Птахи

Кайра тонкодзьоба

21.01.2019

Кайра тонкодзьоба (лат. Uria aalge) – один з найпоширеніших птахів родини Алькових (Alcidae). Протягом століть вона відігравала важливу роль в житті народів Півночі. Її м'ясо і яйця вживалися в їжу і навіть слугували товаром для обміну з мешканцями південних регіонів. В середині XIX століття тільки з одних островів Фараллон у Сан-Франциско поставлялося понад 500 тисяч яєць кайри тонкодзьобої.

Кайра тонкоклювая фото

Загальна чисельність популяції оцінюється в межах 2-2,7 млн гніздових пар. В останні роки вона знижується на південному заході Європи, але має стійку тенденцію до збільшення в інших областях. У більшості європейських країн птах знаходиться під охороною держави.

Вид вперше описав в 1763 році данський єпископ і натураліст Ерік Понтоппідан.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в північних широтах Атлантичного і Тихого океанів. Систематики виділяють 5 підвидів:

  1. aalge – східна частина Канади, Гренландія, Ісландія, Фарерські, Шетландські й Оркнейські острови, південь Норвегії та узбережжі Балтійського моря. Підвид зимує на північному сході США і північному узбережжі Іспанії.
  2. californica – західна частина США від штату Вашингтон до Каліфорнії.
  3. inornata – Корейський півострів, Камчатка, Сахалін, Хоккайдо, острови Берингової моря і західні береги Канади.
  4. albionis – осілий підвид на території Ірландії, південній частині Англії, узбережжя Португалії і на архіпелазі Берленгаш.
  5. hyperborean – північ Скандинавського півострова і північний захід Росії від Мурманська до Нової Землі.

У Центральній Європі найбільша колонія знаходиться на архіпелазі Гельголанд у Північному морі. Тут гніздиться приблизно 3 тисяч пар. Близько 400 тисяч пар щорічно прилітають на невеликий безлюдний острів Фанк біля східного узбережжя Канади. Зараз це найбільша у світі колонія кайр токодзьобих.

Фото кайры тонкоклювой

Поведінка

Представники даного виду ведуть стадний спосіб життя. Вони гніздяться на крутих скелястих узбережжях або островах, поза гніздовим сезоном знаходяться у відкритому морі. Пернаті вкрай рідко залітають вглиб суходолу. Свої колонії вони утворюють поблизу місць, де зустрічаються теплі й холодні морські течії.

На твердій поверхні кайри тонкодзьобі пересуваються дуже незграбно і повільно. Під час ходьби вони на відміну від гагарки (Alca torda) спираються не на пальці ніг, а на гомілковостопний суглоб.

На поверхні води птахи також досить повільні. Вони не відрізняються особливою швидкістю плавання, тому при найменшій небезпеці відлітають в сторону або пірнають. Під водою пернаті старанно працюють крилами й здатні при необхідності занурюватися на глибину до 180 м. Вони можуть залишатися під водою до 6-8 хвилин, хоча зазвичай обмежуються 1-2 хвилинами.

З поверхні моря кайра злітає з великими труднощами.

Щоб піднятися в повітря, їй необхідно мати досить тривалий розбіг. В той самий час вона є витривалим літуном, який в змозі долати без відпочинку великі відстані зі швидкістю до 80 км/год.

Фото тонкоклювой кайры

Линька у дорослих особин відбувається після виведення потомства. Вона триває приблизно 45-50 днів. У цей період пернаті втрачають здатність до польоту.

Харчування

Основу раціону складає риба довжиною близько 15-20 см. В меню переважають шпроти, сардини й оселедці. У приполярних районах влітку кайра тонкодзьоба більше харчується різними ракоподібними та молюсками, в першу чергу креветками. Своїм міцним дзьобом вона може розбити твердий панцир своєї жертви.

За добу птах з'їдає 280-320 г корму, що дорівнює майже третині маси його тіла.

Їжа здобувається переважно у приповерхневих шарах моря. Перед зануренням кайра засовує голову у воду і виглядає потенційну жертву. Спійману здобич вона проковтує відразу ж під водою.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці близько 4 років. Чим далі на північ розташовані гніздування, тим пізніше починається шлюбний період. На півдні ареалу пернаті збираються для токування вже в грудні або січні, а на півночі тільки в березні або квітні. Вони утворюють величезні токовища. Птиці кружляють навколо одна одної, видають гучні крики, а потім разом пірнають.

Картинка с кайрой тонкоклювой

Нерідко утворюються колонії, в яких бувають десятки тисяч особин. Кайра тонкодзьоба не будує гнізд. Самка відкладає одне яйце на голій скелі або скельному виступі, іноді в гнізда трипалих чайок (Rissa tridactyla). У разі його втрати вона може зробити ще раз кладку протягом 14-16 днів після відкладання першого яйця. Колір яєчної шкаралупи варіюється від кремового і коричневого до зеленого або блакитного відтінку з коричневими або чорними цятками.

Яйце має майже грушоподібну овальну форму, що дозволяє йому не скочуватися з каменів. Кладку подружжя насиджує по черзі кожні 12-24 години, зігріваючи її теплом свого тіла і лап. Інкубація триває 29-34 днів.

Пташенята вилуплюються з м'яким щільним пухом сіро-коричневого кольору і з білуватою плямою на черевці. Їх вага при появі на світ становить 55-90 г.

Батьки годують малюків дрібною рибою. Приблизно на 28 день годування різко припиняється. Дорослі птахи повертаються в море, а голодні пташенята змушені стрибати в воду і слідувати за ними. Через тиждень вони стають на крило і переходять до самостійного існування.

Опис

Довжина тіла 39-43 см, розмах крил 63-73 см. Вага 950-1100 г. Статевий диморфізм у забарвленні та розмірах відсутній. У самців дзьоб трохи більший і довший.

Серед північних популяцій поширені птиці з характерним білим кругом в області очей. Така колірна варіація називається очковою кайрою.

Фото Uria aalge

Голова, спина й верхня частина крил сіро-коричневі або чорно-коричневі. Черевце і груди пофарбовані в білий колір. Міцний дзьоб і короткі кінцівки чорні. Взимку біля очей і на підборідді з'являються білуваті плями.

Кайра тонкодзьоба в природних умовах живе близько 15 років.