Псові

Канадський вовк

30.06.2018

Канадський вовк (Canis lupus occidentalis) – найбільший підвид сірого вовка на північноамериканському континенті. Окремі екземпляри важать до 80 кг, а рекордна вага самої вгодованої тварини досягла 105 кг.

Канадский волк фото

Імовірно він був одним із предків аляскинського маламута, поширеної на Алясці породи їздових собак. Його так само іноді називають макензійським рівнинним, чорним або білим вовком. Це надзвичайно спритний, швидкий і витривалий хижак. Переслідуючи жертву по глибокому снігу, він може розвивати швидкість до 65 км/год і здійснювати п'ятиметрові стрибки.

Низька теплопровідність густого довгого хутра дозволяє ссавцю переживати люті морози, коли температура опускається нижче -40°С.

Розповсюдження

Початковий ареал проживання знаходився на півдні Скелястих гір, Середньому Заході США, сході, північному сході та південному заході Канади. У 30-ті роки минулого століття вид був практично повністю знищений на території американських штатів за винятком Аляски.

Вовки збереглися в канадських провінціях Юкон, Британська Колумбія, Альберта і Саскачеван. У 1995-1996 роках 66 особин були завезені в США і успішно прижилися в Єллоустонському національному парку, звідки згодом мігрували в штати Айдахо, Вайомінг і Монтана. Тварини знаходяться під охороною держави, тому полювання на них заборонене. В обмеженій кількості ліцензії на їх відстріл видаються в Канаді.

Найбільша популяція мешкає в долині річки Маккензі, яка 7-9 місяців на рік покрита льодом.

Вой канадского волка

Поведінка

Канадські вовки утворюють нечисленні зграї, що займають мисливські угіддя площею близько 50-60 кв. км. Навесні вони розпадаються на подружні пари. Кращі місця дістаються домінантній парі, іншим доводиться задовольнятися напівбродячим способом життя.

Восени та взимку хижаки знову об'єднуються для спільного полювання на великих копитних. Найчастіше вони кочують слідом за стадами північноамериканського благородного оленя вапіті. Зазвичай вони нападають на хворих і молодих тварин. Вапіті займає близько половини всього раціону. Зграя рівнинних вовків може впоратися з ослабленими ведмедями, койотами та бізонами, але намагається зайвий раз не наражати себе на зайвий ризик.

Особини, що промишляють поодинці, задовольняються більш дрібною здобиччю. Вони полюють переважно на кроликів, зайців і падальників. На обід їм нерідко потрапляють ворони та грифи, що самозавзято поїдають мертвечину. За нестачі кормів хижаки нападають на домашніх овець і велику рогату худобу.

Охота канадского волка

Зграя полює під проводом ватажка, якому відводиться честь завдати жертві смертельний укус. На старості літ він передає естафету іншому самцеві.

Хижаки женуть потенційну жертву по рівних оголених ділянках, уникаючи лісистих і скелястих місцевостей.

Велику здобич вовки спочатку кусають за боки, щоб пошкодити нутрощі та знесилити її. Коли вона уповільнює рух, ватажок вбиває її, вчепившись іклами в горло.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці 3-4 років. Статевозрілі звірі зазвичай залишають свою зграю та приєднуються до чужої. Сімейна пара утворюється альфа-самцем і альфа-самкою. Вона припиняє своє існування тільки після смерті одного з партнерів.

Шлюбний період у макензійських рівнинних вовків в залежності від кліматичних умов проходить з січня по березень. Коли в альфа-самки починається тічка, то вона на 1-2 тижні разом з чоловіком залишає родичів. Після спарювання вони повертаються назад.

Битва канадских волков

Вагітність триває 62-65 днів. Ближче до її кінця подружжя знаходять лігво і розлучаються на період виведення потомства зі зграєю. Самка приносить від 3 до 12 сліпих і безпорадних вовченят. Очі у них розплющуються приблизно на дванадцятий день. Малюки харчуються материнським молоком, а потім переходять на м'ясо, яке відригують батьки. Підрослих вовченят вигодовує вся зграя.

Вони швидко розвиваються, тому вже наприкінці літа полюють нарівні з усіма.

Незважаючи на загальну турботу й увагу, до однорічного віку доживає не більш третини вовченят.

Опис

Середня вага самців становить 45-60 кг, а довжина тіла від кінчика носа до кінчика хвоста близько 2 м. Висота в холці близько 90 см. Самки приблизно на 20% дрібніші та легші за самців.

Забарвлення сіро-коричневе, іноді майже чорне або біле. Хутро утворюють 2 шари вовни з жорсткого остьового волосся та м'якого водонепроникного підшерстя. Линька відбувається влітку.

Кінцівки довгі й м'язисті, з широкими лапами. Масивна морда широка і сильно витягнута. Товстий хвіст опущений вниз.

Тривалість життя канадського вовка близько 20 років.