Квока, або короткохвостий кенгуру

19.10.2015

Квока, або короткохвостий кенгуру (лат. Setonix brachyurus) належить до родини Кенгурові (Macropodidae) із ряду Кускусоподібних (Diprotodontia). Він є єдиним представником роду Setonix. Його відмінною рисою є наявність кумедної мордочки, з якої ніколи не сходить життєрадісна посмішка.

Завдяки їй звірятко часто називається найщасливішою твариною на нашій планеті.

Квокка фото

Його назва походить від слова gwaga, яким квоку називають аборигени південно-західної частини Західної Австралії.

До 1930-х років короткохвостий кенгуру зустрічався на материку відносно часто й займав набагато більший ареал, ніж зараз. Різке зниження популяції було викликано руйнуванням природного середовища існування та завезеними на континент лисицями, кішками й дикими кабанами.

Міжнародний союз охорони природи надав цим сумчастим ссавцям охоронний статус виду, що перебуває в уразливому становищі (VU, Vulnerable species). За найоптимістичнішими оцінками чисельність їхньої популяції оцінюється в межах 8-17 тисяч особин.

Вид вперше описали у 1830 році французькі зоологи Жан-Рене-Костан Куа і Жозеф-Поль Гемар.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в південно-західній частині Західної Австралії та на прилеглих до неї островах. Найбільша популяція квок вціліла на острові Роттнест, де немає кішок, собак і лисиць, які є їх головними природними ворогами.

фото квокка

Цей невеликий острівець довжиною 11 км і шириною близько 4,5 км відкрив у 1696 році голландський мореплавець Віллем де Вламінк, капітан фрегата Joan Geelwink. Його назва з голландської мови перекладається на українську як «Острів щурів». Бравого капітана шокували усміхнені й доброзичливі тварини, яких він прийняв за гігантських пацюків.

Квоки абсолютно не боялися людей і з величезною цікавістю вивчали прибулих на острів європейців. Така довірливість у них залишилась і дотепер, тому уряд Австралії заборонив самовільне відвідування Роттнесту. Щоб його відвідати, потрібен спеціальний дозвіл.

Короткохвості кенгуру також збереглися на острові Балд, площа якого становить всього лише 8 квадратних кілометрів.

Тварини населяють місцевості, де річна норма опадів перевищує 1000 мм, і ростуть вічнозелені квіткові рослини роду Агоніс (Agonis) з родини Миртових (Myrtaceae).

Поведінка

Квоки живуть невеликими колоніями. Вони складаються з декількох сімейних груп, очолюваних домінантними самцями. У кожну групу входять від 8 до 20 тварин. Чисельність однієї колонії може досягати 150 особин.

Квока веде нічний спосіб життя. Вдень вона ховається в тінистому укритті серед густих чагарників, викопавши собі невелику ямку. Увечері, коли спадає спека, звірятко виходить на годівлю й годується до самого ранку.

почему квокка улыбается

Тварини об'єднуються навколо джерел води, спільних пасовищ і схованок. Соціальна ієрархія серед самців корелює з їх розмірами. Більші особини отримують пріоритетні права на водопої та під час годівлі.

Самці нерідко влаштовують між собою запеклі бійки, щоб зайняти для своєї групи краще укриття. Вони завдають один одному вельми болючих ударів своїми товстими й сильними задніми лапами.

Тварини селяться на сухих місцевостях, порослих багатою трав'янистою та чагарниковою рослинністю, але розташованих поблизу водойм або боліт. Кожна група займає власну домашню ділянку площею від 5 до 10 га, але не захищає її межі від вторгнення одноплемінників.

Потривожений звір ритмічно стукає лапами об землю. За потреби він здатен залізти на дерево на висоту до 150 см.

Крім завезених з Європи хижаків велику небезпеку для квоки представляють собаки динго. Молодь нерідко піддається нападам хижих птахів.

Харчування

Раціон складається виключно з їжі рослинного походження. Квока поїдає траву, молоді пагони та листя чагарників. За нестачі кормів вона задовольняється корою.

короткохвостый кенгуру

Перетравлювати малопоживний корм їй допомагають бактерії, що живуть в її травному тракті та розщеплюють целюлозу. Первинне перетравлення їжі відбувається в багатокамерному шлунку.

Необхідну вологу тварина отримує зі з'їденої їжі, тому в посуху може довго обходитися без води.

Розмноження

Статева зрілість настає приблизно в однорічному віці. Самці зазвичай стають статевозрілими на тринадцятому місяці, а самки в середньому на 252-й день. Шлюбний період проходить з серпня по січень.

квокка интересные факты

Естральний цикл у самок триває близько 28 днів, а вагітність від 25 до 27 діб. Самка народжує одного, іноді двох малюків. На момент свого народження вони голі, сліпі та глухі.

Дитинча інстинктивно заповзає в материнську сумку та міцно присмоктується до молочної залози. Там воно проводить близько 6 місяців, а потім переходить до самостійного існування. На цей момент навколо починає рости трава, тому воно може прогодуватися вже само.

Якщо новонароджений гине, то в тілі матері починає розвиватися новий ембріон. За несприятливих умов його розвиток може припинятися до настання кращих часів.

Опис

Довжина тіла статевозрілих особин 48-60 см, а хвоста 25-35 см. Самці важать 2700-4200 г, а самки 1600-3500 г. Статура кремезна.

Зовні квока схожа на гігантських кенгуру (Macropus giganteus) або скельних валабі (Petrogale), але значно поступається їм своїми розмірами.

Setonix brachyurus

Коротке грубе хутро забарвлене в сіро-коричневий колір, іноді з легким рудуватим відтінком. Черевна сторона світліша за спину. Хвіст порівняно короткий і майже неопушений.

Передні кінцівки короткі, а задні довгі та м'язисті. З їх допомогою тварина пересувається потужними стрибками. Маленькі та злегка закруглені вуха посаджені з боків голови.

Другий і третій пальці на задніх лапах в ході еволюції перетворилися на кігті, які використовуються для догляду за шерстю. Спина велика і згорблена. Голова маленька. На кінчику морди розташований голий чорний ніс.

Тривалість життя квоки в дикій природі досягає 10 років.