Сиворакшеподібні

Східний широкорот

25.10.2017

Східний широкорот (лат. Eurystomus orientalis) належить до родини Сиворакшові (Coraciidae) із ряду Сиворакшоподібних (Coraciiformes). В англомовних країнах його називають доларовим птахом (Dollarbird) через наявність блакитних візерунків на крилах, які віддалено нагадують срібний долар.

Восточный широкорот фото

Ряд систематиків раніше відносили до цього виду блакитного широкорота (Eurystomus azureus), що мешкає на Молуккських островах в Індонезії.

Перший науковий опис зробив у 1766 році шведський натураліст Карл Лінней.

Розповсюдження

На сьогодні відомо 13 підвидів Eurystomus orientalis. Вони зустрічаються в східних регіонах Гімалаїв, на південному заході Індії та на Шрі-Ланці. Ареал проживання поширюється на всю Південно-Східну Азію та обмежується на півночі Кореєю, Маньчжурією й руслом річки Уссурі.

Східні широкороти також населяють острови, що знаходяться на південь від Японії, Філіппіни, Індонезію, Меланезію, Нову Гвінею, західні та південно-західні райони Австралії.

Межі ареалу на півночі проходять по 50° північної, а на півдні до 40° південної широти. Доларові птахи населяють різні біотопи. Вони часто зустрічаються у вторинних і галерейних лісах, на околицях дощових лісів, на узліссях з самотніми високими деревами. Особливо їх приваблюють каучукові та кавові плантації.

У північних регіонах вони надають перевагу рідколіссям і зеленим насадженням поблизу земель сільськогосподарського призначення. В Австралії східний широкорот селиться в садах, міських парках і на околицях населених пунктів.

Отдых восточного широкорота на ветке

Більшість представників цього виду спостерігаються в низинах і на горбистих місцевостях висотою до 600 м над рівнем моря. У передгір'ях Гімалаїв вони мешкають на висотах близько 1000 м, а на Новій Гвінеї гніздяться також на 1500 м.

Поведінка

Тропічні популяції ведуть осілий спосіб життя та уникають сезонних міграцій. Доларові птахи, які живуть в північних областях, схильні вирушати на зимівлю в теплі краї. В першу чергу це стосується пернатих Японії та Маньчжурії, зимуючих в Малайзії. Вони залишають рідні пенати в вересні, а повертаються до них на початку квітня.

Деякі східні широкороти з австралійського континенту мігрують через Торресову протоку в Нову Гвінею та на Малі Зондські острови. Вони відлітають наприкінці лютого, а прилітають в середині вересня.

Першими залишають гніздування старі птиці, а через пару тижнів за ними слідують молоді, утворюючи невеликі групи. Перельоти здійснюються вдень ​​на відносно великій висоті.

Харчування

Широкороти полюють в повітрі або найчастіше з верхівок дерев. Пік їхньої активності припадає на пізній післяобідній час і вечір.

Помітивши комаху, що пролітає поблизу, пташки різко падають з гілок вниз, хапають здобич і вже за кілька секунд знову знаходяться на своєму посту спостереження. Раціон складається з жуків, цвіркунів, коників, цикад і богомолів.

Другорядну роль в харчуванні грають клопи, мурахи й терміти. Періодично меню доповнюється дрібними гризунами, жабами та рептиліями.

 Eurystomus orientalis

Полюють, як правило, поодинці або парами. Іноді зграйки доларових птахів збираються біля місць масового роїння комах. На землі вони полюють вкрай рідко. Для поліпшення травлення та подрібнення хітинових покривів комах східні широкороти заковтують дрібні камінчики.

Як гастроліти використовуються інші тверді матеріали, зокрема навіть бите скло і порцеляна, що нерідко знаходяться в пташиних гніздах.

Розмноження

Східні широкороти утворюють моногамні сімейні пари кожен сезон, деякі з них зберігаються протягом багатьох років. У шлюбний період птахи стають територіальними й захищають свої домашні ділянки від чужинців.

Самець, щоб знайти собі супутницю життя, з гучними криками літає над місцем потенційного гніздування, демонструючи чудеса повітряної акробатики.

Як і майже всі сиворакшоподібні птахи, широкороти споруджують гніздо в дуплах дерев. Воно може знаходитися високо над землею як на живому, так і мертвому дереві. Будівельний матеріал в дупло не заноситься, він просто очищається від сміття перед кладкою та злегка вистилається м'якими пір'їнками.

Самка відкладає 3-4 яйця. Кладку насиджують обидва партнери. Інкубація триває 17-20 днів.

Картинка с восточным широкоротом

Виведення пташенят в північних районах відбувається з кінця березня по травень, а в південних – з вересня по травень в залежності від кліматичних умов. Пташенят годують обоє батьків. У місячному віці вони стають на крило, але ще деякий час залишаються поблизу гнізда.

Опис

Середня довжина тіла дорослих птахів становить 25-28 см. Підвид Eurystomus orientalis solomonensis досягає 34 см. Порівняно велика голова розміщена на укороченій шиї. Лапи та хвіст дуже короткі.

Основним тлом забарвлення є темний райдужно-зелений колір, який при різному освітленні набуває зелених, пурпурних і коричневих відтінків. Верхня частина тулуба забарвлена ​​в зеленувато-синій, а нижня в сіро-зелений колір. Крила темно-сині, шия та груди блакитно-пурпурові. Голова чорна або темно-коричнева, очі темні, часто з червонуватою райдужною оболонкою.

Короткий широкий дзьоб червоного кольору. На його кінчику розташований тонкий темний гачок. Статевий диморфізм відсутній.

Молодь забарвлена ​​менш яскраво, ніж дорослі особини. Їхній дзьоб зверху сірий, а знизу жовто-оранжевий. Забарвлення різних підвидів може істотно відрізнятися.

Тривалість життя східного широкорота в дикій природі 6-8 років.