Птахи

Гоацин

04.08.2011

Гоацин (лат. Opisthocomus hoazin) вважався протягом тривалого часу перехідною ланкою, що уціліла між сучасними птахами та викопним археоптериксом (Archaeopteryx). Знайдені в Колумбії скам'янілі останки свідчать про те, що цей вид існував вже близько 50 млн років тому.

Зовнішнім виглядом він нагадує фазана, тому раніше його відносили до ряду Куроподібних (Galliformes). Зараз він вважається єдиним уцілілим представником ряду Гоаціноподібних (Opisthocomiformes).

Гоацин

Птах розміщений на державному гербі Гайани та є її національним символом. Місцеві індіанці використовують його яйця в їжу, а пір'я для прикраси головних уборів. М'ясо гоацина має настільки огидний аромат, що навіть аборигени категорично відмовляються від його дегустації.

Вид вперше був описаний в 1776 році німецьким натуралістом Штатіусом Мюллером як Phasianus hoazin.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться у північній і центральній частині Південної Америки на схід від Анд. Птахи мешкають на території Еквадору, Колумбії, Бразилії, Венесуели, Перу, Болівії та Гайани. Вони селяться в тропічних лісах біля озер, боліт і вздовж річок. Найбільша популяція мешкає в басейнах Амазонки й Оріноко.

Найчастіше гоацини спостерігаються в галерейних лісах на висотах до 500 м над рівнем моря поблизу відкритих водойм.

Opisthocomus hoazin

Загальна площа займаного ареалу становить близько 7 млн ​​квадратних кілометрів.

Поведінка

Птахи дуже товариські, тому люблять збиратися в зграї з 10-20, іноді 100 особин. Велику частину часу вони проводять, сидячи на деревах. На землю пернаті спускається рідко. Активність проявляється вранці та ввечері. Опівдні птиці відпочивають або приймають сонячні ванни на верхівках дерев, широко розпластавши крила.

При ходьбі гоацин допомагає собі крилами, використовуючи їх як допоміжну опору. Літає він рідко і тільки в разі крайньої потреби. Дальність польоту не перевищує 50 м. Володіючи посередніми льотними навичками, птиця добре плаває і пірнає.

Фото гоацина

У сімейних групах молоді особини активно допомагають своїм батькам піклуватися про підростаюче покоління. Вони підгодовують молодших братів і сестер до тих пір, поки ті достатньо не зміцніють.

Харчування

Основу раціону складають листя (82%), плоди (8%) і бруньки (10%). З'їдаються також і кілька отруйних рослин. Коротким дзьобом птах відщипує ласі шматочки, потім проковтує і накопичує їх в об'ємистому волу.

Накопичивши достатньо їжі, обважнілий гоацин втрачає здатність пересуватися, вмощується зручніше в компанії товаришів і неспішно перетравлює з'їдений корм. Перетравлювання триває від 24 до 48 годин.

Для підтримки важкого вола під грудиною є спеціальна повітряна подушка. До попадання в шлунок корм подрібнюється в ньому і ферментується бактеріями як у жуйних тварин. Через це сам гоацин і його м'ясо мають такий різкий запах гною, що навіть бувалі індіанці й лісові звірі намагаються без потреби не турбувати смердючу пташку.

Фото Opisthocomus hoazin

Полюють на нього опосуми, оцелоти, мавпи капуцини й деякі види місцевих хижих птахів. Найбільшу небезпеку становлять ошатні чубаті орли (Spizaetus ornatus).

Потривожений гоацин виділяє такий сильний мускусний запах, що непідготовлений перехожий цілком може втратити орієнтацію в просторі.

Під час перетравлення їжі птиці хрипко перегукуються між собою. До приходу сутінків частина їжі встигає перетравитися, тому вони блаженно засинають в кронах дерев.

Розмноження

Статева зрілість настає в однорічному віці. Шлюбний період починається у сезон дощів. На його початку статевозрілі птиці розбиваються на пари. Кожна пара будує своє гніздо на гілках дерева, що нависли над водою на висоті 2-5 м. Воно нагадує кошик з тоненьких прутиків в діаметрі від 30 до 45 см.

Самка відкладає 2-3 яйця кремового кольору, з коричневими й рожевими плямами. Їх розмір становить 4,7 х 3,3 см. Яйця протягом 4 тижнів насиджують по черзі обидва партнери. Пташенята на світ з'являються голими, але дуже швидко обростають пухом. На згинах крил у них є по парі кігтиків, які допомагають їм лазити по деревах. У віці 70-100 днів ці кігті пропадають.

Картинка с гоацином

Пташенят годують поживною кашкою з вола як їхні батьки, так і активні добровільні помічники. Вони залишаються в гнізді близько 3 тижнів. Потім ненажерливі пташенята під пильним наглядом родичів роблять свою першу вилазку. Вони спускаються по гілках головою вниз, допомагаючи собі дзьобом, пальцями ніг і крилами.

При найменшій небезпеці дитинчата стрибають у воду. Юний гоацин здатний пірнути під водою до 6 м, з усіх сил працюючи крилами. Виринувши на поверхню, він знову за допомогою всіх кінцівок залазить по корінню та гілках на дерево.

Опис

Довжина тіла дорослих особин 60-70 см. Вага 700-900 г. На потилиці та частково позбавленої оперення голові знаходиться характерний чубчик з загострених пір'їн з жовтими облямівками.

На шиї пір'я також загострене, вузьке і довге. Довгий округлений хвіст складається з 10 великих пір'їн. Велика частина тіла, а також махові пера пофарбовані в коричневий колір з білими смужками. Внутрішня частина крил і горла яскраво-руді, черевна частина світло-жовта.

Очі червоного кольору. Короткий темно-сірий або чорнуватий дзьоб зігнутий вниз. Восковиця червона. М'язистий язик добре розвинений. Частина піднебіння та язика містить сполучну тканину з жировими клітинами, яка покращує пересування корму в пташиному дзьобі.

Тривалість життя гоацинів близько 8 років. Утримання в неволі вони витримують вкрай погано.