Рукокрилі

Пергач північний, або кажан північний

09.06.2020

Пергач північний, або кажан північний (лат. Eptesicus nilssonii) належить до родини Лиликові (Vespertilionidae). Він є найпоширенішим в Скандинавії рукокрилим ссавцем та єдиним з них, хто здатний розмножуватися на північ від полярного кола.

Під час зимової сплячки ця тварина витримує короткочасне зниження температури до -7°С без наслідків для свого здоров'я.

Северный кожанок фото

Найдавніші викопні знахідки представників роду Epticus датуються раннім пліоценом (5,3-3,6 млн років тому) і були знайдені в Польщі. Найстаріші скам'янілості північного кажана походять з епохи плейстоцену, а їх вік оцінюється у 600 тисяч років.

Вид вперше описали у 1839 році російський натураліст Олександр Кейзерлінг і німецький зоолог Іоганн Генріх Блазіус.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в палеарктичній частині Європи та Азії. На заході його межа проходить уздовж атлантичного узбережжя Франції, а на сході через Камчатку, Сахалін і північні райони Японії. Південна межа йде по території Італії, Балканського півострова, Туреччини та країн Центральної Азії.

Фото северного кожанка

На півдні ареалу північні пергачі зустрічаються переважно в гірській місцевості на висотах близько 2300 м над рівнем моря.

Більшість популяцій живуть в низинах. Найчастіше вони селяться в лісах, долинах річок, тайзі, степах садах і парках.

Поведінка

Північний кажан веде нічний спосіб життя. У світлий час доби він вилітає зі своєї схованки вкрай рідко. Вильоти для пошуку їжі носять нерегулярний характер. У непогожі дні пергач утримується від польотів.

фото кожанка

За сприятливої погоди тварина залишає свій притулок приблизно через 40 хвилин після заходу сонця і повертається перед самим світанком. Вагітні самки починають полювання відразу після настання сутінків. При температурі навколишнього середовища нижче 6 °С пергач відмовляється від пошуку їжі.

Eptesicus nilssonii не схильні до тривалих сезонних міграцій. У рідкісних випадках вони мігрують на відстань понад 115 км.

У листопаді північні кажани збираються на зимові квартири та впадають в зимову сплячку до березня або квітня. Зимівля проходить в печерах, занедбаних шахтах і штольнях. Нерідко рукокрилі ссавці зимують в підвалах або під дахами будинків, де температура тримається близько 0°С і не опускається нижче -5°С.

фото Eptesicus nilssonii

У теплі зими пергач північний може прокидатися кілька разів і міняти зимові квартири. У люті морози багато тварин замерзають і не доживають до наступного сезону.

Після виходу із зимової сплячки самці та самки розділяються. Самці влітку живуть поодинці або значно рідше невеликими групами від 2 до 4 особин. Самки утворюють розплідники, де з'являється на світ потомство. У них буває в середньому близько 70 тварин.

Головними природними ворогами є пугачі звичайні (Bubo bubo), сірі сови (Strix aluco), яструби-перепелятники (Accipiter nisus), підсоколики великі (Falco subbuteo) і домашні кішки.

Харчування

Раціон складається з дрібних літаючих комах. Від 30 до 80% повсякденного меню складають двокрилі комахи (Diptera): мухи, комарі та мошки. Меншою мірою з'їдаються жуки та нічні метелики.

кожанок северный фото

Місце розташування жертви визначається за допомогою ехолокації. Північні пергачі для її виявлення використовують імпульси частотою від 30 до 40 кГц і тривалістю від 10 до 13, максимум до 18 мілісекунд.

Політ здійснюється зазвичай на висоті 4-10 м над землею. За одну секунду кажан робить 5-6 помахів крилами.

Вагітні самки полюють в середньому близько 150 хвилин протягом ночі, а в період вигодовування потомства тривалість полювання зростає до 5 годин.

Розмноження

Спарювання відбуваються восени та частково на початку зими на зимових квартирах. Сперма зберігається в організмі самок до наступної весни, коли починається розвиток ембріонів.

Вагітні самки, як правило, повертаються до одних і тих самих розплідників, де вони самі з'явилися на світ. Часто вони розташовуються під дахами опалювальних будинків.

Eptesicus nilssonii

У Центральній Європі дитинчата з'являються в середині червня, а в Скандинавії наприкінці червня або першій половині липня. Холодною весною самки на ранній стадії вагітності впадають в стан торпору, чекаючи потепління. У цьому випадку розвиток ембріонів різко сповільнюється.

У північній частині ареалу самки народжують зазвичай одного малюка, а на півдні частіше бувають двійні.

Пологи тривають кілька хвилин. Самка народжує у висячому положенні вниз головою та згинає хвіст в напрямку тулуба. Новонароджені мають довжину тіла 45-48 мм, а передпліччя 12-14 мм. Вони сліпі й повністю позбавлені волосяного покриву.

Малюки розвиваються дуже швидко і вже у віці 3-4 тижнів переходять до самостійного існування. Статева зрілість настає через 2 роки.

Опис

Довжина тіла статевозрілих особин 54-64 мм, а хвоста 35-50 мм. Розмах крил 24-28 см, а їх площа близько 110 квадратних сантиметрів. Вага 8-18 г.

Вуха округлі, порівняно короткі та м'ясисті. Їх довжина 13-17 мм. На них розташовані п'ять поперечних складок шкіри. Козелок короткий, трохи закруглений зверху і злегка зігнутий всередину. У ротовій порожнині є 32 зуби.

фото Eptesicus nilssonii

Шерсть на спині забарвлена ​​в темно-коричневий або майже чорний колір. В області голови та спини помітний золотистий відтінок. Черевце жовтувато-коричневе. Ніс, вуха й літальні перетинки чорнуваті.

Крила середньої довжини, широкі та закінчуються злегка закругленими кінчиками.

Середня тривалість життя в дикій природі не перевищує 3 років. У неволі пергач північний доживає до 10-15 років.