Рукокрилі

Мала вечірниця

04.12.2018

Мала вечірниця (лат. Nyctalus leisleri) – гладконосий кажан з родини Лиликові (Vespertilionidae). Вона належить до числа видів, що згідно з постановою Міжнародного союзу охорони природи віднесені до категорії найменшого ризику.

Проте в останні десятиліття в ряді регіонів спостерігається неухильне зниження чисельності її популяції.

Малая вечерница фото

Головною причиною такої тенденції стало знищення старих лісових масивів, що були традиційним місцем її проживання. З цієї причини в багатьох європейських країнах мала вечірниця внесена до Червоної книги та знаходиться під державною охороною з 1991 року.

Цей рукокрилий ссавець є одним з найдрібніших представників своєї родини та майже у 2 рази поступається розмірами гігантській вечірниці (Nyctalus lasiopterus).

Вид був вперше описаний у 1817 році німецьким зоологом Генріхом Кулем і названий на честь Йоганна Лейслера, його співвітчизника і видатного натураліста.

Розповсюдження

Ареал проживання охоплює більшу частину Європи за винятком Скандинавії, північних областей Росії, півдня Іспанії та Італії. Він простягається від Ірландії, Англії та Нормандських островів на заході через весь європейський континент на південь від Північного і Балтійського морів до Уралу на сході.

Малі вечорниці зустрічаються на середземноморських островах Корсика, Сардинія та Родос, але відсутні на Сицилії. У Північній Африці вони мешкають переважно в прибережній зоні Алжиру й Марокко. Великі популяції є в Туреччині, на Кавказі та в Закавказзі до західного узбережжя Каспійського моря, а також в Афганістані й Пакистані до передгір'їв Гімалаїв.

Фото малой вечерницы

Тварини селяться переважно в місцевостях, розташованих на висотах від 300 до 800 м над рівнем моря. В Альпах вони спостерігаються на високогір'ях до 2200 м.

Відомо два підвиди. Nyctalus leisleri verrucosus зустрічається тільки на острові Мадейра, решту території займає номінативний підвид.

Поведінка

Мала вечірниця вибирає для проживання листяні, хвойні та змішані ліси з великою кількістю дуплистих дерев і відкритих просторів. Вона селиться в дуплах, але іноді як альтернативне житло використовує шпаківні або поширені в європейських країнах штучні будиночки для кажанів.

У міській місцевості цього ссавця часто можна помітити в парках і дуже рідко під дахами будинків і висотних будівель, а в селах він охоче поселяється в старих фруктових садах.

Мала вечірниця веде активний нічний спосіб життя.

Вона вилітає на полювання вже за 20-40 хвилин після заходу сонця, за годину повертається в гніздо і після невеликого відпочинку знову вирушає на полювання. За ніч звірятко зазвичай робить 2-3 вильоти, пролітаючи в цілому до 11 км. Повернення додому нерідко відбувається всього лише за кілька хвилин перед світанком.

Картинка Nyctalus leisleri

Своє житло вечорниці можуть ділити з іншими видами кажанів, зокрема з нічницями довговухими (Myotis bechsteini), лісовими (Pipistrellus nathusii) і нетопирами карликами (Pipistrellus pipistrellus).

Частина популяції здійснює сезонні міграції з півночі на південь пізньої осені та повертається в рідні краї з квітня по травень, долаючи відстані понад 1000 км.

У жовтні рукокрилі впадають в зимову сплячку, яка триває до початку або середини весни. Зиму вони проводять групами в дуплах дерев. Деякі тварини зимують поодинці.

Їх головними природними ворогами вважаються сірі сови (Strix aluco), хатні сичі (Athene noctua) і вухаті сови (Asio otus). Вдень під час сну вони піддаються нападам чорних ворон (Corvus corone) і домашніх кішок.

Харчування

Малі вечорниці харчуються нічними літаючими комахами, яких можуть зловити в повітрі. У їх раціон входять метелики (Lepidoptera), двокрилі (Diptera), кровоссальні комарі (Culicidae), комарі-довгоноги (Tipulidae) і хірономіди (Chironomidae).

Фото вечерницы малой

Меншою мірою з'їдаються жуки (Coleoptera), одноденки (Ephemeroptera), сітчастокрилі (Neuroptera), волохокрильці (Trichoptera), гемероби (Hemerobiidae) і золотоочки (Chrysopidae).

У місцях випасу великої рогатої худоби в повсякденному меню переважають жовті гнійні мухи (Scathophaga stercoraria). В Україні малі вечорниці в травні та червні спеціалізуються на поїданні хрущів (Melolontha) і червневих хрущів (Amphimallon solstitiale).

Кажани ловлять здобич поблизу крон дерев, до поверхні землі лише зрідка наближаються ближче ніж на 1 м.

До жертви вони підлітають по траєкторії, що нагадує еліпс. На нічних метеликів вони часто полюють біля джерел штучного освітлення.

Розмноження

Шлюбний період починається наприкінці липня й триває до вересня. Самці утворюють гареми з 4-6, максимум 14 самками. Щоб привабити представниць протилежної статі, вони видають в польоті звуки, що являють собою різке падіння частоти з 18 кГц до 10,5 кГц протягом 9-14 мілісекунд.

Такі концерти починаються ближче до світанку після закінчення полювання та тривають протягом 10 хвилин.

Розвиток ембріонів в організмі матері припиняється до наступного сезону і поновлюється навесні. Власне сама вагітність в залежності від кліматичних умов і доступності їжі триває 45-50 днів.

Вагітні самки створюють материнські колонії.

Як правило, їх чисельність не перевищує 20 особин. Колонії розміщуються в дуплах, значно рідше в інших природних укриттях і закинутих будівлях.

Картинка с малой вечерницей

Потомство з'являється на світ в середині червня. Самка приносить 1-2 дитинчат. Протягом місяця малюки набувають зовнішність дорослих тварин і стають здатними до самостійного польоту. Статева зрілість настає зазвичай в однорічному віці.

Опис

Довжина тіла 48-68 мм, розмах крил 260-330 мм. Вага 8-20 г. Самки трохи більші та важчі за самців. Волосся на спині забарвлене у два кольори – темно-коричневий і чорно-коричневий. Кінчики волосся світліші за їх основу. Їх довжина становить 5-6 мм, а діаметр 12-13 мікрон.

Nyctalus leisleri

Черевце світло-коричневе. Линька проходить в травні та серпні. Влітку хутро набуває червонуватого, а взимку сіруватого відтінку. У молоді переважає темно-сіре забарвлення. Вкрай рідко трапляються екземпляри повністю чорного і білого кольору.

Крила довгі й вузькі. Літальні перетинки біля спини та передніх кінцівок покриті густим хутром. Вуха біля основи широкі й трикутні, а зверху закруглені, довжиною 112-164 мм.

На загостреній мордочці є 6 вібрис. У ротовій порожнині 34 зуби.

Тривалість життя малої вечірниці близько 5 років.