Примати

Червонолиций коата

26.05.2020

Червонолиций коата (лат. Ateles paniscus) належить до родини Мавп-павуків (Atelidae). Цей примат відіграє важливу роль в екосистемі, будучи активним розповсюджувачем насіння багатьох рослин та їжею для дрібних хижаків. Його м'ясо вживається в їжу корінним населенням Південної Америки.

Тварина так само відома під назвою чорний коата.

фото краснолицой коата

Вона вирізняється гучним, але миролюбним характером. Червонолиций коата мирно сусідить з багатьма видами мавп, в неволі швидко звикає до свого господаря та стає ручним. У дикій природі він уникає людини й не селиться поблизу населених пунктів, бо через свою любов до гучних криків стає легкою здобиччю мисливців.

Вид був вперше описаний у 1758 році Карлом Ліннеєм. Міжнародним союзом охорони природи йому присвоєно охоронний статус виду, що перебуває в уразливому становищі (VU, Vulnerable species).

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в північній частині Південної Америки. Червонолиций коата поширений у Французькій Гвіані, Гайані, Суринамі, Венесуелі та на північному заході Бразилії на північ від річки Амазонка.

Він населяє виключно тропічні дощові ліси, але категорично уникає болотистих місцевостей і ділянок, затоплюваних паводками.

Краснолицая коата фото

Західний кордон ареалу проходить біля берегів річок Ріу-Негру та Ріу-Бранку.

Найчисленніші популяції збереглися на території бразильських штатів Амапа і Пара.

Поведінка

Червонолиций коата веде деревний спосіб життя. Його подовжені кінцівки пристосовані для пересування в кронах дерев. На землю він спускається дуже рідко. Опинившись на поверхні ґрунту, примат тримає свій довгий хвіст уздовж спини.

По гілках і стовбурах тварина пересувається на чотирьох лапах. При стрибках з дерева на дерево вона може повисати на сильних передніх кінцівках.

коата обезьяна

Чорні коати живуть стадами, чисельність яких залежить від наявної кількості корму. При надлишку їжі на одному квадратному кілометрі можуть годуватися до 100 тварин, хоча в середньому близько десятка особин.

Найчастіше група складається з 5 самців, 10-15 самок і 8-14 підлітків. Вдень під час годівлі вона поділяється на кілька підгруп.

Між самцями існує сувора соціальна ієрархія, тому вони обходяться без бійок і з'ясування відносин. Найсильніший самець охороняє групу та направляє її на пошук їжі.

Червонолиці коати – денні ссавці. Активність спостерігається в ранкові та післяобідні години. Опівдні примати відпочивають, сховавшись від палючого сонця в густих кронах дерев.

У сутінках вся група вирушає на нічліг. Мавпи сплять, притиснувши хвіст до шиї.

Харчування

Представники цього виду всеїдні, але харчуються переважно стиглими фруктами. У повсякденному меню вони займають до 90%.

краснолицая обезьяна

Крім них з'їдаються горіхи, молоде листя, бруньки й пагони. У сухий сезон мавпи змушені здійснювати тривалі міграції в пошуках корму та включати у свій раціон їжу тваринного походження. Незначною мірою поїдаються комахи, павуки та пташині яйця.

Під час їжі червонолиций коата нерідко звисає на гілці вниз головою, вчепившись за неї кінцівкою або хвостом.

Розмноження

Самки стають статевозрілими у віці близько 4 років, а самці на рік пізніше. У самок естральний цикл з'являється після настання статевої зрілості. Його періодичність становить 24-27 днів.

Ateles paniscus фото

Ці примати розмножуються цілий рік. У самок немає постійних партнерів, тому вони спаровуються з багатьма самцями. Потомство вони приносять один раз у 2-3 роки.

Вагітність триває від 210 до 225 днів.

Самка народжує, як правило, одне дитинча вагою 430-460 г. Двійнята бувають дуже рідко. Перші чотири місяці малюк висить на череві матері, а потім перебирається їй на спину, обвившись навколо неї своїм хвостом.

Припинення молочного годування відбувається на початку другого року життя. Іноді воно може тривати до 15 місяців.

Підлітки стають самостійними в півторарічному віці. До цього моменту вони перебувають під пильною опікою своєї матері та інших самок групи.

Опис

Довжина тіла 38-62 см, а хвоста 63-93 см. Вага 7700-9500 г. Статура струнка. Самки трохи дрібніші та легші за самців.

Довгий хвіст використовується при пересуванні по деревах як хапальний орган.

Ateles paniscus

Густе м'яке хутро забарвлене в чорний колір. Нижня частина хвоста позбавлена ​​волосяного покриву. Його кінчик лисий і покритий візерунком, що нагадує папілярні лінії на пальцях людини.

Лицьова частина голови гола. Її забарвлення варіюється від світлого-рожевого до рожевого кольору.

У ротовій порожнині є 36 зубів. Ікла самців трохи довші, ніж у самок.

У природних умовах тривалість життя не перевищує 20 років. У зоопарках червонолиций коата доживає до 30 років.