Ящірки

Фельзума мадагаскарська

04.07.2021

Фельзума мадагаскарська (лат. Phelsuma madagascarensis) належить до родини Геконові (Gekkonidae). На відміну від більшості інших представників своєї родини вона активна вдень, а не вночі.

Рептилія відіграє важливу роль в екосистемі, поїдаючи різноманітну безхребетних живність і будучи кормом для багатьох видів пернатих. Додатково вона запилює деякі рослини, коли ласує квітковим нектаром.

Мадагаскарский дневной геккон фото

Завдяки яскравому забарвленню та невибагливості до умов утримання мадагаскарських фельзум охоче утримують в приватних колекціях любителі екзотичних тварин. Вони добре розмножуються в неволі та дають плідне потомство.

Вид вперше описав у 1831 році британський зоолог Джон Едуард Грей.

Розповсюдження

Фельзума мадагаскарська є ендеміком Мадагаскару. У природних умовах проживання вона не зустрічається за межами острова.

Ящірка поширена на східному узбережжі Мадагаскару. Невелика група плазунів була завезена в південну частину Флориди (США), де зараз проходить акліматизацію.

Фельзуми мешкають переважно в дощових тропічних лісах. Вони часто селяться в оселях мадагаскарців, де полюють на комах.

Мадагаскарский дневной геккон содержание

Існують 4 підвиди. Номінативний підвид поширений в низинах на околицях лісів поблизу узбережжя Індійського океану. Підвид Phelsuma madagascarensis kochi має найменші розміри та найчастіше зустрічається на бананових плантаціях.

Найбільший підвид Phelsuma madagascariensis grandis, що мешкає на півночі й північному сході Мадагаскару та виростає в довжину до 30 см, багатьма систематиками з 2007 року розглядається як окремий вид. В середині 1990-х років він був інтродукований на острів Реюньйон, розташований у 700 км на схід від Мадагаскару.

Поведінка

Мадагаскарські фельзуми ведуть деревний спосіб життя. Вони проводять багато часу в вертикальному положенні на стовбурах і гілках дерев. Там вони шукають їжу, відпочивають і приймають сонячні ванни.

Значение гекконов в природе

Крихітні волоски на лапах дозволяють їм триматися практично на гладких поверхнях. У разі небезпеки ящірки можуть відкидати останню частину хвоста, який згодом відростає знову. На ньому є кілька визначених точок розриву.

Рептилії живуть поодинці. Вони територіальні й агресивно ставляться до своїх одноплемінників. Молоді особини демонструють вищий рівень агресії.

Найчисленніші популяції мешкають в провінції Туамасіна. Середня річна температура повітря на її території становить 27,5°C, а вологість 82%. У холодний період температура може знижуватися до 11°С, а влітку підвищуватися до 36°C.

Для збору інформації про навколишнє середовище ящірка використовує головним чином зір.

Незначні зміни інтенсивності забарвлення шкіри спостерігаються в сезон розмноження, при стресах або хворобах. Вона може видавати звукові сигнали при спарюванні та в стресовій ситуації. Вони нагадують квакання жаб і виробляються за допомогою клацання язика об піднебіння.

На мадагаскарських фельзум полюють різні птахи, ссавці та змії. Від хижаків вони рятуються втечею або завмиранням на місці. Камуфляжне забарвлення допомагає їм злитися з тропічної деревною рослинністю.

Харчування

Раціон складається в основному з різноманітних комах та їх личинок. Меншою мірою з'їдаються дрібні рептилії та амфібії.

Великі екземпляри здатні годуватися дитинчатами мишей та інших дрібних гризунів.

Незалежно від віку мадагаскарські фельзуми полюбляють харчуватися квітковим нектаром і соковитими солодкими фруктами. Спрагу вони вгамовують, злизуючи краплі дощової води або роси на листках.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці 1-2 років в залежності від умов навколишнього середовища і достатності кормової бази. У статевозрілих самців на тильній стороні ніг і стегон збільшуються пори. Через них назовні починає просочуватися воскоподібна речовина. Вона виглядає як мініатюрні крапельки рідини.

У статевозрілих самок спостерігаються відкладення кальцію на обох сторонах шиї.

Самці підходять до самок, роблячи різкі рухи голови. Самки зустрічають їх швидким сіпанням язика.

Перед спарюванням самець хапає пащею самку в області між головою та шиєю. При цьому його шкіра темніє, а самка починає пищати. Потім самець кладе горло на її голову та видає неголосний шум, що триває до закінчення спарювання.

Мадагаскарский геккон размножение

Самки відкладає яйця кілька разів на рік з інтервалом близько 3 місяців. Кладка зазвичай складається з 2 яєць. Найчастіше відкладання яєць відбувається з січня по липень. Пікові місяці – лютий і березень.

Інкубаційний період триває від 47 до 82 днів. Молоді фельзуми з'являються на світ повністю сформованими й готовими до самостійного існування. Довжина їх тіла близько 6 см.

Утримання в неволі

Для однієї дорослої особини необхідний вертикальний тераріум з мінімальним обсягом 40 x 40 x 60 см. Оскільки фельзума мадагаскарська живе на деревах, висота є головним параметром тераріуму.

геккон в доме

На дно кладуть шар вологомісткого ґрунту. Можна взяти кокосовий субстрат. Щоб задовольнити потреби рептилії в лазінні, висаджують вологолюбні тропічні рослини.

Для освітлення та обігріву використовують галогенні лампи та звичайні лампи розжарювання. Тривалість світлового дня 11-12 годин.

Вдень температуру підтримують в діапазоні 25°-30°C, а ввечері знижують на 3-4 градуси. Вологість підтримують на рівні близько 70%.

Вихованцям згодовують цвіркунів, коників, тарганів, мух, борошняних черв'яків і личинок великої воскової молі (Galleria mellonella). В корм періодично треба додавати порошкоподібні вітамінні та мінеральні добавки для ящірок.

У невеликих кількостях пропонують шматочки бананів, ківі, персиків, слив, джем або фруктову пасту без цукру та консервантів.

Опис

Довжина тіла статевозрілих особин 22-30 см, з них не менше половини припадає на хвіст. У самок голови вужчі, а вони самі виглядають тьмянішими в порівнянні з самцями. Самці трохи більші та важчі за самок.

 зеленая фельзума

Очі не мають закритих повік. Щоб вони залишалися чистими й вологими, мадагаскарська фельзума регулярно протирає їх своїм довгим язиком.

Основний фон забарвлення яскраво-зелений, колір між лускою варіюється від світло-зеленого до голубувато-зеленого. Від ніздрів до області за вухом тягнеться іржава або червона смуга. Уздовж середньої частини спини розташована лінія з коричневих точок. Горло та вентральна сторона світліші за спину.

Молодь зовні схожа на своїх батьків, але відрізняється від них більшими головами порівняно до решти тулуба. Нижня сторона їх хвостів забарвлена ​​в оранжевий колір. Верхня частина тіла у них може бути забарвлена в жовтий або оливково-зелений колір з білими та темно-коричневими плямами. Юнацьке забарвлення зникає в однорічному віці.

Тривалість життя мадагаскарських фельзум в дикій природі не перевищує 7 років. У неволі вони доживають до 15 років.