Соколоподібні

Сокіл, що сміється, або сокіл-реготун

24.04.2019

Сокіл, що сміється, або сокіл-реготун (лат. Herpetotheres cachinnas) відноситься до родини Соколові (Falconidae). Свою назву він отримав завдяки своїм крикам, які нагадують гучний людський сміх. Сміятися птах любить на світанку і з приходом сутінків.

В Еквадорі він вважається передвісником смерті кого-небудь з близьких родичів, тому почути його сміх місцеві жителі дуже побоюються.

Смеющийся сокол фото

У Мексиці поширене повір'я, що крик цього сокола допомагає при укусах отруйних змій і комах. Транспортуючи потерпілого в лікарню, цілком сучасні індіанці про всяк випадок слідують заповітам предків.

Видаючи крики, що імітують сокола-реготуна, вони впевнені, що нейтралізують дію зміїної отрути. Таку «долікарську допомогу» практикують найчастіше в мексиканському племені чолі.

Вид вперше описав у 1758 році шведський натураліст Карл Лінней.

Розповсюдження

Ареал проживання займає більшу частину Південної та Центральної Америки від півдня Мексики до півночі Аргентини. Соколи, що сміються, живуть на території Бразилії, Чилі, Болівії, Колумбії, Перу, Болівії, Сальвадору, Гватемали, Гондурасу, Нікарагуа, Парагваю, Венесуели, Суринаму та Еквадору.

Птахи мешкають в зоні тропічного і субтропічного клімату. Вони селяться в рідколіссі та саванах, уникаючи густих лісових масивів. Їх приваблюють місцевості з великою кількістю старих дерев. В Андах вони спостерігаються на висотах до 2400 м над рівнем моря.

Відомо 3 підвиди. Номінативний підвид поширений переважно в низинах на території Мексики та Гондурасу.

Сокіл-реготун є єдиним представником роду Herpetotheres.

Загальна площа займаного ареалу перевищує 20 тисяч квадратних кілометрів.

Фото смеющегося сокола

Поведінка

Соколи, що сміються, ведуть поодинокий спосіб життя. Вони утворюють сезонні сімейні пари тільки під час шлюбного періоду і вигодовування пташенят.

У кожної дорослої особини є своя власна домашня ділянка площею 3-6 квадратних кілометрів. Активність виявляється переважно ввечері та вночі. Великі очі дозволяють пернатому хижакові добре бачити в темряві та при поганому освітленні.

Основу раціону складають невеликі змії.

У Центральній Америці сокіл-реготун найчастіше полює на арлекінового коралового аспіда (Micrurus fulvius). Меншою мірою жертвами стають дрібні гризуни та ящірки. У прибережних регіонах птахи можуть харчуватися рибою.

Сокол-хохотун фото

Полювання зазвичай відбувається із засідки. Виявивши потенційну жертву, сокіл-реготун стрімко підлітає до неї та вбиває гострими кігтями, завдаючи контрольний удар дзьобом в голову. Від укусів отруйних змій його захищають рогові лусочки на ногах і щільне оперення на животі.

Сокіл-реготун летить по прямій лінії, періодично переходячи на зигзаги. У момент небезпеки видає регочучий крик.

Розмноження

На більшій частині ареалу шлюбний період проходить навесні. Птахи, що утворили сімейну пару, стають територіальними та відчайдушно захищають свої мисливські угіддя від вторгнення одноплемінників.

Гніздо будують обидва партнери спільними зусиллями. Для його спорудження використовуються хмиз і сухе гілля. Гніздо розташовується на високому дереві.

Самка відкладає одне або два яйця. Кладку насиджують обидва партнери по черзі.

Інкубація триває близько 45 днів. Вигодовує пташенят, як правило, тільки самка. Самець зайнятий охороною своєї дружини та потомства. Лише деякі батьки зрідка приносять їжу голодним нащадкам.

Фото сокола-хохотуна

У віці 57-60 днів пташенята стають на крило. Через 1-2 тижні вони розлучаються з батьками й переходять до самостійного існування.

Опис

Довжина тіла 40-46 см, розмах крил 65-75 см. Вага 500-800 г. Самки трохи більші та важчі за самців. У самок хвости довші. Статевий диморфізм в забарвленні оперення відсутній.

Herpetotheres cachinnas фото

Основний фон забарвлення може варіюватися від білуватого до кремового кольору. Крила і частина хвоста темно-коричневі.

Від очей до потилиці проходить широка темно-коричнева смуга. Інша частина голови білувата. На тімені зростає невеликої жовтуватий чубчик.

Очі великі й темні. Дзьоб жовтуватий, а восковиця жовта.

Тривалість життя в природних умовах не перевищує 10 років. У неволі сокіл-реготун доживає до 14 років.