (Crocodylus niloticus) і каймани (Caiman crocodilus). На суходолі найбільшу небезпеку для пташенят та яєць несуть єноти-полоскуни (Procyon lotor).

Харчування

Скопи годуються будь-якими видами морських і прісноводних риб, яких вдається зловити. Лише у виняткових випадках вони полюють на дрібних рептилій, земноводних і ссавців.

На початку полювання вони зазвичай займають спостережний пункт, а після попереднього огляду мисливських угідь роблять обліт водойми на висоті 20-30 м. Виявивши потенційну жертву, хижаки каменем падають вниз, хапають її своїми кігтями й злітають з нею з поверхні води. Іноді вони ненадовго зависають на одному місці, тремтячи крилами як боривітер (Falco tinnunculus).

В повітрі скопа тримає свою здобич вертикально до тіла. Вага улову складає 150-300 г, максимум 2 кг.

У момент лову риби птах може повністю занурюватися під воду на глибину до 3 м. Її пір'я змащені виділеннями куприкової залози та мають водовідштовхувальні властивості.

Фото Pandion haliaetus

Розмноження

Статева зрілість настає у віці близько 3 років. У місцевостях, де скопа живе осіло, шлюбний період найчастіше проходить з грудня по березень, а в зоні помірного клімату з квітня по травень. Протягом сезону птиці вирощують потомство тільки один раз.

Вони утворюють моногамні пари, які, як правило, зберігаються протягом усього життя. Першими після зимівлі до гніздівель повертаються самці. Приблизно за тиждень прилітають самки.

Скопа птица

Гніздо зазвичай використовується протягом декількох років, щорічно ремонтується та добудовується подружньою парою. Будівельним матеріалом служать гілки та хмиз. Зсередини гніздо вистелене травою й водоростями.

Після закінчення будівництва самець згодовує самиці принесену ним рибу. Потім відбувається спарювання, яке триває всього декілька секунд. Самка відкладає від 2 до 5, максимум 7 яєць.

Інкубація триває 35-42 днів. Кладку насиджують поперемінно обидва партнери. Насиджування починається відразу ж після відкладання першого яйця. Пташенята вилуплюються з інтервалом 1-2 дні, тому значно відрізняються за розміром.

Більші пташенята мають більше шансів на виживання, отримуючи більше їжі в період нестачі харчів. Перші два тижні потомство годує самець, потім до нього приєднується самка.

Пташенята з'являються на світ з білуватим пухом, але все одно потребують обігріву теплом материнського тіла. Ювенільне оперення починає рости у віці близько 10 діб. У 5 тижнів від народження пташенята досягають приблизно 80% маси своїх батьків. У 50-60 днів вони стають на крило і під батьківським контролем навчаються самі добувати корм.

Pandion haliaetus птица

У віці 10-15 тижнів молоді скопи переходять до самостійного існування. До статевої зрілості з виводка доживають близько 20% пташенят.

Опис

Довжина тіла 55-58 см, розмах крил 145-170 см. Вага 1300-2000 г. Самки трохи більші й важчі за самців. Статевий диморфізм в забарвленні відсутній. Популяції, що живуть в тропіках, дрібніші за своїх північних одноплемінників.

Оперення на спині, крила і хвіст коричневе. Окремі пір'ячка на них бувають білими або сірими. Підхвістя біле з темними поперечними смужками. Голова, потилиця, горло, область грудей і живота забарвлені в білуватий або кремовий колір.

Ноги покриті пір'ям до самих лап. Пальці блакитно-сірі, дзьоб і кігті темні або майже чорні.

У молоді на спині та крилах більше цяток, ніж у дорослих птахів. У них оранжево-червоні очі, які з часом стають жовтуватими. Доросле оперення з'являється на 18 місяці.

Тривалість життя скопи в дикій природі 20-25 років.