Примати

Філіппінський довгоп’ят

20.01.2016

Філіппінський довгоп'ят, або сирихта (лат. Carlito syrichta) належить до родини Довгоп’ятові (Tarsiidae). Він є єдиним нині живим представником роду Carlito і одним з найменших приматів на нашій планеті. Тварина легко може поміститися на людській долоні та здається дуже крихітною та безпорадною. Однак зовнішність оманлива.

Завдяки м'язистим заднім кінцівкам вона може без особливих зусиль зробити стрибок на відстань до 600 см в довжину і 160 см у висоту. Ступні схожі на жаб'ячі лапи, що і відображено в назві цього ссавця.

Carlito syrichta

Щодо решти тіла сирихта має непропорційно велику голову з величезними яскраво-помаранчевими очима, що світяться в темряві. Голова здатна обертатися на 180°, забезпечуючи огляд на 360°. Сітківка очей щільно покрита колбочками, тому вона практично не відбиває світло. Самі ж очі мають приблизно однаковий розмір з мозком цього ссавця.

У своєму еволюційному розвитку філіппінський довгоп’ят знаходиться між нижчими та вищими приматами. Чисельність його популяції неухильно знижується через знищення природних середовищ існування та браконьєрства. М'ясо довгоп’ята їстівне і вживається в їжу місцевим населенням.

Вид вперше описав у 1758 році шведський натураліст Карл Лінней.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться на Філіппінах, острівній державі в Південно-Східній Азії. Він охоплює острови Самар, Лейте, Бохол, Мінданао і прилеглі до них невеликі острівці.

Філіппінські довгоп’яти  живуть переважно в первинних дощових лісах. Вони так само зустрічаються у вторинних дощових лісах, але в значно меншій кількості.

фото филиппинского долгопята

Примати найчастіше селяться у вологих низинах. У гористій місцевості вони спостерігаються на висотах до 700 м над рівнем моря. Їх приваблюють ділянки лісу з густою трав'янистою або чагарниковою рослинністю та бамбукові чагарники.

Вид монотиповий. Підвиди на сьогодні невідомі.

Поведінка

Філіппінський довгоп'ят веде нічний спосіб життя. Вдень він ховається в дуплах або густих кронах дерев, а з настанням сутінків виходить на пошуки їжі.

Для пересування по гілках цей примат використовує виключно передні кінцівки, оснащені дуже чіпкими й сильними пальцями. Задні кінцівки служать для стрибків. По твердій поверхні тварина може ходити навкарачки, але частіше пересувається за допомогою стрибків.

долгопят филиппинский

Майже весь час вона перебуває на гілках дерев або чагарників, а на землю спускається тільки в екстраординарних випадках.

Сирихта живе поодинці. Зрідка формуються невеликі групи, які не мають соціальної ієрархічної структури та зазвичай дуже швидко розпадаються. Кожна статевозріла особина займає власну домашню ділянку.

Площа мисливських угідь самців досягає 6-8 га і перетинається з домашніми ділянками декількох самок. Самки займають територію 2-3 га.

Межі своїх володінь філіппінські довгоп’яти мітять сечею та виділеннями запашних залоз. Як правило, вони намагаються уникати контактів зі своїми одноплемінниками, тому територіальні конфлікти між ними виникають дуже рідко. На площі близько 100 га можуть мирно співіснувати до 16 самців і 40 самок.

долгопят фото

Тварини спілкуються за допомогою звукових і ультразвукових сигналів частотою до 70 кГц. Високочастотні сигнали зазвичай використовуються дитинчатами для спілкування зі своїми матерями або між партнерами протилежної статі в сезон розмноження. Їх крики схожі на щебетання птахів або скрекіт сарани.

Харчування

Раціон складається з їжі тваринного походження. У ньому явно переважають різні види комах, в першу чергу цвіркунів і коників. Меншою мірою з'їдаються павуки, дрібні ракоподібні та хребетні.

чем питается долгопят

Філіппінські довгоп’яти періодично полюють на дрібних ящірок і розоряють пташині гнізда, ласуючи яйцями та пташенятами. Спійману здобич вони підносять до рота передніми лапами та з'їдають.

Розмноження

Шлюбний період проходить з квітня по травень. Еструс у самок триває від 25 до 28 днів. В цей час утворюються подружні пари, які можуть зберігатися до 2 місяців або розпадатися незабаром після спарювання.

Carlito syrichta фото

Самки мітять свого партнера за допомогою запаху залозою, розташованою навколо рота. Після статевого акту самці відкладають шлюбну пробку в піхву самки, щоб запобігти її подальшого запліднення конкурентами.

Вагітність триває близько 6 місяців. Самка народжує одне дитинча вагою близько 25 г.

Воно з'являється на світ з відкритими очима і волосяним покривом. Новонароджений вже добре володіє чіпкими кінцівками й може міцно чіплятися за гілки. Через місяць він починає самостійно стрибати.

Лактація триває півтора місяця. Весь цей час дитинча висить на череві матері. За потреби вона переносить його, схопивши своїм ротом. Мати виховує малюка одна. Самець не виявляє будь-якого інтересу до своїх нащадків.

Приблизно у 80 днів від народження філіппінські довгоп’яти розлучаються з матір'ю та переходять до самостійного існування. Статева зрілість у них наступає у дворічному віці.

Опис

Довжина тіла статевозрілих особин складає 12-13 см, а хвоста 24-26 см. Вага 110-160 г. Самці трохи більші та важчі за самок.

Долгопят филиппинский фото

Хутро дуже щільне, м'яке і коротке. Основний фон забарвлення сіро-коричневий.

Велика округла голова посаджена на короткій шиї. Очі сильно збільшені. Передплесно на задніх кінцівках подовжене. Довгі пальці рук і ніг довгі та закінчуються округлими подушечками.

Великі вуха оточені темним хутром. Хвіст голий і служить балансиром під час пересування.

Тривалість життя філіппінських довгоп’ятів у природних умовах досягає 20-26 років. У зоопарках вони живуть до 10-13 років.