Горобцеподібні

Горобець польовий

20.10.2020

Горобець польовий (лат. Passer montanus) належить до родини Горобцеві (Passeridae) із ряду Горобцеподібних (Passeriformes). У 1958 році ця пташка зазнала масового знищення в Китаї. Мао Цзедун, голова КНР, заявив, що вона щорічно з'їдає близько 4500 г зерна, тому повинна бути знищена.

Населення країни було мобілізовано на боротьбу з пернатими.

Воробей полевой фото

Селянам належало їх відловлювати та весь день безперервно махати великими жердинами, не даючи птахам можливості сідати на дерева. Знесилені горобці падали на землю й вмирали від знемоги. В околицях Пекіна варварська розправа тривала три доби.

«Геніальна ідея» Великого керманича призвела до плачевних наслідків, викликавши бурхливе зростання чисельності популяції сарани (Acrididae). З 1959 по 1961 рік комахи з'їдали більшу частину врожаю зернових культур. В результаті від голоду загинуло понад 30 млн осіб, а комуністичний уряд змушений був закуповувати польових горобців в СРСР, щоб припинити екологічну та гуманітарну катастрофу.

Вид вперше описав як Fringilla montana у 1758 році шведський зоолог Карл Лінней.

Розповсюдження

Початковий ареал проживання знаходився в зоні помірного клімату Європи та Азії від берегів Атлантики до узбережжя Тихого океану. З розвитком мореплавання польові горобці були завезені в Північну Америку, Австралію, Південну Африку та країни Південно-Східної Азії, де успішно акліматизувалися.

фото воробья полевого

В Європі вони відсутні в Ісландії, на більшій частині Шотландії, Ірландії, Скандинавії та Греції. У Малій Азії існують невеликі ізольовані популяції. Представників цього виду практично немає в Афганістані, Пакистані та Індії за винятком північних штатів. Зрідка польові горобці потрапляють в Північну Африку, але не можуть пристосуватися до місцевого клімату.

Північна межа ареалу в Євразії проходить приблизно уздовж 68°N.

Птахи населяють переважно рідколісся, лісові галявини та лісостеп. На відміну від хатнього горобця (Passer domesticus) вони значно рідше зустрічаються в населених пунктах, хоча в останні десятиліття намітилася їх тенденція до переселення в міста та села через руйнування їх природних місць існування.

чем питаются воробьи

Існують 15 підвидів. Номінативний підвид поширений майже по всьому європейському континенту та Центральної Азії до Східного Сибіру й північно-східних регіонів Монголії.

Польові горобці частіше селяться в низинах. У Бірмі та Непалі вони спостерігаються на висотах до 3000-4200 м над рівнем моря.

Загальна площа займаного ареалу становить понад 99 млн квадратних кілометрів. Чисельність популяції оцінюється в 190-310 млн особин.

Поведінка

Польовий горобець веде активний денний спосіб життя. Залежно від кліматичних умов і наявності кормової бази він живе осіло або кочує в пошуках корму. Зазвичай він тримається якомога далі від більшого і забіякуватого хатнього горобця, але іноді бувають випадки гібридизації цих двох видів.

Польові горобці – соціальні птахи. Поза сезоном розмноження вони утворюють часто досить численні зграї та можуть об'єднуватися з іншими дрібними пернатими.

чем питаются воробьи осенью

Взимку в зграях через брак корму формується соціальна ієрархія, завдяки якій домінантні особини мають першочергове право на годівлю. Деяку перевагу отримують птахи з великою плямою на горлі. Її демонстрація нерідко діє страхітливо на боязких колег і допомагає відігнати їх від корму.

При осілому способу життя кожна зграя займає власну домашню ділянку площею 1-2 га і може захищати його від вторгнення конкурентів.

Птахи зазвичай обмежуються демонстрацією загрози, розправляючи крила, піднімаючи в сторони хвостові пір'їни й голосно цвірінькаючи.

Головними природними ворогами є яструби (Accipitridae), сови (Strigidae), єноти (Procyon), змії та домашні кішки.

Харчування

Раціон дорослих птахів складається переважно з насіння різних рослин. Їжу вони шукають невеликими групами, головним чином на землі та значно рідше на чагарниках і деревах.

У сезон розмноження вони годують пташенят різноманітною безхребетною живністю, включаючи комах, мокриць, багатоніжок, павуків і косариків.

 Passer montanus

Під час годівлі польові горобці дуже обережні, тому годуються по черзі. Частина з них пильно оглядає околиці, щоб уникнути нападу хижаків. При найменшій небезпеці вся зграя зривається з місця та летить на безпечну відстань.

Молоді птахи, як правило, займаються пошуком їжі, а старі приєднуються до них після її знаходження.

Розмноження

Статева зрілість настає в однорічному віці. Польові горобці зазвичай утворюють моногамні сім'ї, які зберігаються протягом одного сезону. Іноді подружні стосунки тривають кілька років поспіль аж до смерті одного з подружжя. Досить часто найбільш спритні самці спаровуються з самками своїх сусідів, надаючи їм честь виховувати своє потомство.

Птахи гніздяться невеликими колоніями, чисельність яких залежить від наявності місць придатних для будівництва гнізда.

Воно найчастіше розташовується в дуплах дерев або в ущелинах скель. У субтропіках і тропіках пернаті нерідко в'ють його в кронах пальм, іноді використовуються порожні шпаківні та покинуті гнізда сорок (Pica pica), білих лелек (Ciconia ciconia), орланів-білохвостів (Haliaeetus albicilla), чорних шулік (Milvus migrans), сірих чапель (Ardea cinerea) або золотистих щурок (Merops apiaster).

где живут воробьи

Шлюбний період у Центральній Європі починається у квітні й закінчується в травні або червні. Гніздо споруджується з сухих травинок і зсередини утеплене пір'їнками. Самка відкладає від 4 до 6 світло-коричневих яєць з темно-коричневими цяточками. Інкубація триває 12-13 днів.

Пташенята з'являються на світ голими, сліпими та безпорадними. Шкіра, горло та язик у них рожеві, а їх дзьоби блідо-жовті. Годують пташенят обоє батьків. На крило вони стають наприкінці третього тижня. Ще приблизно два тижні вони залишаються на утриманні у батьків, а потім переходять до самостійного існування, збившись в підліткові зграйки.

У південній частині ареалу польові горобці можуть за один сезон виростити до 2-3 поколінь пташенят.

Опис

Довжина тіла статевозрілих особин 13,5-14,5 см. Вага 22-25 г. Яскраво виражений статевий диморфізм відсутній. Самці лише трохи більші за самок і мають трохи довші хвости. Розмах їх крил становить 68-74 мм і 66-71 мм відповідно.

фото Passer montanus

Статура виглядає стрункою та щуплою. Верхня частина голови та потилиця коричневі, на горлі є невелика чорна пляма. Щоки білі з чорною цяткою навколо вух. На шиї розташований світлий комір.

Верх тіла коричневий з більш темними вертикальними смугами, які особливо помітні на спині та плечах. Задня частина жовто-коричнева, черевце й груди буро-сірі. На крилах дві білі смуги.

Молодь схожа на дорослих птахів, але має сіро-коричневу пляму на маківці. Верхня частина тіла у них бліда, з сірими поздовжніми смугами, а плями на щоках і горлі сірі. Доросле оперення з'являється приблизно на 77-79-й день.

Тривалість життя польового горобця в дикій природі досягає 8-10 років.