Пеліканоподібні

Австралійський пелікан

09.02.2019

Австралійський пелікан (лат. Pelecanus conspicillatus) відноситься до родини Пеліканові (Pelecanidae). Птах не боїться людей і поза сезоном розмноження охоче бере їжу з людських рук.

Він добре витримує існування в неволі й не доставляє особливого клопоту своїм власникам. В Австралії його часто утримують як домашнього улюбленця.

Австралийский пеликан фото

Характерною особливістю виду є наявність ділянки неопереної шкури навколо очей, яка відокремлена від голого підстави дзьоба перемичкою з пір'я, утворюючи своєрідні «окуляри». З цієї причини пернатого часто називають очковим пеліканом.

У нього дуже довгий дзьоб, який нерідко досягає довжини 50 см. У цьому відношенні він перевершує рожевого пелікана (Pelecanus onocrotatus) на 5-10 см.

Вид був вперше описаний у 1824 році голландським натуралістом Конрадом Якобом Теммінком.

Розповсюдження

Австралійські пелікани живуть в Австралії, Індонезії, Нової Гвінеї, на островах Східний Тимор, Вануату, Ява і Фіджі. Періодично вони залітають на територію Нової Зеландії й Суматри.

Практично всі гніздування знаходяться в Австралії, за межі континенту птиці вилітають під час посухи. Вони селяться в дельтах річок, піщаних лагунах, бухтах, естуаріях, на озерах, болотистих місцевостях і морському узбережжі.

Пернаті можуть добувати собі їжу в прісних, змішаних і солоних водах.

Вони віддають перевагу відкритим водоймам без густої водної рослинності, часто спостерігаються біля дамб і штучних ставків. У роки випадання опадів птахи з'являються на озері Ейр, розташованому посеред пустелі в штаті Південна Австралія.

Фото австралийского пеликана

На сьогодні відомо 2 підвиди. Підвид Pelecanus conspicillatus novaezealandiae був описаний тільки у 1966 році й досі вивчений дуже слабо.

Поведінка

Очковий пелікан веде активний денний спосіб життя. Він вибудовує тісні соціальні зв'язки зі своїми одноплемінниками й займається разом з ними спільним пошуком їжі. Територіальність виявляється тільки в сезон розмноження та в безпосередній близькості від гнізда. В інший час птахи доброзичливо налаштовані один до одного і, як правило, обходяться без агресії.

З настанням посухи й холодів пернаті здійснюють сезонні міграції. Вони без особливих труднощів долають відстані до 1000 км. У польоті вони піднімаються на висоту до 3 км і можуть довго планувати, використовуючи висхідні потоки теплого повітря. Дальні перельоти завжди відбуваються у великих зграях.

Австралійські пелікани відмінно плавають, тому протягом дня майже невідлучно залишаються на водній поверхні. По суходолу вони пересуваються повільною ходою, хитаючись зі сторони в сторону.

Харчування

Раціон складається з риби, ракоподібних і дрібних черепах. Птахи пливуть групою, засовуючи величезні дзьоби в воду і захоплюючи в них будь-яку здобич, що потрапила їм на шляху. Колективне полювання дозволяє істотно заощадити енергію та збільшити ефективність. Значно рідше австралійські пелікани ловлять рибу на самоті.

Пеликан австралийский фото

Спіймана здобич заковтується повністю. Іноді жертвами стають невеликі водоплавні птахи та їх пташенята. Пелікани їх затягують під воду та ковтають після попереднього утоплення. Найчастіше подібними мисливськими трофеями бувають качки й чайки.

Дзьоб може утримувати 13 л води. Добова норма споживання зазвичай становить 1000-1300 г корму.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці 28-36 місяців. Залежно від географічної широти шлюбний період проходить з квітня по грудень. Очкові пелікани гніздяться величезними колоніями, в яких буває по декілька тисяч гніздових пар.

Гніздування зазвичай розташовуються на тихих ділянках прибережної лінії або на острівцях, розташованих поблизу до берега. Пернаті утворюють моногамні подружні пари переважно на один сезон. Вкрай рідко подружжя підтримує стосунки 2-3 роки поспіль.

Після утворення подружньої пари австралійські пелікани приступають до спорудження гнізда. Воно розташовується в прибережному ґрунті та споруджується самкою самостійно. Для цього вона дзьобом і лапами викопує ямку й надає їй необхідну форму. Зсередини поглиблення викладається платформа з трави, листя, пір'я, водоростей і будь-яких інших підручних матеріалів. Її діаметр становить 50-70 см.

Самка відкладає до 3 овальних білосніжних яєць з періодичністю у 1-2 дні.

Вони зігріваються теплом її великих ніг і не стикаються з твердою та холодною землею. Інкубація триває 32-35 діб. Кладку насиджують обоє батьків поперемінно. Зазвичай до обіду кладку зігріває самка, а після обіду її чоловік.

Пташенята вилуплюються без оперення та незрячими, але незабаром розплющують очі. Сірим пухом вони покриваються до кінця першого тижня. Батьки спочатку годують нащадків напівперевареною їжею, відригуючи її зі своїх шлунків. Малюки поступово переходять на дрібну рибу, дістаючи її з батьківських мішків.

Фото пеликана австралийского

Пташенята, що з'явилися на світ першими, мають більше шансів на виживання в порівнянні зі своїми молодшими побратимами. За нестачі корму вони їх вбивають. Часто з усього виводка залишається тільки один первісток.

У віці 30 днів від народження пташенята збираються в підліткові групи. Батьки прилітають лише для того, щоб погодувати своїх дитинчат. У віці 85-90 днів пташенята стають на крило і переходять до самостійного існування.

Опис

Довжина тіла досягає 160-180 см, а розмах крил 230-250 см. Вага 4000-6800 г. Виражений статевий диморфізм відсутній. Самки лише трохи менші за самців і мають більш короткі дзьоби.

Верхня частина тулуба забарвлена ​​в білий колір. Шия має сіруватий або жовтуватий відтінок. Крила чорно-білі. Очі коричневі, з білою окантовкою. Ноги та лапи блакитно-сірі.

Довжина великого рожевого дзьоба 40-50 см. У період вигодовування пташенят його мішок стає яскраво-червоним. Молоді птахи забарвлені в коричневий колір. У старих птахів на голові з'являється сіре пір'ячко.

Тривалість життя в дикій природі близько 10 років. У неволі австралійський пелікан доживає до 25 років.