Птахи

Гігантський південний буревісник

17.02.2018

Гігантський південний буревісник (лат. Macronectes giganteus) – найбільший представник родини Буревісникових (Procellaridae). Своїми розмірами він поступається тільки альбатросам. Зовні птах схожий на північного гігантського буревісника (Macronectes halli), від якого відрізняється жовто-зеленим, а не рожевим або червоним кольором кінчика дзьоба. У нього також більш світле оперення на передньому краї крила.

Обидві птиці раніше вважались приналежними до одного виду. Одна зустрічається на південь, а інша на північ від тропіка Козерога. Біля нього нерідко спостерігається гібридизація цих двох видів.

Macronectes giganteus

Коли всі морські пернаті летять до берега перед наближенням бурі, то буревісники залишаються парити над морем, повністю покладаючись на силу своїх крил. У хвилини небезпеки вони виділяють огидний аромат, відригуючи неперетравлену рибу і шлунковий сік. З цієї причини їх часто називають просто смердючками.

Відригнута масляниста жовта маса використовується не тільки для відлякування ворогів і годування пташенят, але і для змазування пір'я. Ця процедура підвищує аеродинамічні й водовідштовхувальні властивості оперення.

Розповсюдження

Даний вид поширений на більшій частині південної півкулі, займаючи територію до 36 млн квадратних кілометрів. Він гніздиться на багатьох океанічних островах, розташованих біля узбережжя Антарктиди.

Южный гигантский буревестник фото

Найбільші колонії знаходяться на Фолклендських, Південних Шетландських і Південних Оркнейських островах, а також на островах Південна Георгія, Естадос, Херд, Маккуорі, Крозе, Принс-Едуард і Макдональд. Менш численні гніздування розташовані на островах Кергелен, Гоф, Трістан-де-Кунья, Дієго-Рамірес і Землі Аделі (узбережжі Антарктиди).

Загальна чисельність популяції на сьогоднішній день оцінюється приблизно в 100 тисяч птахів. Найбільше пар гніздиться на Фолклендських островах, приблизно 19-20 тисяч. Птахи нерідко залітають в прибережні води Австралії, Французької Полінезії, Фіджі, Мадагаскару, Мозамбіку, Перу, Бразилії та Нової Каледонії.

Поведінка

Основу раціону складає різна мертвечина. Птахи є головними пернатими некрофагами у своєму ареалі. Вони поїдають пливучі трупи тварин і навіть їх екскременти. Особливо їх приваблюють туші морських слонів та інших ластоногих, що розкладаються. Ними вони можуть годуватися на протязі довгого часу.

Спритні падальники невідступно супроводжують риболовецькі судна, з апетитом підбираючи викинуті за борт покидьки та відходи після обробки риби. Вони нападають на дрібних птахів зверху, топлять і з'їдають потім їхні трупи. Меншу частину в меню займає риба, антарктичний криль і кальмари.

Парящий южный гигантский буревестник

На суші гігантські буревісники активно поїдають мертвих пернатих і живих пташенят. Головним об'єктом їх нападу найчастіше стають королівські пінгвіни. На відміну від багатьох споріднених з ними видів вони порівняно добре пересуваються по твердій поверхні, не дивлячись на свої невеликі нижні кінцівки.

Буревісники здатні днями парити в повітрі й пролітати величезні відстані в пошуках їжі низько над водою, використовуючи підйомну силу висхідних потоків.

Розмноження

Шлюбний період починається в жовтні. Гігантський буревісник розміщує своє гніздо серед низької трави або прямо на поверхні вологого грунту. Собою воно являє невелике плоске поглиблення в землі або на каміннях, вистелене зсередини мохом і сухими травами. Іноді по периметру птахи обкладають його невеликими камінчиками.

Гніздо споруджується спільними зусиллями самця і самки. Самка відкладає одне велике біле яйце розміром близько 103х70 мм і з дуже дрібними охристими або світло-коричневими цятками. Інкубація триває в середньому 55-56 днів. Насиджуванням кладки подружжя займається по черзі. На світ з'являється покрите білим густим пухом пташеня.

Гнездо южного гигантского буревестника

Птахи годують своє дитинча висококалорійним кормом, відригуючи неперетравлену їжу зі шлунку і маслянисту рідину з передшлунку, яку вироблено шлунковими залозами і яка містить воскові ефіри й тригліцериди. Один з батьків постійно знаходиться біля пташеняти, обігріваючи його теплом свого тіла.

У віці 104-132 днів зміцнілий малюк стає на крило. Статевозрілими південні гігантські буревісники стають у 6-7 років, але перша кладка у них зазвичай буває тільки в 9-10 років. Подружні пари у них утворюються на дуже тривалий термін, часто аж до самої смерті одного з партнерів.

Опис

Довжина тіла досягає 86-99 см, а розмах крил 186-204 см. Самці важать від 2,4 до 5,6 кг, а самки від 2,3 до 4,8 кг. Оперення сіре, з безліччю чорних цяток, близько 5% птахів білого кольору. У пташенят білий окрас, який темніє в міру дорослішання.

Птенец южного гигантского буревестника

Груди і черево найчастіше білуваті. Нижні кінцівки сіро-коричневі. Три пальці з'єднані між собою плавальною перетинкою, четвертий палець слабо розвинений. Довгий жовто-зелений дзьоб має особливу міцну структуру, що складається з 7-9 рогових пластинок. Зверху приблизно на дві третини його довжини проходять дві трубки, через які за допомогою спеціальних залоз виводиться надлишок солі з організму.

Райдужка очей темно-коричнева. Шия коротка, а голова порівняно велика.

Тривалість життя південного гігантського буревісника в дикій природі близько 40 років.