Псові

Звичайний шакал, або азійський шакал

24.04.2018

Звичайний шакал (лат. Canis aureus) відноситься до родини Псових (Canidae) і є одним з найбільш дрібних представників роду Canis. Цей ссавець відомий так само під назвою азійський шакал. Його предком вважається вимерлий вид Canis arnensis, що існував близько 1,9-1,6 млн років тому в районі Середземномор'я.

Обыкновенный шакал фото

В останній Льодовиковий період шакали вціліли на території Південно-Східної Азії та Індії, звідки вони імовірно мігрували на захід близько 15-10 тисяч років тому. Вони досягли Близького Сходу і Європи, поширившись аж до Балтійського моря, але з часом були витіснені з північних регіонів іншими хижаками, в першу чергу сірими вовками.

Розповсюдження

Ареал проживання займає велику територію, включаючи Північну і Східну Африку, південний схід Європи, Центральну і Південно-Східну Азію. На європейському континенті звичайні шакали збереглися на півночі Греції, в Румунії та Болгарії. На Близькому Сході вони поширені від Туреччини, Ізраїлю та Сирії до Аравійського півострова, Ірану та Іраку. Численні популяції мешкають в Афганістані, Пакистані та на індійському субконтиненті.

Нині зоологи виділяють 12 підвидів. Номінативний підвид C.a. aureus поширений в близькосхідному регіоні. У Кенії підвид C.a. bea займає один ареал з чепрачним шакалом, що часто призводить до появи гібридного потомства.

Представники цього виду селяться в пустелях, напівпустелях і сухих саванах з деревами та чагарниками. Трохи рідше вони спостерігаються на околицях рідколісся. Європейська популяція часто селиться біля річок і озер.

Більшість тварин не бояться людини, тому нерідко освоюють сільськогосподарські землі. Вони можуть нападати на домашній дрібну худобу і птицю. В Індії іноді бувають випадки нападу на людей, переважно на дітей.

В індійських штатах Гуджарат, Раджастхан і Тамілнад народності колі та нарікурава полюють на азійських шакалів і вважають їх м'ясом делікатесом. В інших східних культурах воно вважається нечистим та забороненим до вживання в їжу.

Поведінка

Шакали звичайні живуть сімейними парами, невеликими групами або дотримуються поодинокого способу життя. Тварини займають власні домашні ділянки площею від 2 до 6 квадратних кілометрів і активно позначають їх межі сечею. Бійки між ними бувають дуже рідко. Дуелянти зазвичай обмежуються демонстрацією загрозливих поз і страхітливої міміки.

Нежность обыкновенных шакалов

Спілкування відбувається за допомогою широкого набору звуків, що нагадують бурчання, крики, гавкіт і пхикання. Перед виходом на полювання звірі приголомшують околиці малоприємним для людського вуха виттям і вереском. У похмуру погоду вони, як правило, мовчать, але стають особливо балакучими в повний місяць. Полювання відбувається найчастіше вночі.

Від місця свого постійного проживання азіатські шакали можуть здійснювати сезонні міграції на відстань до 200 км. Завдяки своїм коротким і м'язистим лапам вони в змозі бігти без відпочинку до 3-4 годин підряд, але частіше переслідують обрану жертву лише нетривалий час.

Харчування

Азійські шакали не відрізняються особливою вередливістю в їжі. Вони їдять все, що допомагає вгамувати голод. Крім їжі тваринного походження тварини поїдають фрукти, овочі та ягоди, дуже люблять баштанні культури, тому регулярно навідуються на фермерські поля з кавунами й динями.

Приблизно дві третини раціону складається з м'яса. До повсякденного меню входять різні гризуни, птахи, рептилії, амфібії, пташині яйця й комахи. Зрідка хижакам вдається добути більший трофей, наприклад, молодих газелей. При нагоді вони ніколи не відмовлять собі в задоволенні підгодуватися мертвечиною.

Свою жертву шакал звичайний наздоганяє в стрибку, приземляючись на неї передніми лапами й завдаючи смертельний укус в шию або спину. Велику здобич він намагається зморити тривалим переслідуванням, доводячи її до повної знемоги та кусаючи в живіт. Після вдалого полювання недоїдені частини хижак ховає в чагарниках або закопує в землю.

Розмноження

Сімейна група складається з подружньої пари та їх потомства різних виводків. Старші діти допомагають батькам доглядати за своїми молодшими братами та сестрами.

Маленькие обыкновенные шакала

Шлюбний період на території Європи проходить навесні, в Східній Африці вже в січні, а в тропічних районах Азії цілий рік, але пік народжуваності припадає на сезон дощів. В інших регіонах він починається в жовтні в сухий сезон.

Вагітність триває 63-65 днів. Самка зазвичай приносить від 3 до 6 дитинчат вагою близько 250 г. Малюки народжують сліпими й глухими. Вони розплющують очі приблизно за 10 днів, а слух з'являється наприкінці другого тижня.

Молочне годування триває до 70 днів. Вже на четвертому тижні цуценята починають переходити поступово на тверду їжу. Спочатку батьки відригують їм вміст свого шлунку, а трохи пізніше приносять невелику здобич.

Самки стають статевозрілими у віці 10-11 місяців, а самці не раніше 21-22 місяців.

Опис

Довжина тіла дорослих особин досягає 75-90 см, а хвоста 25-30 см. Висота в загривку 40-48 см. Вага коливається від 8 до 10 кг, зрідка трапляються екземпляри до 15 кг. Самці приблизно на 15% важчі та більші за самок.

Забарвлення хутра варіюється від золотисто-коричневого до темно-коричневого кольору. Шерсть груба і коротка. Спина плямиста, чорна або сіра. Голова, боки та кінцівки руді або червонувато-коричневі. Черево бежеве або світло-біле. Кінчик хвоста чорний.

Будова черепа більше схожа з черепами вовків, собак динго і койотів, ніж з іншими видами шакалів.

Ікла довгі та порівняно тонкі. Хижі зуби (моляри та премоляри) розвинені слабко.

Тривалість життя в дикій природі 7-9 років. У неволі при дбайливому догляді звичайний шакал доживає до 16 років. Загальна чисельність популяції оцінюється у 200 тисяч особин.