Рукокрилі

Нічниця Брандта

03.04.2019

Нічниця Брандта (лат. Myotis brandtii) – рукокрилий ссавець з родини Лиликові (Vespertilionidae). Її відмінною рисою є наявність великих у порівнянні з тілом вух, що нагадують мишачі.

Наукова назва роду походить від грецьких слів mys (миша) і otos (вухо).

Ночница Брандта фото

Завдяки розвинутому козелкові (хрящовому виступу на зовнішньому вусі) тварина може сприймати навіть дуже слабкі звуки, що приходять зі спини, і орієнтуватися в повній темряві. Її повадки та спосіб життя багато в чому збігаються з малими вечорницями (Nyctalus leisleri). Зрідка звірята навіть мирно співіснують в одному житлі.

Вид вперше описав у 1845 році німецький зоолог Йоганн Фрідріх фон Брандт.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Європі, Казахстані та Західному Сибіру. Ізольовані популяції є на Далекому Сході, Корейському півострові та на півночі Японії.

Нічниці Брандта широко поширені на території Англії, Франції, Німеччини, Польщі, Чехії, Словаччини, Австрії, Швейцарії, Румунії, Угорщини, України, Білорусії, європейської частини Росії, південних регіонів Скандинавії та Прибалтики.

Фото ночницы Брандта

Вони населяють переважно змішані та листяні ліси. У хвойних масивах представники цього виду зустрічаються значно рідше. На відміну від більш дрібної вусатої нічниці (Myotis mystacinus), своєї найближчої родички, вони майже не спостерігаються поблизу людського житла.

У гірській місцевості нічниця Брандта зустрічається на висотах до 1500 м над рівнем моря.

Поведінка

Кажани виявляють активність в сутінках. Вночі вона трохи знижується та повністю припиняється на світанку. Влітку рукокрилі ховаються в затемнених укриттях. Найчастіше ними стають дупла старих дерев.

Нічниці Брандта літають швидко, демонструючи в повітрі чудеса вищого пілотажу. Їх політ характеризується переривчастими та зигзагоподібними рухами.

Тваринки полюють переважно на дрібних комах, що літають над поверхнями водойм. Вони ловлять їх на низькій висоті майже біля самої поверхні води. Меншою мірою вони добувають комах над верхівками чагарників і дерев, уникаючи відкритих просторів.

Між собою тварини спілкуються за допомогою ультразвукових сигналів. У момент небезпеки їх амплітуда зростає до 40-50 кГц.

Нічниці Брандта зимують в підвалах, занедбаних шахтах і гірських виробках. На півночі ареалу вони впадають в зимову сплячку. Середземноморські популяції активні цілий рік. У пошуках корму й місця для зимівлі вони можуть здійснювати тривалі міграції на відстань до 700 км.

Розмноження

Шлюбний період проходить восени незадовго до перельоту на зимові квартири. Розвиток ембріонів у запліднених самок починається наступної весни після закінчення зимової сплячки.

Myotis brandtii

Самці спаровуються з багатьма самками та не виявляють інтересу до долі своїх нащадків. Самки збираються для виведення потомства в групи з 10-30, максимум 50 особин. Групи розташовуються в затишних місцях, часто в гротах і печерах.

У Центральній і Східній Європі дитинчата з'являються на світ з кінця червня до середини липня. Самка приносить одного малюка. Двійнята бувають дуже рідко.

Молочне годування триває до 4 тижнів.

Потім підлітки стають на крило і самі вирушають на пошуки їжі. В кінці серпня групи розпадаються, і молоді нічниці Брандта переходять до самостійного існування.

Опис

Довжина тіла кажана 32-39 мм, розмах крил 19-20 см. Вага дорослих особин 4-10 г.

Картинка с Myotis brandtii

Довге м'яке хутро забарвлене в темно-коричневий колір. В області плечей забарвлення набуває золотисто-коричневого, а на череві жовтуватого відтінку.

Вуха помірно довгі, козелок вузький і загострений, довжиною до половини довжини вушної раковини. Вуха, морда і літальна перетинка світло-коричневі. Основа козелка і вушної раковини світлі. У ротовій порожнині 38 зубів.

Тривалість життя нічниці Брандта досягає 15-20 років.