Птахи

Великий блакитний турако

01.03.2019

Великий блакитний турако (лат. Corythaeola cristata) належить до родини Туракові (Musophagidae). Він є єдиним представником підродини Corythaeolinae і найбільшим серед птахів-бананоїдів. Ряд африканських племен використовує його пір'я для прикраси головних уборів. Виглядають вони дуже барвисто, але мають один недолік – втрачають свою чарівність в проливний дощ. Під впливом вологи яскраві фарби тьмяніють і стають бляклими.

Большой голубой турако фото

Синьо-жовті хвостові пір'їни цінуються особливо дорого. Африканці виготовляють з них амулети, які приносять удачу, щастя й багатство. Особливу пристрасть до них мають конголезці. Жителі провінції Бандунду, розташованої на заході Республіки Конго, вважають великих турако не тільки красивими, але і смачними. Вони активно полюють на них заради м'яса, яким прийнято ласувати на великі свята і пригощати найдорожчих гостей.

Вид вперше описав в 1816 році французький орнітолог Луї Жан П'єр В'єй.

Розповсюдження

Ареал проживання охоплює Західну і Центральну Африку. Великий блакитний турако зустрічається на території Екваторіальної Гвінеї, Нігерії, Ліберії, Камеруну, Руанди, Судану, Конго, Танзанії, Того, Уганди, Сьєрра-Леоне, Бурунді та Анголи. Найчастіше пернаті селяться в тропічних дощових лісах.

фото большого голубого турако

У горах вони мешкають на висотах до 1000 м над рівнем моря. Перевага віддається лісовим масивам поблизу річок і заплавним галерейним лісам (тугаям), розташованим в низинах. Зрідка птахи населяють в савані ділянки з острівцями високих дерев.

Поведінка

Блакитний турако веде денний спосіб життя. Птахи об'єднуються в невеликі групи з 7-12 особин для спільної ночівлі та пошуку їжі. У них є спеціально вибране дерево, де вони всі разом ночують. Рано вранці зграя відправляється на годівлю. Прокинувшись, пернаті приділяють кілька хвилин хоровому співу.

Видавані ними звуки нагадують крики павича і не відрізняються мелодійністю.

На протязі дня співаки влаштовують періодичні короткочасні концерти. Вони досить гучні й чутні на значній відстані. В інший час птах поводиться тихо і намагається не привертати уваги до своєї персони. В обід пернаті відпочивають, а коли спека трохи спадає, знову відновлюють жирування.

Поживу вони знаходять виключно на гілках дерев. Літають вони погано, обмежуючись короткочасними перельотами з гілки на гілку.

фото турако большого голубого

Раціон складається переважно з їжі рослинного походження. Блакитні турако поїдають різні фрукти, ягоди та насіння. Меншою мірою вони годуються павукоподібними, комахами, личинками та гусеницями.

Групи тримаються на відстані один від одного, але при зустрічі з одноплемінниками не виявляють стосовно них агресії. При великій кількості корму вони змішуються під час годівлі, але відпочивають і сплять окремо.

Розмноження

Великий блакитний турако досягає статевої зрілості у віці близько двох років. Утворення моногамних подружніх пар відбувається цілий рік. Після вигодовування пташенят вони розпадаються. Птахи, що гніздяться, стають територіальними й люто захищають свою домашню ділянку від будь-яких посягань.

Гніздо зазвичай розташовується в густих кронах дерев на висоті близько 10 м над поверхнею ґрунту. Для його спорудження використовуються сухі гілочки та хмиз. Гніздо виглядає плоским і має форму платформи.

Самка відкладає 2 яйця і насиджує їх протягом 18-20 днів. Чоловік постачає її їжею і зігріває кладку, коли вона ненадовго відлітає розім'яти м'язи й трошки підгодуватися.

Пік появи пташенят на світ відбувається у сезон дощів з листопада по грудень.

Малюки покриті сіруватим пухом. Їх годують обоє батьків. В гнізді вони залишаються від 24 до 26 днів, потім починають самостійно розгулювати по гілках.

голубой большой турако фото

У молодих птахів на крилах є крихітні кігтики, які дозволяють чіпко хапатися за деревну кору. Приблизно ще 2 тижні після виходу з гнізда вони залишаються під батьківським наглядом, а потім переходять до самостійного існування. На цей момент молодь вже вміє літати.

Опис

Довжина тіла дорослих особин 70-75 см, вага 820-1230 г. Характерною особливістю є наявність на голові широкого і постійно піднесеного вгору чорнуватого чубчика. Довгий хвіст на кінці прикрашений поперечної чорною смугою.

Фото Corythaeola cristata

Оперення синьо-сіре, синьо-зелене або бірюзово-зелене. Середня частина черевної сторони пофарбована в охристо-жовтий або жовтувато-зелений колір, а нижня в коричневий.

Кінцівки й пальці лап темно-коричневі. Жовтий дзьоб закінчується червонуватим кінчиком. Райдужка очей жовта, зіниці темні.

У природних умовах великий блакитний турако живе 12-15 років.