Горобцеподібні

Медолюб-шилодзьоб східний

01.06.2022

Медолюб-шилодзьоб східний (лат. Acanthorhynchus tenuirostris) належить до родини Медолюбові (Meliphagidae) із ряду Горобцеподібних (Passeriformes). Цей невеликий птах під час еволюції придбав порівняно довгий шилоподібний дзьоб, адаптований до вилучення нектару з трубчастих квітів.

Його довжина в залежності від віку, підвиду та статевої приналежності досягає 2-5 см.

Восточный шилоклювый медосос фото

Активне поїдання висококалорійного нектару дозволяє пернатим накопичити восени достатню кількість жиру та збільшити масу тіла, щоб підготуватися до майбутньої зими та пережити період нестачі їжі.

Медолюби є одними з найкращих запилювачів рослин. Під час поїдання нектару вони зачіпають своїми головами квітки, на яких залишається квітковий пилок. Потім він переноситься на наступні квіти.

Вид уперше описав у 1801 році британський орнітолог Джон Лейтем.

Поширення

Ареал проживання знаходиться у східній та південно-східній частині Австралії. Східні медолюби-шилодзьоби проживають на території, розташованій від Великого Вододільного хребта на сході до ущелини Карнарвон включно з Північним Квінслендом. Уздовж узбережжя вони зустрічаються до північних околиць Нового Південного Уельсу.

Порівняно невеликі популяції, що належать до підвиду Acanthorhynchus tenuirostris dubuis, живуть на островах Басової протоки та на Тасманії. Зазвичай птахи постійно перебувають у межах одного регіону. У пошуках корму вони можуть здійснювати нетривалі міграції в холодну пору року.

Існують 4 підвиди. Номінативний підвид поширений на сході австралійського континенту.

Поведінка

Східний медолюб-шилодзьоб веде денний спосіб життя. Пік активності припадає на ранкові години, опівдні пернаті відпочивають у тіні дерев. На годівлю вони вилітають парами, поодинці або невеликими групами до 5 особин.

Птахи селяться на ділянках, де ростуть нектароносні рослини з великим вмістом нектару.

Вони надають явну перевагу низинним болотам, вологим тропічним та склерофільним лісам. Досить часто їх можна побачити з білоочками (Zosterops) та іншими видами медолюбів.

Взимку, коли нектару мало, самці часто проганяють дрібніших самок із зайнятих ними угідь. Проте їм самим доводиться тікати з них після появи більших конкурентів, наприклад, медовок жовтокрилих (Phylidonyris novaehollandiae).

Птахи зазнають дві стадії линяння, які проходять у період між початком грудня та кінцем квітня.

У сезон розмноження подружжя займає домашні ділянки площею від 2 до 3 га. Самці досить агресивно захищають їхні межі від вторгнення одноплемінників. Побачивши суперника, вони піднімають пір'я на горлі та маківці, при цьому змахуючи хвостом до трьох разів на секунду.

Щоб захистити свої володіння, птахи видають звуковий сигнал високої тональності. Віддалено вони нагадують швидке цвірінькання хатніх горобців (Passer domesticus).

Головними природними ворогами є домашні кішки та собаки. Коли дорослі птахи помічають наближення хижаків, то відволікають їх від гнізда, демонструючи їм «зламані» крила.

Бліді зозулі (Cacomantis pallidus) використовують східних медолюбів-шилодзьобів як господарів, відкладаючи в їх гнізда свої яйця. Зозуленята, що вилупилися, як правило, позбавляються від зведених братів і сестер.

Харчування

Основу раціону становить квітковий нектар евкаліптів (Eucalyptus), омели (Amyema), епакріса втисненого (Epacris impressa), фуксії австралійської (Correa reflexa) та різних рослин із родини Протейні (Proteaceae).

У холодну пору пернаті харчуються комахами та іншими безхребетними.

Під час рясного цвітіння бувають періоди низького вироблення нектару. Пережити їх птахам допомагають зроблені раніше запаси підшкірного жиру. Тоді медолюби також скорочують денну активність і суттєво уповільнюють швидкість метаболізму у своїх організмах.

Розмноження

Східні медолюби-шилодзьоби стають статевозрілими у віці 8-10 місяців. Вони утворюють сезонні подружні пари, які розпадаються після закінчення відгодівлі потомства. Сезон розмноження проходить із серпня до грудня.

Щоб ініціювати шлюбний політ, самець підлітає до самки, торкається дзьобом її хвоста та голосно кричить. Через 15-30 секунд птахи злітають і летять хвилеподібною траєкторією, при цьому самець наполегливо переслідує самку. Після нетривалого польоту вони повертаються до місця зльоту.

медосос шилоклювый восточный фото

Шлюбні ігри можуть тривати протягом одного тижня. Партнери переривають їх лише для того, щоб відпочити та підгодуватися. Поки самець годується чи відпочиває, його самку може спокусити будь-який інший кавалер і розпочати із нею спільні польоти. У період залицяння самці толерантно ставляться до таких речей та уникають конфліктів.

Матеріали для будівництва гнізда збирають обидва партнери, але його будує самка самостійно. Вона відкладає від 2 до 4 яєць. Протягом одного сезону може бути до 5 кладок з інтервалом від 37 до 41 доби.

Інкубаційний період у середньому триває близько 14 днів. Кладку насиджує головним чином самка, іноді її замінює самець.

Пташенята вилуплюються голими, сліпими та безпорадними. На момент своєї появи на світ вони важать близько 6 г. Батьки годують їх дрібними комахами кожні 5-10 хвилин.

Пташенята оперяться за 2 тижні. Ще їм потрібно вісім днів, щоб навчитися самим знаходити собі їжу. Потім вони відлітають на пошуки власної території та переходять до самостійного існування.

Зрідка молодь не поспішає з відльотом, тому виганяється батьками, які приступають до спорудження нового гнізда.

Опис

Довжина тіла разом з дзьобом у статевозрілих особин становить 13-16 см. Розмах крил – 18-23 см. Вага – 11-24 г. Самці трохи більші та важчі за самок. Статевий диморфізм у забарвленні оперення виражений слабо.

Acanthorhynchus tenuirostris

У самців більша частина оперення глянцево-чорна, а надхвістя та нижня сторона крил сірі. На грудях помітна біла пляма, що тягнеться до черевця. Пір'я на черевній частині тіла забарвлене у світло-коричневий або жовто-коричневий колір.

У самок переважає оливково-коричневе забарвлення. Груди у них коричневі. По всьому тілу розкидані дрібні білі цятки.

У самців ноги та ступні чорні або червоно-коричневі, а у самок вони більш бліді та сірувато-рожеві.

У дорослих птахів райдужна оболонка очей насичено червона, а у молоді – чорна.

Тривалість життя східних медолюбів-шилодзьобів близько 5 років.