Соколоподібні

Південномексиканський сокіл, або апломадо

15.04.2020

Південномексиканський сокіл, або апломадо (лат. Falco femoralis) відноситься до родини Соколові (Falconidae) із ряду Соколоподібних (Falconiformes). Від інших споріднених видів цей птах відрізняється наявністю смуги свинцевого кольору, яка проходить через груди.

У Мексиці оперення такого забарвлення називають aplomado.

Южномексиканский сокол фото

Підвид Falco femoralis pichinchae популярний в США серед любителів соколиного полювання. Він використовується для відстеження та лову літаючих птахів. Пернаті мисливці добре піддаються дресурі та прив'язуються до свого господаря. Їх мисливський інстинкт описується як стійкий і агресивний.

Вид вперше описав у 1822 році нідерландський зоолог Конрад Якоб Теммінк.

Розповсюдження

Ареал проживання простягається від південно-західних штатів США до Вогняної Землі в Південній Америці. Південномексиканські соколи населяють переважно сухі й відкриті місцевості. Їх приваблюють савани, луки, напівпустелі та зрідка болота. У Бразилії вони спостерігаються в багатьох великих містах.

фото южномексиканского сокола

У Мексиці апломадо поширений уздовж узбережжя Мексиканської затоки, на півострові Юкатан і в північній частині пустелі Чихуахуа. У горах він зустрічається на висотах до 3500 м над рівнем моря.

Існують 3 підвиди. Номінативний підвид живе в Бразилії, Колумбії та Уругваї.

Поведінка

Пернаті, що мешкають на півночі й півдні ареалу, восени відлітають на зимівлю в теплі краї. У центральних регіонах вони ведуть осілий спосіб життя. Гніздування розташовуються, як правило, на ділянках зі скелястим рельєфом.

Південномексиканські соколи уникають лісистих ландшафтів і густих лісів.

Птахи живуть поодинці або парами. Моногамні сім'ї зберігаються протягом декількох років, а іноді аж до смерті одного з подружжя.

апломадо фото

У зимові місяці подружжя може жити окремо. Навесні вони знову знаходять один одного. Подружні зв'язки відновлюються під час шлюбних польотів. Птахи люто захищають свої мисливські угіддя від вторгнення конкурентів.

Харчування

Раціон складається переважно з дрібних птахів і великих комах. Полювання зазвичай ведеться зі спостережного пункту. Виявивши потенційну жертву, південномексиканський сокіл летить до неї на невеликій висоті та на високій швидкості майже по прямій лінії. Свою здобич він вбиває в повітрі або на землі.

Якщо жертва намагається сховатися в заростях трави, то хижак переслідує її, пересуваючись по поверхні ґрунту.

Часто соколи полюють сімейними парами. Нерідко вони слідують за гривастими вовками (Chrysocyon brachyurus) і ловлять сполохану чотирилапими хижаками пернату дичину.

фото апломадо

Іноді апломадо годується дрібними гризунами, ящірками та зміями. Біля водойм в його меню може входити риба.

Розмноження

Статева зрілість настає в однорічному віці. Гніздування південномексиканських соколів знаходяться на південному заході США, в північних областях Центральної та Південної Америки.

сокол цена

Після зимівлі до гніздівель першими повертаються самці. Самки прилітають трохи пізніше. У північній півкулі шлюбний період починається в березні й триває до травня.

Свої гнізда пернаті використовують кілька років поспіль, щорічно ремонтуючи та розширюючи.

Новоутворені пари будують їх наприкінці квітня. Гніздо найчастіше розташовується в скельних ущелинах або інших місцях, захищених від хижих ссавців. Як будівельний матеріал використовуються невеликі гілочки та хмиз.

В регіонах, де немає скель, апломадо будують гнізда на деревах або на опорах ліній електропередач. Птахи можуть розташовувати їх на відстані не менше ніж 200-300 м один від одного.

Falco femoralis

Самка відкладає 3-4, дуже рідко 5 яєць, з інтервалом до 48 годин. Період відкладання яєць розтягується на 6-10 днів. Насиджування починається після відкладання третього яйця. Яйця забарвлені в білий колір і покриті червонувато-коричневими цяточками.

Інкубація триває від 28 до 32 днів. Кладку насиджує самка, харчуючись принесеною чоловіком їжею. Він лише зрідка змінює її, коли вона на ненадовго відлітає розім'яти м'язи.

Пташенята вилуплюються протягом 2-3 діб. Вони покриті рідким коричневим або білуватим пухом, тому перший тиждень самка змушена їх обігрівати теплом свого тіла. Очі у пташенят розплющуються на третій або четвертий день. Під час годування вони піднімають голови й широко відкривають дзьоби в очікуванні їжі.

сокол где обитает

У віці близько 10 днів пташенята повністю покриваються пухом і можуть самі зігрітися в гнізді. На третьому тижні у них починають розвиватися м'язи грудей. На четвертому тижні з’являється підліткове оперення, і вони приступають до льотних тренувань.

Незабаром молодь стає на крило, але продовжує залишатися з батьками ще кілька тижнів, продовжуючи наполегливо вимагати корм.

У перший рік гинуть до 75% перволітків. Більшість з них стають здобиччю великих пернатих хижаків.

Опис

Довжина тіла дорослих особин 38-45 см. Розмах крил 100-120 см. Вага 500-950 г. Самки помітно більші та важчі за самців. Статевий диморфізм в забарвленні оперення відсутній.

Спина, крила і хвіст забарвлені в залежності від підвиду в різні відтінки від синювато-сірого до сірого кольору. Пір'я на хвості темніші та обведені тонкими лініями. Нижня частина тіла кремова.

сокол фото

Від очей до потилиці тягнеться кремова або червоно-коричнева смуга. Темні очі оточені широкою жовтуватою облямівкою. За очима видно чорну смужку, яка тягнеться до защічної області. Восковиця жовта.

Боки чорні та мають невелику поперечну смугу. Підхвістя та кінцівки оперені до стегон жовтувато-коричневим оперенням. Ноги жовті. Пальці на лапах озброєні чорними гострими кігтями.

Тривалість життя південномексиканського сокола в дикій природі 8-10 років. У неволі він доживає до 15-20 років.