Павукоподібні

Отруйний павук чорна вдова

27.05.2017

Отруйний павук чорна вдова (лат. Latrodectus mactans) відноситься до родини Павуків-тенетників (лат. Theridiidae). Його укус нагадує укол шпилькою, тому часто буває зовсім непоміченим.

Паук черная вдова фото

 Нейротоксин, що потрапив до рани, починає діяти тільки мінімум через 6 годин після поширення в лімфі жертви. Він складається з суміші протеїнів, в яких міститься понад 20 латротоксинів, з них найсильніший вплив на нервову систему ссавців надає альфа-латротоксин.

Отрута викликає незворотні пошкодження нервово-м'язових синапсів, супроводжуване потужним скорочення м'язів живота і різким болем протягом декількох годин або доби. Отруєння супроводжується блювотою та потовиділенням, можлива алергічна реакція з летальним результатом.

Фото паука черная вдова

Особливу небезпеку укус чорної удови несе для осіб з ослабленим імунітетом, дітей і людей похилого віку. У здорових людей ймовірність залишитися в живих дуже висока з огляду на незначну кількість отрути, що впорскується, хоча вона у 15 разів сильніша, ніж у гадюки.

Завдяки протиотруті, розробленій у 60-ті роки минулого століття, смертність серед постраждалих при своєчасному наданні медичної допомоги не перевищує 5%.

Сам по собі павук неагресивний і кусається виключно в цілях самозахисту. Грішать цим лише самки, а самці абсолютно нешкідливі.

Розповсюдження

Вид поширений переважно на півдні США в штатах Флорида, Массачусетс, Каліфорнія, Аризона, Оклахома, Нью-Гемпшир і Канзас. Кілька підвидів зустрічаються на території Центральної Америки й Канади.

Павуки селяться в сухих і напівпустельних місцевостях, переважно між камінням і чагарниками.

Є також популяції, що пристосувалися жити в умовах тропічного клімату в Мексиці, Гондурасі та Нікарагуа. У Домініканській Республіці вони мешкають повсюдно, хоча в містах та селах трапляються дуже рідко.

Поведінка

Павуки чорні удови плетуть ловчі мережі серед невисокої трави або ущелин в прямовисних скелях. Павутина має неправильну форму, а її нитки порівняно товсті й короткі. Її діаметр зазвичай не перевищує 30 см.

Фото Latrodectus mactans

Полювання здійснюється на літаючих комах, тому поверхня ниток клейка, і до неї легко прилипають невеликі жертви. У верхній частині павутини розташовується відкрите чашоподібне лігво, в якому павук проводить більшу частину часу.

Активність виявляється вночі, тому вдень хижак відпочиває в аналогічному укритті посеред ловчої мережі. При падінні на землю він гине від отриманих травм.

Тварина веде осілий спосіб життя та вкрай неохоче залишає насиджені місця.

Харчування

Основу раціону складають коники й великі комахи. Жертва вбивається одним укусом. В її тіло надходять ензими, що розчиняють внутрішні органи. Після їх розчинення хижачка випиває живильний бульйон.

Цей вид може довгий час обходитися без їжі.

Максимальна тривалість голодування дорослих особин досягає 200 днів.

Розмноження

Статева зрілість у чорних вдів настає у віці від трьох до чотирьох місяців. Статевозрілі самці плетуть невелику мережу, в яку відкладають сперму. Після цього вони акуратно беруть її педипальцями й вирушають запліднювати самку. У більшості випадків запліднена дама з'їдає свого кавалера. Втекти від неї вдається лише обраним і самим прудконогим.

Паук черная вдова идёт к самке

Після запліднення самка протягом року плете кулясті кокони діаметром від 8 до 14 мм. Спочатку вони білі, але поступово темніють і стають коричневими або сірими. В одному коконі може бути від 25 до 250 яєць, а загальна їх чисельність доходить до 900 штук.

Матуся в цей період стає дуже агресивною і люто захищає своє майбутнє потомство. Павучки вилуплюються через чотири тижні. Вони залишаються в коконі, де зазнають свою першу линьку.

Потім діти максимально швидко намагаються покинути материнський будинок через острах бути з'їденими власною матір'ю та своїми більшими побратимами. Втеча здійснюється на маленьких павутинках, яких розносить вітер по околицях. Число щасливих втікачів дуже мале, іноді всього лише один щасливець з цілого виводка.

Швидкість перетворення на дорослу тварину повністю залежить від наявності кормової бази. При посиленому харчуванні здатними до продовження роду малюки можуть стати вже у віці двох місяців.

Опис

Вид Lactrodectus mactans – найбільший представник своєї родини. Довжина тіла самців варіюється від 5 до 7 мм, а самок від 10 до 15 мм (разом з кінцівками до 38 мм). Середня вага особин жіночої статі близько 1 г, а чоловічої у 30 разів менше.

Характерною особливістю є наявність на черевці червоної плями на зразок пісочного годинника. Забарвлення чорне і блискуче.

У молодих павучків окрас білий або бежевий, він темніє з кожним линянням. Є 8 очей, які розташовані у 2 поперечні ряди. Ноги довгі й тонкі. На останньому сегменті задніх ходильних ніг знаходяться додаткові кігтики з зазубреними волосками, здатні виділяти клейкий секрет.

Тривалість життя самки отруйного павука чорної удови складає від одного року до трьох років.