Соколоподібні

Жовтоголова каракара, або хімахіма

19.05.2020

Жовтоголова каракара, або хімахіма (лат. Milvago chimachima) належить до родини Соколині (Falconidae). Цей птах вирізняється вродженими інтелектуальними здібностями та вмінням вирішувати нескладні логічні завдання, чим явно виділяється на тлі інших пернатих.

Желтоголовая каракара фото

Як личить справжньому інтелектуалу, він обожнює голосно спілкуватися зі своїми одноплемінниками й пронизливо кричати під час пошуку їжі. З цієї причини рід Milvago називають Крикливими каракарами.

Крім хімахіми до нього входить так само хіманго (Milvago chimango), що має менші розміри та не таке яскраве, а однотонне забарвлення оперення.

Вид вперше описав у 1816 році як Polyborus chimachima французький натураліст Луї Жан П'єр В'єйо.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Південній і Центральній Америці. Його західна межа проходить уздовж підніжжя Анд.

Існують 2 підвиди. Номінативний підвид поширений в Панамі, Колумбії, Гайані, Колумбії та Тринідаді. У Бразилії він мешкає на території від східного узбережжя країни до річки Амазонка.

Фото желтоголовой каракары

Підвид Milvago chimachima cordata зустрічається на схід від Еквадору та Болівії. У Бразилії його ареал починається на південь від Амазонки й простягається до Парагваю, Уругваю та північних регіонів Аргентини.

Хімахіма селиться в зоні тропічного і субтропічного клімату. Вона населяє савани, сезонні затоплювані луки, чагарникові зарості, сухі й вологі ліси. Перевага надається відкритим просторам і оброблюваним землям сільськогосподарського призначення.

У гірській місцевості жовтоголові каракари спостерігаються на висотах до 1800 м над рівнем моря. В Еквадорі вони були помічені на висотах до 3600 м. У густих лісах ці пернаті гніздяться тільки поблизу великих річок.

Поведінка

Подібно каракарі звичайній (Caracara plancus) хімахіма живе поодинці, сімейними парами або невеликими групами. Поза гніздовим періодом пернаті часто збираються в зграї з 5-8 особин. Як правило, такі колективи найчастіше складаються з молодих птахів.

Представники цього виду зазвичай гніздяться далеко від одноплемінників, але іноді утворюють нечисельні колонії.

фото химахима

Вони ведуть напівкочовий спосіб життя, здійснюючи безладні та короткочасні міграції в пошуках їжі. Жовтоголові каракари літають важкувато і махають крилами з характерним шумом.

На пошуки їжі вони вилітають рано вранці та полюють до пізнього вечора. Опівдні ховаються від спеки в тіні дерев, відпочивають і чистять пір'я. Вони полюбляють виглядати потенційну жертву зі спостережних пунктів, але так само активно шукають корм, розгулюючи на поверхні ґрунту.

Птах не боїться близької присутності людини, тому може селитися в населених пунктах. У великих містах він обживає дахи висотних будинків.

Харчування

Жовтоголова каракара всеїдна, але вважає за краще харчуватися їжею тваринного походження. Вона невимоглива у виборі корму і поїдає все, що їй вдається добути.

Птах любить ласувати мертвечиною. На автострадах він пильно видивляється трупи звірів, які потрапили під колеса проїжджого автотранспорту, а в містах часто відвідує сміттєзвалища, годуючись харчовими відходами.

химахима фото

До його раціону входять дрібні ссавці, змії, ящірки, жаби, жаби, мертві риби, дощові черв'яки, багатоніжки, ракоподібні, великі комахи та гусениці. Він розорює пташині гнізда, поїдаючи яйця та пташенят.

Іноді хімахіма ловить здобич в повітрі, але частіше полює на землі. Вона часто слідує за стадами великої рогатої худоби, ловлячи наполоханих комах і викльовуючи кліщів на спинах копитних. Під час пожеж в савані хижачка нерідко переслідує тварин, що тікають від вогню.

Жовтоголова каракара поїдає насіння різних рослин, горіхи, стиглі ягоди та фрукти. Особливу пристрасть вона має до плодів бобових культур та олійної пальми (Elaeis guineensis).

Розмноження

Статева зрілість настає у дворічному віці. Птахи розмножуються в різний час в залежності від географічної широти та кліматичних умов. У Гайані сезон розмноження проходить з березня по серпень, в Бразилії у вересні, а в Аргентині з листопада по грудень.

фото химахима

Жовтоголові каракари гніздяться на деревах. У Панамі їх гнізда зазвичай розташовуються на низькорослих листяних деревах, а в Колумбії та Гайані на високих пальмах від 7 до 14 м над землею.

Бразильські популяції нерідко використовують покинуті гнізда анумбі (Anumbis annumbi) і папуг-ченців (Myopsitta monachus), які можуть досягати 2-3 м в діаметрі. В Аргентині птиці найчастіше споруджують гнізда на ріжкових деревах (Ceratonia siliqua) і астроніумах (Astronium).

Гніздо являє собою платформу, розміщену на гілках. Його спорудженням займаються обидва партнери.

Самка відкладає 2 яйця розміром близько 43х38 мм. Вони мають майже сферичну форму і забарвлені в білий колір. Їх шкаралупа рясно вкрита жовто-коричневими або червонувато-коричневими цяточками. Кладку подружжя насиджує поперемінно.

Інкубація триває 28-30 діб. Пташенята вилуплюються безпорадними, але вже з коричнево-жовтим пухом. Батьки їх годують близько 8 тижнів. Двомісячні пташенята стають на крило, але ще до 2 місяців залишаються під батьківською опікою. Потім вони приєднуються до підліткових зграй.

Опис

Довжина тіла статевозрілих особин 40-46 см. Розмах крил 70-80 см. Самці важать 280-330 г, а самки 310-360 г. Статевий диморфізм в забарвленні відсутній.

Птах має широкі крила та довгий хвіст. Зовні своєю статурою він нагадує канюка звичайного (Buteo buteo).

Milvago chimachima

У дорослих каракар жовто-коричнева голова, а позаду очей тягнеться довга чорна смуга. Нижня частина тіла кремова або бежева, а верхня забарвлена ​​в коричневий колір з яскравими світлими плямами на пір'їнах крил. У підлітків оперення коричневе з темнуватим мармуровим візерунком.

Дзьоб блакитний. Між його основою та куточками очей знаходиться шкіра тілесного кольору, утворюючи очні кільця.

На хвості помітні кремові й коричневі плями. Кінцівки та пальці тілесного кольору, кігті чорні. Три пальці на лапах спрямовані вперед, а один назад.

Тривалість життя в природних умовах 12-16 років. У зоопарках жовтоголова каракара доживає до 20-25 років.