Сиворакшеподібні

Сиворакша бенгальська

18.11.2019

Сиворакша бенгальська (лат. Coracias benghalensis) відноситься до родини Сиворакшових (Coraciidae) із ряду Сиворакшеподібних (Coraciiformes). В Індії вона вважається священним птахом. Індуїсти вірять, що в її подобі одного разу з'явиться бог Вішну, який охороняє всесвіт.

Сизоворонка бенгальская фото

У Калькутті кожної осені проходить індуїстське свято Дурга-Пуджа, присвячений богині Дурга, яку зображують у вигляді жінки-войовниці з десятьма руками. Одним з важливих елементів святкової церемонії є випускання на волю з клітин раніше куплених сиворакш.

Шанобливе ставлення до цих птахів пов'язано не тільки з їхнім яскравим вбранням, а й з користю, яку вони приносять аграріям. Вони ефективно стримують зростання популяції пластинчатовусих жуків з роду Holotrichia, що знищують посіви арахісу та цукрової тростини.

В індійському штаті Керала, розташованому на Малабарському березі на південному заході країни, місцеве населення активно полює на бенгальських сиворакш. Бульйон з них в народній медицині цього регіону застосовується як ліки для лікування простудних та інфекційних захворювань, в першу чергу коклюшу.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Південній і Південно-Східній Азії. Він простягається від східного узбережжя Перської затоки та від островів на сході Аравійського півострова через південні райони Ірану, Пакистану та весь індійський субконтинент до прибережної зони Південно-Китайського моря.

Фото сизоворонки бенгальской

Північна межа ареалу проходить на схилах Гімалайських гір на території Непалу та індійського штату Сіккім. Великі популяції є також в китайській провінції Хайнань, на Шрі-Ланці, Мальдівських і Лакадівських островах.

Бенгальська сиворакша населяє різні біотопи. Найчастіше вона спостерігається в пальмових гаях, рідколісся, парках, садах і на плантаціях. Її приваблюють зарості високорослих чагарників і акацій в саванах. Пташка охоче селиться в сільській та міській місцевості, але уникає ландшафтів з густою рослинністю й дощових лісів.

Відомо 3 підвиди. Номінативний підвид поширений від Перської затоки до Бангладеш.

Представники цього виду частіше спостерігаються в низинах і біля підніжжя гір. У 1950 році вони були зафіксовані в Непалі на висоті 3655 м над рівнем моря.

Поведінка

Своїми звичками птах сильно нагадує звичайних (Coracias garrulous) і рожевоволих сиворакш (Coracias caudata), але відрізняється від них більшою пристосованістю до існування в населених пунктах. Він, як правило, не боїться людини та може вити гнізда в безпосередній близькості до її житла.

 бенгальская сизоворонка фото

На більшій частині ареалу бенгальські сиворакши ведуть осілий спосіб життя. Молоді птахи схильні до нетривалих міграцій.

Пернаті люблять займати позицію спостерігача на верхівках дерев, дахах будинків, телеграфних стовпах і лініях електропередач. З неї вони пильно оглядають околиці в пошуках жертви.

Велику частину часу бенгальська сиворакша залишається малорухомою до тих пір, поки не помітить потенційну здобич. Тоді вона миттєво злітає та стрімко до неї летить. Схопивши жертву, птах з'їдає її на місці, а потім повертається на свій спостережний пункт.

У шлюбний період птах перетворюється на галасливе створіння. Він видає гучні крики, що нагадують брязкіт металу та чутні на значній відстані.

Пернаті живуть поодинці або парами. У невеликі групи вони збираються під час спільних перельотів або при сезонному надлишку їжі.

фото бенгальская сизоворонка

Активність починається рано вранці з першими променями сонця й триває до його заходу. Лише зрідка птиці полюють на комах вночі при світлі вуличних ліхтарів. Протягом дня вони роблять довгі перерви, які присвячують чищенню пір'я та прийняттю сонячних ванн. У спекотний полудень вони сплять або іноді купаються в калюжах.

Харчування

У птахів, що живуть поблизу водойм, в раціоні переважають жаби й дрібні ящірки. Вони також охоче поїдають метеликів, коників і жуків.

На оброблюваних землях сільськогосподарського призначення пернаті часто слідують за тракторами, з'їдаючи помічену в розпушеному ґрунті безхребетну живність. Тоді вони ласують черв'яками, багатоніжками й павуками.

Coracias benghalensis

Зрідка їх жертвами стають гризуни, кроти та змії. Деякі популяції спеціалізуються на ловлі риби. Зазвичай вони ловлять мальків на мілководді. Під час рибної ловлі сиворакші здатні занурюватися в воду на невелику глибину.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці близько року. Залежно від кліматичних умов з лютого по квітень самці прикрашаються шлюбним нарядом і стають дуже територіальними. Вони займають домашні ділянки й виганяють будь-яких зловмисників, які з'являються біля їх гніздівель.

Самці намагаються привернути увагу самок енергійними польотами з частими помахами крил і пронизливими криками. Вони піднімаються в небо до 200 м над землею та виконують фігури вищого пілотажу. В їх арсенал входять сальто, спіралі й різке падіння вниз з поверненням на вихідну позицію.

фото Coracias benghalensis

Самка приєднується до самця, який їй сподобався. Після серії спільних польотів утворена подружня пара приступає до спорудження гнізда. Воно розташовується в дуплах дерев, на гілках пальм, тамариндів, бананів або альбіцій. Часто використовуються щілини в стінах будинків або місця під дахом.

Гніздо може перебувати на висоті від 6 до 15 м над землею.

Як будівельні матеріали при його спорудженні птахи використовують суху траву, солому, деревну кору й рослинні волокна.

Самка відкладає від 2 до 5 овальних яєць з блискучою білою шкаралупою. Їх розмір становить близько 36 Х29 мм, а вага 12-16 г. Кладку насиджують обидва партнери поперемінно. Інкубація триває 17-20 днів.

Пташенята з'являються на світ голими, сліпими та з рожевою шкірою. Їх посилено годують обоє батьків комахами та їх личинками. На шостий день колір дзьобів змінюється з жовтого на сірий, а на дванадцятий у них розплющуються очі.

Сизоворонка красная книга

На 18-й день у пташенят відростають пір'я, а дзьоб за винятком кінчика стає чорним. Характерне забарвлення грудей і черевця з'являється до середини четвертого тижня. Протягом місяця вага пташенят збільшується з 9-11 г до 240-250 г. Вона різко знижується після переходу на вільні хліби.

Пташенята стають на крило у віці близько 20 днів, але ще до двох тижнів залишаються на утриманні у батьків, наполегливо вимагаючи у них корм.

Опис

Довжина тіла дорослих особин 32-34 см. Розмах крил 65-74 см. Вага 110-160 г. Статевий диморфізм в забарвленні та розмірах відсутній.

Сизоворонка чем питается

Верх голови, хвіст і зовнішні краї крил забарвлені від бірюзового до синьо-зеленого кольору. Горло, щоки та верхня частина грудей пурпурні з бірюзовим відтінком. Спина коричнева, а черево зеленувато-блакитне.

Райдужна оболонка очей і зіниці темні. Навколо очей помітні червоні очні кільця. Верхня половина потужного дзьоба злегка вигнута вниз. Кінцівки жовті й закінчуються чотирма пальцями, один з яких спрямований назад.

Тривалість життя бенгальських сиворакш в дикій природі досягає 5-10 років.