Примати

Цейлонська макака

15.07.2019

Цейлонська макака (лат. Macaca sinica) належить до родини Мавпові (Cercopithecidae). Вона є одним з найменших представників роду Macaca і найближчим родичем індійської макаки (Macaca radiata). Тварина належить до числа вимираючих видів.

За останні 40 років її чисельність зменшилася мінімум у два рази. Спостерігається стійка тенденція до її подальшого скорочення, незважаючи на вжиті заходи щодо збереження популяції.

Цейлонский макак фото

На Шрі-Ланці цейлонська макака користується серед селян поганою славою. Вони вважають її злісним сільськогосподарським шкідником, що знищує врожай фруктів, тому широко використовують в боротьбі з нею отрутохімікати.

У дикій природі цей примат відіграє важливу роль добровільного розповсюджувача насіння багатьох рослин. Спійманий в молодому віці він порівняно легко приручається.

У міській місцевості шріланкійці іноді утримують його вдома як домашнього улюбленця.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться на Шрі-Ланці (раніше Цейлон). Вид ендемічний і за межами острова не зустрічається. Примати живуть переважно на околицях лісів і в рідколіссі. Вони найчастіше селяться по берегах повільно поточних річок і озер.

Фото цейлонского макака

Мавпи не бояться людей, але намагаються уникати безпосереднього контакту з ними, тому біля великих населених пунктів спостерігаються порівняно рідко.

Відомо 3 підвиди. Номінативний підвид живе в сухих регіонах південно-східній частині країни. Підвид Macaca sinica aurifrons населяє рівнини з тропічними дощовими лісами. Macaca sinica opisthomelas зустрічається на високогір'ях, розташованих в центральних районах острова на висотах до 1600 м над рівнем моря.

Поведінка

Примати ведуть активний денний спосіб життя. Вони живуть великими групами, що складаються з 18-80 особин. У них зазвичай самок більше ніж самців в пропорції 2:1, а дорослих і дітей приблизно однакова кількість. У групах панує сувора соціальна ієрархія, що передається по материнській лінії.

Коли чисельність мавпячого стада зростає, різко підвищується внутрішній градус агресії. Тварини влаштовують запеклі бійки, які часто призводять до серйозних каліцтв. Частина мавп вимушено покидають родичів і утворюють нові менш агресивні колективи.

макак цейлонский фото

Цейлонські макаки день проводять на поверхні ґрунту, а для ночівлі забираються на дерева. Відносини між собою вони вибудовують за допомогою гучних криків і взаємної чистки хутра.

Кожна група має свою власну домашню ділянку площею від 20 до 100 га.

Територіальність виражена слабо. Мавпи без особливого ентузіазму захищають кордони своїх володінь. Як правило, вони обмежуються погрозами чужинцям. До прямого зіткнення справа доходить нечасто.

Хижаків на Шрі-Ланці мало, тому основну небезпеку для цейлонських макак представляють люди. Лише зрідка вони стають жертвами леопардів (Panthera pardus) і тигрових пітонів (Python milurus).

Харчування

Представники цього виду всеїдні, але основу їх раціону складають стиглі фрукти та ягоди. Крім них примати поїдають різні насіння, горіхи, квіти й молоді листочки. Особливо їм подобаються злакові культури.

Фото Macaca sinica

Вегетаріанська дієта незначною мірою доповнюється комахами, личинками й дрібними хребетними. Найчастіше мавпи полюють на пальмових білок (Funambulus palmarum).

Поблизу людських поселень мавпочки активно риються в купах сміття заради харчових відходів.

У так званому Культурному трикутнику Шрі-Ланки, що знаходяться між древніми містами Анурадхапура, Канді та Полоннарува, розташовано багато храмів. На їх території цейлонські макаки відчувають себе в повній безпеці та полюблять випрошувати їжу у ченців і туристів.

Розмноження

Статева зрілість у самок наступає у віці 3-4 років, а у самців на 2-3 роки пізніше. На більшій частині ареалу цейлонські макаки розмножуються цілий рік. Виняток становлять тільки популяції, що мешкають в горах. У них шлюбний період проходить навесні.

Вагітність триває від 155 до 170 днів. Самка приносить одне дитинча вагою 400-430 г. Двійнята бувають дуже рідко.

Малюк спочатку висить у матері на животі, потім перебирається їй на спину. Самці у вихованні потомства участі практично не беруть, обмежуючись рухливими іграми зі своїми нащадками. Перехід на тверду їжу починається на сьомому місяці, а закінчується в однорічному віці.

По досягненню зрілого віку молоді самці виганяються з групи, а самки, як правило, в них залишаються.

Опис

Довжина тіла 35-53 см, а хвоста 40-60 см. Вага 2500-5500 г. Самці помітно більші та важчі за самок. Залежно від підвиду шерсть забарвлена ​​в сірий, сірувато-коричневий, червонувато-коричневий або оливково-сірий колір.

Как выглядит макака

Обличчя позбавлене ​​волосяного покриву, сірого або тілесного кольору без пігментації. Голі великі вуха розташовані ззаду з боків голови. Руки та ноги темно-сірі. Довгий хвіст покритий коротким хутром.

Просторі защічні мішки дозволяють переносити в них корм. За об’ємом вони приблизно дорівнюють об’єму шлунку.

Характерною особливістю є наявність двох пучків темного волосся на голові. У самців вони довші та спрямовані вперед з проділом посередині.

У природних умовах цейлонська макака живе близько 20 років.