Псові

Мелвільский острівний вовк, або арктичний вовк

21.05.2019

Мелвільский острівний вовк, або арктичний вовк (лат. Canis lupus arctos) пристосований до існування в суворих умовах Арктики. Він здатен витримувати люті морози, коли температура повітря знижується до -50°С. У місцях його проживання дуже бідна кормова база, а з десяти спроб полювання тільки одна закінчується вдало. Хижак практично повністю з'їдає свою жертву разом зі шкірою, вовною та кістками.

Мелвильский островной волк фото

Тварина є підвидом сірого вовка (Canis lupus) і одним з найбільших представників родини Псових (Canidae). На відміну від своїх континентальних побратимів, що живуть в більш сприятливих умовах, вона має більш тісні соціальні зв'язки в зграї та відрізняється більшою готовністю прийти на допомогу своєму товаришеві.

Підвид вперше описав у 1930 році англійський зоолог Реджинальд Інес Покок.

Розповсюдження

Ареал проживання розташований на півночі Канади й Гренландії. Його південна межа проходить уздовж 68° північної широти. Найбільші популяції зустрічаються на островах Мелвілл і Елсмір.

У підвиді арктичного вовка виділяють три форми. C. I. a. bernardi відрізняється стрункою статурою, довгими ногами й темною шерстю на спині. Вона мешкає на островах Банкс і Вікторія, що входять до складу Канадського Арктичного архіпелагу.

C. I. a. manningi – найдрібніша форма серед арктичних вовків. Вона населяє Баффінову Землю. C. I. a. orion була раніше поширена в Гренландії. На даний момент достовірних відомостей про її популяцію немає. Цілком ймовірно вона вимерла наприкінці ХХ століття.

Хижаки населяють арктичну пустелю та тундру з бідною рослинністю.

Поведінка

Мелвільські острівні вовки живуть в зграях з суворою ієрархією чисельністю з 7-10, максимум до 30 особин. Зграєю керує домінантний самець, такий же ранг займає його партнерка. Решта тварин займають місце в ієрархічній драбині згідно зі своїм фізичними даними та віком.

Солідарність арктичних вовків різко зростає під час полювання й вигодовування потомства. Вижити їм поодинці за полярним колом просто неможливо.

Щодня вовки проходять в пошуках їжі близько 30 км.

Площа їх мисливських угідь може становити від 1300 до 1600 квадратних кілометрів. Тривалі міграції відбуваються, як правило, протягом полярних ночей.

Острівний вовк не боїться людей і швидше відчуває до них почуття цікавості, ніж страху. Він здатний близько підходити до людських поселень і нападати на окремих перехожих. Через малонаселеність Заполяр'я такі випадки бувають дуже рідко.

волк арктический фото

Харчування

Острівні вовки полюють на північних оленів (Rangifer tarandus) і мускусних биків (Ovibos moschatus). Вони вибирають найслабшу жертву і намагаються відтіснити її від стада на ділянку з глибоким снігом, щоб позбавити її рухливості. Потім її атакує ватажок, а за ним інші члени зграї.

Захищаючись від хижаків, вівцебики стають в щільне коло, виставивши вперед потужні роги й захищаючи телят, що знаходяться в центрі. Арктичні вовки починають гру нервів і зосереджуються на тому, щоб розірвати їх оборону. Для цього вони довго бігають навколо утвореного кола, змушуючи вівцебиків постійно міняти положення, щоб встежити за підступними мисливцями.

Іноді у копитних починається паніка, і вони тікають, розімкнувши свої ряди. Тоді у вовків з'являється можливість ізолювати молодих або слабких тварин.

Коли кормів не вистачає, мелвільські вовки переходять на дрібну живність. Вони полюють на мишей, лемінгів та зайців.

На добу дорослій тварині потрібно з'їдати до 4 кг корму. У голодні дні вона не гребує стервом.

Фото волка арктического

Розмноження

Статева зрілість настає у дворічному віці. Спарювання проходять виключно навесні.

Всередині зграї спаровуються лише альфа-самець і альфа-самка.

Вагітність триває від 55 до 65 днів. У березні незадовго перед пологами самка залишає зграю, щоб знайти пригідний притулок. Вона викопує лігво або користується старим, облаштовується в печері або в ущелині скелі. Вона приносить від 3 до 6 дитинчат вагою 400-500 г. Малюки з'являються на світ сліпими, глухими й беззахисними.

Детёныш волка арктического

Вовченята повністю залежать від своєї матері. Очі вони розплющують до кінця другого тижня. Коли їм виповнюється місяць, вони вперше виходять з лігва і куштують м'ясо. З цього моменту з ними діляться їжею всі їхні старші побратими. Молочне годування триває до 3 місяців.

Влітку вовченята приєднуються до родичів і мігрують разом з ними. Тільки чверть з них залишається живими до початку наступного року.

Опис

Довжина тіла 100-145 см, а хвоста 40-50 см. Висота в загривку 70-80 см. Середня вага близько 50 кг. Окремі екземпляри досягають 80 кг. Самці більші та важчі за самок.

Фото Canis lupus arctos

Статура мускулиста і кремезна. Хутро густе, довге і м'яке. Забарвлення біле, брудно-біле або кремово-біле, на спині більш темне. У волосяному покриві помітні поодинокі сірі та чорні волосини. На півдні ареалу переважає жовтувате або сірувате забарвлення з блакитним відтінком. Черево біле.

Вуха маленькі й округлі, покриті шерстю. Кінцівки порівняно короткі.

Середня тривалість життя мелвільского острівного вовка в дикій природі близько 7 років.