Птахи

Золотоволосий пінгвін,

24.01.2018

Золотоволосий пінгвін (лат. Eudyptes chrysolophus) – морський нелітаючий птах з родини Пінгвінові (Spheniscidae).

Золотоволосый пингвин фото

Він належить до роду Чубатих пінгвінів (Eudyptes) і відрізняється від споріднених з ним видів наявністю золотистого пір'я на голові. Його популяція з 1970-х років неухильно знижується, але продовжує залишатися досі найчисленнішою у своїй родині. За даними Міжнародного союзу охорони природи (IUCN) загальна чисельність виду перевищує 18 млн статевозрілих особин.

Розповсюдження

Золотоволосі пінгвіни поширені навколо всієї Антарктиди. Їх гніздування розташовуються на субантарктичних островах Індійського й Атлантичного океану між 46° і 65° південної широти. Де вони проводять більшу частину часу поза гніздовим періодом, орнітологи губляться в здогадах.

Імовірно птиці ведуть пелагічний спосіб життя і без особливих причин на суші не з'являються.

Цим пернатим властива тяга до індивідуальних подорожей. Вони нерідко спостерігаються біля берегів Південної Африки, Австралії та Нової Зеландії. Найбільші гніздові колонії розташовуються на архіпелагах Крозе, Кергелен і островах Херд, Макдональд, Прінс-Едуард, Буве, Південна Георгія.

Порівняно невеликі колонії є на півдні Бразилії, Аргентини, Чилі, ПАР і на Фолклендських островах, де представники даного виду періодично спаровуються зі скелястими чубатими пінгвінами (Eudyptes chrysocome) і цілком успішно дають плідне гібридне потомство.

Поведінка

Пінгвіни – соціальні птахи, тому воліють гніздитися і полювати великими колективами. Такі звички сприяли розвитку комунікативних здібностей. Пернаті здатні передавати один одному інформацію за допомогою звукових сигналів і рухів тіла.

Кричащие золотоволосые пингвины

Особливо галасливими вони стають тоді, коли утворюються сімейні пари. Видавані ними крики складаються з різких і гучних звуків, що чимось нагадують незграбну гру на духових інструментах.

Трубні звуки, як правило, лунають у тому випадку, якщо одному з партнерів потрібно залишити кладку. Батьки здатні почути поклик своїх пташенят на великій відстані й безпомилково визначити їх місце знаходження. Розрізняти їх вони починають з тижневого віку нащадків. Короткі односкладові крики використовуються для встановлення контакту і чимось нагадують поширені серед людей вітання.

У різних колоніях існує своя власна «мова», що відрізняється в першу чергу різною тональністю та мелодійністю. У птахів, що гніздяться на Південній Георгії, вона має швидкий ритм і звучить на високих тонах в порівнянні з іншими популяціями.

Самки мають спокійний врівноважений характер і намагаються уникати зайвих конфліктів. Самці можуть вести себе досить агресивно по відношенню до особин своєї статі. У гніздовий сезон вони люблять відштовхувати сусідів від свого гнізда і клювати їх у потилиці.

Багато з них обожнюють розгулювати по території колонії, розставивши в сторони крила і задерши голову вгору. Імовірно такі прогулянки допомагають підняти самооцінку і покращують настрій.

У воді пінгвіни часто стають жертвами морських леопардів (Hydrurga leptonyx), кергеленських морських котиків (Arctocephalus gazelle) і косаток (Ornicus orca). На суші на найбільшу небезпеку наражаються пташенята з боку гігантських буревісників (Macronectes), а яйця найчастіше викрадають сніжниці жовтодзьобі (Chionis alba) і домініканські чайки (Larus dominicanus).

Харчування

Раціон складається з різних видів ракоподібних, кальмарів і риб. Риба і головоногі молюски відіграють важливу роль наприкінці вигодовування пташенят, а на початку сезону переважає антарктичний криль (Euphausia superba). Він займає до 90% щоденного меню. В інший час в харчуванні переважають нототенії (Notothenia) і крижані риби (Champocephalus gunnari).

Плывущие золотоволосые пингвины

У пошуках їжі золотоволосі пінгвіни здатні занурюватися на глибину до 115 м, але зазвичай обмежуються зануренням на 15-50 м. Активність вони проявляють переважно у світлий час доби, приділяючи годівлі 11-12 годин щодня. У сезон розмноження вони можуть полювати від 25-50 годин поспіль, в тому числі вночі.

Під час линьки та інкубації пернаті в змозі обходитися без їжі 10-20 днів.

На годівлю золотоволосі пінгвіни відправляються зазвичай о 5-7 годинах ранку і повертаються до 6 години вечора. Нерідко місце жирування знаходиться на відстані 20-50 км від розташування колонії. Пінгвіни змушені до 40% всього часу витрачати на дорогу. На щастя, вони швидко плавають, розвиваючи швидкість до 2 м/с.

Під водою вони в середньому проводять до 100 секунд. Досягнувши максимально глибокої точки, нирці негайно повертаються на поверхню. Нічні занурення рідко бувають глибше 3-6 м. За одне занурення птах може спіймати від 4 до 16 штук криля або до 50 бокоплавів.

Розмноження

Статева зрілість у самок наступає на п'ятому, а у самців не раніше шостого року життя. Як правило, золотоволосі пінгвіни зберігають партнерські відносини протягом багатьох років і гніздяться в одних і тих же місцях. Шлюбний період починається в середині жовтня.

Яуцо золотоволосого пингвина

Птахи відкладають яйця на скелястому узбережжі або низьких кручах. Щільність кладок дуже висока. На двох квадратних метрах можуть зробити кладки 2-3 самки. Вони зазвичай відкладають по два яйця з інтервалом у 4-5 днів. Перше яйце важить близько 93 г, а друге 150 г. У них товста шкаралупа, що оберігає від випадкових ударів.

Друге яйце завжди лягає під перше, що забезпечує йому більш стабільну температуру інкубації й знижує ймовірність бути вкраденим пернатими хижаками. З менших яєць пташенята вилуплюються дуже рідко. Інкубація триває приблизно 3 тижні. Перший тиждень кладку насиджують обоє птахів, другий – самка, а третій – самець.

Вільний від насиджування партнер вирушає на полювання і намагається максимально наростити шар жиру.

Самка повертається безпосередньо перед появою на світ пташенят, щоб вони змогли відразу побачити й запам'ятати свою матір. Вони ж вперше у своєму житті зможуть з’їсти принесену нею їжу. Щасливий батько протягом 24 днів охороняє свого нащадка, поки його дружина зайнята добуванням їжі.

Пташенята вимагають приблизно 200 г корму на добу. На четвертому тижні у них з'являється підліткове тепле оперення. Вони залишають гніздо і об'єднуються в групи однолітків. Це дає можливість добувати їжу обом батькам одночасно, бо щоденна норма споживання у їх діточок виростає до 1000 г на добу. У віці 11 тижнів пташенята вже мають придатне для занурення в воду оперення та стають повністю самостійними. На цей момент їх батьки втрачають до 40% своєї маси.

Приблизно через 20 днів після закінчення вигодовування потомства у дорослих птахів починається линька, яка триває до 4 тижнів. З новим пір'ям вони у квітні або травні залишають гніздування і проводять зиму у відкритому морі.

Опис

Довжина тіла дорослих особин досягає 68-71 см. Статевий диморфізм виражений слабко. Самці лише трохи більші за самок. Вага коливається від 3,2 до 6,5 кг. Найбільшу вагу птиці набирають перед линянням, а найменшою вона стає після неї.

Картинка с золотоволосым пингвином

Голова, підборіддя і горло забарвлені в блакитно-чорний колір. Подовжені золотисто-жовті пір'їни ростуть на лобі й дістають дзьоба. Вони спрямовані назад і заходять за очима зверху і знизу. Спина і хвіст після линьки блакитно-чорні, а до неї мають коричневий відтінок.

Нижня сторона тіла біла, з невеликими чорними плямами на животі. Великий міцний дзьоб темно-помаранчевого кольору з коричневим відтінком. Навколо нього і біля очей є ділянка неопереної рожевої шкіри. Райдужки червонуваті. Колір лап і ніг варіюється від темно-червоного до темно-рожевого. Підошви лап чорнуваті.

До двох років у молоді зберігається більш тьмяне оперення. У цей час вони поступаються розмірами старшим товаришам. Золотисте пір'я на лобі дуже маленьке або взагалі відсутнє. Дзьоб вужчий, менш міцний і забарвлений в тьмяний коричневий колір.

Тривалість життя золотоволосих пінгвінів близько 25 років.