Примати

Білоголовий сакі

24.02.2016

Білоголовий сакі (лат. Pithecia pithecia) – невеликий примат з родини Сакієві (Pitheciidae). Рідше використовуються назви блідий, блідоголовий або блідолиций сакі. Мавпа вирізняється великою жвавістю та стрибучістю, тому латиноамериканці часто називають її літаючою.

Серед більшості індіанських племен її м'ясо вважається вишуканим делікатесом.

Белоголовый саки фото

Через свою незвичну зовнішність бліді сакі привертають увагу любителів екзотичних тварин. Їх масово відловлюють для перепродажу в приватні колекції та зоопарки. Незважаючи на те, що вони не розмножуються досить швидко, вид залишається досить поширеним і не перебуває під загрозою зникнення.

Його перший науковий опис зробив у 1766 році шведський зоолог Карл Лінней.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в північних регіонах Південної Америки. Блідолиций сакі мешкає у Венесуелі, Суринамі, Бразилії, Французькій Гвіані та Гайані.

Найчисленніші популяції живуть в дощових низинних і гірських тропічних лісах на території Венесуели та бразильських штатів Амапа і Пара в басейнах річок Куюні, Кароні та Оріноко.

Примати можуть жити також в сухих лісах, але завжди поблизу водопою та заростей фруктових дерев. Найчастіше вони спостерігаються в верхньому ярусі лісових масивів на висоті від 15 до 25 м над землею.

Фото белоголового саки

Зараз відомо два підвиди: Pithecia pithecia chrysocephala та Pithecia pithecia pithecia. У першого підвиду обличчя не біле, а золотисте або світло-оранжеве. З 2014 року деякі зоологи вважають його окремим видом (золотоголовий сакі).

Поведінка

Білоголовий сакі веде деревний спосіб життя, спускаючись на землю тільки у виняткових випадках. Активність виявляється переважно рано вранці та до полудня. Примати проводять в русі на протязі дня близько 9 години, долаючи щодня відстані до 1000-2000 м.

Мавпа часто пересувається на чотирьох кінцівках або підіймається по стовбурах дерев у вертикальному положенні. Добре розвинені задні лапи дозволяють здійснювати великі стрибки довжиною до 10 м, рятуючись від переслідування хижаків.

Тварини живуть невеликими сімейними групами або парами. Чисельність таких груп рідко перевищує 8-10 особин. Площа домашньої ділянки становить 4-10 га. Межі своїх володінь вони не захищають і толерантно ставляться до інших мавп.

саки обезьяна

Білоголові сакі інформують довкілля про свою присутність гучними криками. Самці та самки часто дуетом виконують якусь подобу пісень. Такий спів і взаємна чистка хутра зміцнюють соціальні зв'язки. Самці люблять тертися грудьми об стовбури дерев, залишаючи на них запашні мітки.

Головними природними ворогами є тайри (Eira barbara), пантери (Panthera onca), оцелоти (Leopardus pardalis) і звичайні удави (Boa constrictor).

Найбільшу небезпеку становлять хижі птахи, особливо великі гарпії (Harpia harpyja). Побачивши пернатих хижаків, блідий сакі видає сигнал тривоги та завмирає на місці. Його дії повторюють всі інші члени групи. За зручної нагоди вони стрімко спускаються вниз і ховаються серед густих гілок.

Харчування

Мавпи харчуються переважно насінням і плодами різних рослин. Незначною мірою з'їдаються квіти, молоде листя та мед. Явна перевага надається насінню з високим вмістом жирів.

У сухий сезон, коли фруктів мало, примати починають потроху харчуватися їжею тваринного походження. Вегетаріанське меню доповнюється дрібними гризунами, птахами, пташиними яйцями та комахами.

Розмноження

Статева зрілість у самців настає у віці близько 32 місяців, а у самок трохи пізніше після встановлення регулярності менструального циклу. Білоголові сакі розмножуються цілий рік. Пік народжуваності в природному середовищі існування припадає на сезон дощів.

Pithecia pithecia

У неволі ці примати утворюють моногамні сім'ї, а в дикій природі нерідко спостерігаються полігамія та поліандрія в залежності від статевого співвідношення в наявній групі.

Самка приносить одне дитинча не частіше ніж один раз на рік. Вагітність триває близько 146 днів. Народжене дитинча перший місяць висить у матері на животі, а потім перебирається їй на спину. Молочне годування триває до 4 місяців. У вихованні малюка посильну допомогу надають його старші брати та сестри. На п'ятому місяці мати перестає його носити на собі.

Діти живуть разом зі своїми батьками до двох років, після чого можуть розлучитися з ними та приєднатися до іншої групи. Як правило, сімейна пара утворюється один раз і припиняє своє існування тільки зі смертю одного з подружжя.

Опис

У тварин цього виду самці відрізняються від самок. У самців шерсть чорна, на лицьовій частині розташована характерна маска з білого хутра.

Самки забарвлені в сіро-бронзовий колір, часто з оранжево-коричневим хутром на грудях і череві. Вони трохи менші та легші за самців. У них від очей до куточків рота проходять дві білі смуги.

фото Pithecia pithecia

Ніс широкий, ніздрі розташовані далеко один від одного.

Довжина тіла дорослих особин досягає 30-48 см, довжина пухнастого хвоста приблизно така сама. Вага 1500-1800 г. Довгий хвіст служить балансиром під час стрибків і пересування по деревах. Він не використовується для захоплення предметів або гілок.

Тривалість життя в дикій природі близько 15 років. У неволі за умови дбайливого догляду білоголовий сакі іноді доживає до 24-28, максимум до 35 років.