Примати

Чубатий індрі, або сіфака Верро

18.05.2020

Чубатий індрі, або сіфака Верро (лат. Propithecus verreauxi) належить до родини індрієві (Indriidae). Чисельність популяції цього примата за останні 50 років скоротилася вдвічі, тому Міжнародним союзом охорони природи йому присвоєно охоронний статус вимираючого виду (EN, Endangered species).

Хохлатый индри фото

Катастрофічне зниження чисельності викликано тотальною вирубкою лісів, які є його природним середовищем існуваня. Крім того щорічно на Мадагаскарі лісові пожежі знищують до 200 тисяч гектарів насаджень. На сьогодні на острові вціліло лише близько 12% від площі лісових масивів, що існували на початку XX століття.

Серед більшості малагасійських народностей вживання м'яса чубатого індрі в їжу є табу через релігійні переконання. Деякі прибережні племена дотримуються іншої думки й активно на нього полюють.

Вид вперше описав у 1867 році французький натураліст Альфред Грандідье. Видова назва була присвоєна на честь французького ботаніка й орнітолога Жюль-П'єра Верро.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в західній, південно-західній і південно-східній частині Мадагаскару. Чубаті індрі населяють різні біотопи.

Фото хохлатого индри

На більшій частині ареалу вони селяться в дощових, сухих і листопадних лісах. Невеликі популяції пристосувалися до існування в високорослих колючих чагарниках.

Спочатку сіфаки Верро населяли тропічні ліси, але змушені були освоювати інші ландшафти через вплив людської діяльності. У гірській місцевості вони спостерігаються на висотах до 1300 м над рівнем моря.

Вид монотиповий. Підвиди невідомі.

Поведінка

Чубаті індрі ведуть активний денний спосіб життя. Більшу частину часу вони проводять на деревах, спускаючись на землю тільки в разі гострої потреби.

Примати живуть невеликими сімейними групами, що складаються з 4-8, дуже рідко з 10 і більше особин.

Група складається з декількох самців, самок та їх потомства. Тварини територіальні й займають домашні ділянки площею від 3 до 9 га. Всі члени групи мітять межі своїх угідь виділеннями запашних залоз, розташованих в області горла.

 сифака Верро фото

Порушники кордонів виганяються спільними зусиллями. Тваринки демонструють свою рішучість загрозливими позами, жестами, мімікою та звуками, схожими на клацання та гарчання. Незважаючи на лютість, яку вони демонструють, бійки є рідкісним явищем. Чужинці не витримують психологічного тиску та залишають чужі володіння.

Сіфакі Верро чудово пересуваються по гілках дерев і здатні здійснювати стрибки з дерева на дерево, пролітаючи в повітрі до 10 м. Так далеко стрибати їм допомагають м'язисті задні кінцівки.

Тваринки спілкуються між собою за допомогою складної системи комунікації. Вони гримасують, жестикулюють і видають різноманітні звуки, що нагадують гавкіт і гарчання. Важливу роль в спілкуванні грають розвинений нюх і часті дотики один до одного, особливо між матір'ю та її дітьми.

Головними природними ворогами є здичавілі домашні собаки, фоси (Cryptoprocta ferox) і мадагаскарські луньові яструби (Polyboroides radiatus).

Харчування

Основу раціону складає їжа рослинного походження. Чубаті індрі поїдають молоді листки й пагони, квітки, фрукти, ягоди та зрідка навіть кору дерев. Повсякденне меню залежить від пори року.

У сезон дощів явно переважають стиглі фрукти, а в сухий сезон тварини задовольняються менш поживним кормом.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці 30-36 місяців. Шлюбний період у природних умовах на Мадагаскарі проходить з січня по квітень.

 фото сифака Верро

Для сіфак Верро характерна полігінія. Ці примати утворюють соціальну ієрархію, в якій вищі щаблі займають самки. Вони в свою чергу спаровуються лише з домінантними самцями. У шлюбний період підлеглі самці кидають виклик домінантним самцям, що призводить до інтенсивної конкуренції між ними. Проте, бійки всередині групи бувають нечасто.

Готові до продовження роду самки привертають увагу самців виділеннями запашних залоз.

Вагітність триває від 130 до 141 дня. Як правило, малюки з'являються один раз на рік в період з червня по вересень. Самки приносять одне дитинча. Двійнята бувають дуже рідко. Новонароджені важать близько 40 г. Вони з'являються на світ безпорадними та покритими маленькими волосками.

Протягом перших 6-8 тижнів матері постійно носять дитинчат з собою, близько притиснувши їх до грудей і живота. Потім нащадки перебираються їм на спини.

П'ятимісячні малюки вже можуть самостійно прогулюватися по гілках. Молочне годування триває до півроку. У віці близько 21 місяці молодь досягає розмірів дорослих тварин.

Статевозрілі самці залишають сімейну групу, а самки зазвичай залишаються в ній.

Опис

Довжина тіла дорослих особин 48-55 см, а хвоста 50-60 см. Вага 3000-3500 г. У неволі деякі індивідууми відгодовуються до 7 кг. Статевий диморфізм відсутній.

Propithecus verreauxi

Хутро довге, густе і м'яке. Воно забарвлене в білуватий колір. Верхня частина голови коричнева. Груди й передні кінцівки мають червонувато-коричневий відтінок. Чорне обличчя та морда безволосі.

Задні ноги подовжені й добре пристосовані для стрибків. Довгий хвіст використовується як балансир при пересуванні по верхівках дерев.

Тривалість життя чубатих індрі в дикій природі не перевищує 15 років. У зоопарках вони доживають до 18-23 років.