Рукокрилі

Великий зайцегуб

28.05.2020

Великий зайцегуб (лат. Noctilio leporinus) належить до родини Зайцегубові (Noctilionidae). Цього рукокрилого ссавця називають також кажаном-рибалкою. Він вміє ловити дрібну рибу та без проблем злітати з водної поверхні.

Тварина, потрапивши в воду, не боїться потонути. Вона відмінно плаває, використовуючи крила як весла.

Большой зайцегуб фото

Свою назву великий зайцегуб отримав через свою незвичну зовнішність. Центральна частина верхньої губи у нього розщеплена й нагадує заячу. Крізь розколину видно збільшені різці. Від інших споріднених видів звірятко відрізняється більшим розміром, подовженими лапами та загостреними вухами.

Перший науковий опис зробив у 1758 році Карл Лінней.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Центральній та Південній Америці. Він простягається від Мексики до північних регіонів Аргентини, охоплює Великі та Малі Антильські острови.

Існують 3 підвиди. Номінативний підвид живе в Гайані та Бразилії в басейні річки Амазонка. Він менше розмірами за інших двох і має темніше забарвлення.

фото Noctilio leporinus

Noctilio leporinus mastivus є найбільшим підвидом. Він зустрічається на островах Карибського моря. У нього в центрі спині помітна світла смужка на тлі темнуватого хутра.

Noctilio leporinus rufenscenes поширений на півночі Аргентини, в східній частині Болівії та на півдні Бразилії. Для нього характерне бліде забарвлення.

Поведінка

Кажани-рибалки селяться в тропічних низинах поблизу водойм і морського узбережжя. Їх приваблюють місцевості з сезонними паводками. Сухих регіонів вони категорично уникають.

Великі зайцегуби живуть невеликими колоніями чисельністю максимум до декількох сотень особин, які найчастіше розташовуються в печерах або глибоких ущелинах скель. Колонії складаються з самців, самок та їх потомства.

летучая мышь с широкими ноздрями

Трохи рідше ці рукокрилі ссавці селяться в мангрових хащах або дуплах високих дерев, дуже рідко в людських оселях. Вдень вони відпочивають у своїх укриттях, а з настанням сутінків вилітають на полювання. Зазвичай полює група з 5-15 особин.

У порівнянні з багатьма іншими кажанами великі зайцегуби літають порівняно повільно. Їх політ характеризується швидкими й потужними помахами вузьких крил.

Вони вирізняються миролюбним характером і охоче утворюють спільні колонії з довгоязикими листконосами (Glossophaga soricina), очкових листконосами (Carollia perspicillata), вампірами звичайними (Desmodus rotundus) і різними видами листоносів (Phyllostomus).

Як правило, самки постійно залишаються у своїй колонії, а самці тільки протягом 2-4 репродуктивних сезонів. Холості самці можуть жити поодинці або в парубоцьких групах.

Noctilio leporinus

Самки надають перевагу колективному полюванню. Вони можуть добувати корм тривалий час в одних і тих же місцях. Самці полюють в індивідуальному порядку та далеко від місць годівлі самок.

Сідала цих рукокрилих вирізняються сильним мускусним запахом. Він виходить від маслянистих виділень, що виділяються залозами, розташованими під крилами в пахвовій області.

Члени однієї групи періодично труть свої голови під крилами сусідів, щоб краще розпізнавати один одного. Додатково запах передає інформацію про статеву приналежність і репродуктивний стан.

Для визначення точного місця знаходження своєї жертви великий зайцегуб видає сигнали тривалістю від 3,9 мс до 17 мс і частотою від 25 кГц до 60 кГц.

Харчування

У сезон дощів великі зайцегуби харчуються переважно комахами, а в посуху надають перевагу дрібній рибі. У їх раціон входять капустянки (Gryllotalpidae), справжні цвіркуни (Gryllidae), плавунці (Dytiscidae), жужелиці (Carabidae), водолюби (Hydrophilidae), пластинчатовусі жуки (Scarabaeidae), вусачі (Cerambycidae), ковалики (Elateridae) і таргани (Blattodea).

зайцегуб фото

Кажани-рибалки можуть ловити рибу тільки з гладкої водної поверхні. Вони орієнтуються на неї по викликаним нею хвилях або по спинним плавникам, виступаючим з води.

Здобич хижак хапає кігтями своїх довгих задніх кінцівок, простягаючи їх по воді як два гаки. Потім він підтягує її до рота й починає жувати. Частково пережований корм зберігається в защічних мішечках, а тварина продовжує полювати далі.

Виглядаючи мисливський трофей, великий зайцегуб літає у 20-50 см над водою, а для безпосереднього його захоплення знижується на висоту 4-8 см. Під час пошукового польоту він махає крилами 4-6 разів на секунду, розвиваючи швидкість від 5,5 до 7,4 м/с.

Кажан-рибалка може літати досить високо над водоймою по колу, намагаючись виявити рибу, що вистрибує з води. Зафіксувавши сплеск, він спускається ближче до водної поверхні та зменшує тривалість імпульсів та інтервалів між ними.

Хижак здатен зловити рибку довжиною до 100 мм на глибині до 25 мм нижче поверхні води. Крім риби його жертвами стають дрібні краби, жаби й креветки.

Щоб не зіткнутися в повітрі, кажани-рибалки знижують частоту сигналів. Такий своєрідний гучний «гудок» дозволяє їм вчасно відхилитися та уникнути зіткнення.

Розмноження

Статева зрілість настає в однорічному віці. Яскраво вираженого шлюбного періоду немає, але спарювання найчастіше відбуваються у вологий сезон. У самців навколо мошонки утворюються шкірні кишені, які виділяють мускусний запах і стимулюють самок до спарювання.

картинка с Noctilio leporinus

Вагітність триває близько 16 тижнів. Самка народжує тільки одне дитинча. Більшість малюків з'являються на світ в період з лютого по жовтень.

Близько 6 тижнів дитинча перебуває під крилом матері, а потім залишається саме в сідалі. Зміцнівши, воно незабаром починає вчитися літати.

Молочне годування триває до 2 місяців. Тримісячна молодь покидає колонію та переходить до самостійного існування.

Опис

Довжина тіла 119-127 см. Самці більші за самок. Завдяки розширеному щічному м'язові (Musculus buccinator) щоки утворюють свого роду кишеню (защічний мішок), що використовується для транспортування корму.

Забарвлення короткого хутра може варіюватися від блідо-оранжевого до коричневого і сірого кольору. Від голови до середини спини тягнеться світла смуга. Черевна частина білувата або світло-оранжева.

зайцегуб большой

Вуха вузькі та звужуються на кінчиках. Козелок має пальцеподібні виступи.

Довжина лап 32-34 мм. П'яткова кістка довгаста і кісткоподібна. Кігті довгі та міцні.

Тривалість життя великого зайцегуба досягає 10-12 років.