Птахи

Гагарка мала

19.01.2019

Гагарка мала (лат. Alca torda) належить до родини Алькових (Alcidae). Вона зовні дуже схожа на пінгвінів, що мешкають в Антарктиді, але на відміну від них вміє літати. Цей птах є єдиним уцілілим представником роду Alca. Його найближча родичка, безкрила гагарка (Pinguinus impensis), була повністю знищена в середині XIX століття.

Гагарка фото

Ця морська птиця Арктики згідно з рішенням Міжнародного союзу охорони природи відноситься до числа видів, близьких до загрозливого стану. У США з 1918 року вона перебуває під охороною держави.

Загальна чисельність популяції оцінюється в 600-1000 тисяч гніздових пар. Її зниження викликане в першу чергу забрудненням морських вод нафтопродуктами. Багато птахів щорічно гине, заплутавшись у риболовецьких сітках.

Вид був вперше описаний в 1758 році шведським зоологом Карлом Ліннеєм.

Розповсюдження

Ареал проживання розташований на узбережжі Атлантики між 43° і 73° північної широти. Пернаті селяться переважно на скелястих берегах Скандинавії, Гренландії, Великобританії та північно-західних районів Росії. Загальна площа ареалу перевищує 16 млн квадратних кілометрів.

Близько 70% всієї популяції гніздиться в Ісландії. Невеликі колонії є в Норвегії, Канаді, Голландії та Франції.

Восени європейські птахи відлітають на зимівлю на південь Європи й зимують в західній частині Середземномор'я і на Азорських островах. Їх північноамериканські колеги проводять зиму на північному сході США і на канадському острові Ньюфаундленд.

Фото гагарки

Відомо 2 підвиди: A.t. torda і A.t. islandica. Останній зустрічається в Ісландії, на Фарерських та Британських островах, а також в Північному морі. Він менше розмірами номінативного підвиду і годується в більш теплих акваторіях.

Поведінка

Життя гагарки нерозривно пов'язане з морем, де вона знаходить їжу й укриття серед скель під час сильних бур. Поза гніздовим сезоном птах дуже рідко з'являється на суші. Він вважає за краще знаходитися в багатих рибою водах, температура яких нижче 15 °С. Пернаті в залежності від географічної широти повертаються з зимівлі до своїх гніздувань з кінця лютого по травень і утворюють численні колонії разом з чистиками (Cepphus).

Гагарка мала дуже добре пірнає. Офіційно зареєстрований рекорд занурення становить 120 м. Вона без особливих зусиль занурюється на глибину до 25 м, залишаючись під водою до 30-40 секунд, хоча зазвичай знаходить поживу в приповерхневому шарі шельфової зони океану.

Занурення виглядає справжнім «підводним польотом». Пернаті під водою посилено махають крилами, розвиваючи швидкість до 1,5 м / с.

На суходолі, як і багато інших морських птахів Арктики, гагарка пересувається повільно і незграбно. На воді та в польоті нагадує кайр (Uria). На твердій поверхні вона набуває горизонтального положення. Активність проявляється вдень ​​і в сутінках.

Картинка с гагаркой

Гагарки літають по прямій лінії, супроводжуючи політ швидкими помахами крил. Як і тупики (Fratercula arctica), вони захоплюють дрібну рибку в дзьоб і можуть транспортувати її своїм пташенятам на відстань до 100 км.

Харчування

Alca torda воліє добувати їжу в гордій самоті. Дуже рідко вдається побачити особин, які промишляють на одній ділянці. Раціон складається в основному з дрібної стайної риби. До повсякденного меню входять оселедці, мойва, шпроти і анчоуси. Меншою мірою мала гагарка харчується молюсками й ракоподібними, панцири яких розбиває своїм міцним дзьобом.

Корм вона знаходить переважно під водою, там його і з'їдає.

На поверхні щасливих рибалок чекають чайки, щоб відібрати у них спійманий улов. Годувати паразитів працьовитим пташкам явно не хочеться, адже вони близько 40% часу витрачають на пошуки їжі. Самі вони часто стають жертвами білих ведмедів (Ursus maritimus), морських чайок (Larus marinus), сапсанів (Falco peregrinus), воронів (Corvus corax) і галок (Coloeus monedula).

Розмноження

Шлюбний період починається в квітні або травні в залежності від кліматичних умов. Гагарки не будують гнізд, роблячи кладки прямо на каміння. Зрідка самки підкладають під них пучки моху або фрагменти рослин.

До продовження роду пернаті беруться у віці 4-6 років. До місць гніздування вони прилітають в березні, коли на скелях вже встиг розтанути сніг і лід. На скельних кручах їх колонії розміщуються завжди вище колоній кайр.

Подружні пари перед відкладанням яєць активно спарюються майже протягом місяця не менше двох разів на добу. Багато самок в цей час залишають своїх партнерів і підшукують інших самців.

Між травнем і червнем самка відкладає одне яйце вагою до 95 г з матовою шкаралупою, яка може бути білою, коричневою або зеленуватою з темними цятками. Кладку подружжя насиджує поперемінно протягом 33-36 днів. В період насиджування кожен з партнерів нерідко відлітає на тривалу годівлю, віддаляючись від колонії на десятки кілометрів.

Фото Alca torda

Пташенята, що тільки вилупилися, важать близько 60 г. Вони з’являються на світ повністю сформованими й покритими червонувато-бурим пухом. Перші два тижні біля малюка постійно знаходиться хтось із батьків, зігріваючи його теплом свого тіла. Гагарки годують пташенят дрібною рибкою, найчастіше мойвою. Вони приносять її в дзьобах, захопивши одночасно часом до десятка рибин.

У віці близько 3 тижнів від народження, пташеня саме стрибає зі скелі в море і під батьківською опікою осягає мистецтво підводного полювання. У 40-45 днів воно стає на крило і переходить до самостійного існування. Втомлені батьки, виконав батьківський обов'язок, теж залишають колонію і відлітають на годівлю в море.

Опис

Довжина тіла дорослих особин 40-43 см, розмах крил 60-68 см. Вага 500-700 г. Вираженого статевого диморфізму немає.

Alca torda фото

Спина, голова і верхня частина крил чорного кольору. Нижня частина крил і черево білуваті. Область лиця взимку біла, а влітку чорна. У літній період між підставою дзьоба й очима з'являються білі смужки, які зникають наприкінці осені.

Взимку на крилах утворюються поперечні білі смуги. Ноги та дзьоб забарвлені в чорний колір. Посередині дзьоба помітна вузька білувата смужка. Хвіст довгий і зубчастий.

Тривалість життя малої гагарки досягає 38 років.