Павукоподібні

Павук-бабуїн, або королівський бабуїновий павук

06.10.2018

Павук-бабуїн, або королівський бабуїновий павук (лат. Pelinobius muticus) є одним з найбільших і рідкісних представників родини Павуків-птахоїдів (Theraphosidae). Розмах його ніг досягає 20 см. Своїми розмірами він перевершує всіх африканських птахоїдів і зовні виглядає масивнішим за птахоїда-голіафа (Theraphosa blondi), що мешкає в Південній Америці.

Паук-бабуин фото

Вид вперше виявив і описав німецький ентомолог Фердинанд Карш у 1885 році. Тварина спочатку отримала назву Citharischius crawshayi. Свою нинішнє наукове найменування воно набуло у 2010 році завдяки дослідженням британського арахнолога Річарда Галона. В україномовній літературі його називають також кравшай.

Павук невибагливий до умов утримання в неволі, але йому притаманна природжена агресивність. Він відчайдушно кусає всіх, хто наважиться вдертися в його володіння.

Укуси викликають гострий біль і набряки протягом декількох днів. У постраждалих іноді спостерігаються м'язові спазми, судоми й запаморочення. Випадки летального результату не були зафіксовані офіційно.

Розповсюдження

Ареал проживання розташований в Східній Африці. Найбільші популяції мешкають на території Кенії навколо озера Вікторія. Меншою мірою павуки-бабуїни зустрічаються в Танзанії та Уганді.

Вони населяють сухі місцевості з аридним кліматом, для яких характерні значні добові коливання температури навколишнього середовища, а річна норма атмосферних опадів не перевищує 150 мм.

Фото паука-бабуина

Найчастіше королівські бабуїнові павуки зустрічаються в чагарниках і на луках, де ґрунт дозволяє їм споруджувати підземні сховища.

Поведінка

Павук-бабуїн веде поодинокий спосіб життя. У глинистому ґрунті він викопує глибоку похилу нору довжиною до 2 м. Житлова камера розташовується в горизонтальному положенні на глибині до 50-100 см.

Вона досить простора і дає можливість тварині вільно в ній обертатися та ефективно відбивати напад агресорів.

Вхід в нору обладнується своєрідною захисною смугою з пухкого ґрунту, що полегшує напад на жертву, яка потрапила до неї. Кравшай залишає своє підземне укриття вночі, коли вирушає на полювання. Робить це він порівняно рідко, бо може довго обходитися без їжі. Тимчасово зі своїм житлом розлучаються самці, коли йдуть на пошуки самок.

Pelinobius muticus харчується будь-якою здобиччю, з якою в змозі впоратися. Основу раціону складають різні великі комахи, переважно сарана (Acrididae) і таргани (Blattodea). Також хижак успішно полює на дрібних ссавців, рептилій і амфібій. При нагоді він не відмовить собі в задоволенні поласувати пташенятами птахів, які гніздяться на землі.

королевский бабуиновый паук фото

Під час небезпеки королівський бабуїновий павук видає за допомогою тертя першої й другої пари кінцівок загрозливі звуки, що нагадують шипіння та клацання. У нього немає пекучих волосків для самозахисту, тому він змушений використовувати методи психологічного впливу на ворога.

Його головними природними ворогами є хижі птахи й бабуїни (Papio).

Розмноження

Самці стають статевозрілими у 3-4 роки від народження, а самки у віці 5-7 років. Поза шлюбним періодом дами агресивно налаштовані стосовно кавалерів і просто їх вбивають, користуючись своєю перевагою в масі та розмірах.

Самці побоюються навіть готових до запліднення самок, тому намагаються запліднити їх стрімкою атакою, коли ті не звертають на них уваги або зайняті годівлею. Після спарювання вони швидко тікають геть.

Не занадто швидкі ловеласи можуть бути з'їдені.

Запліднені самки посилено харчуються. Вони за 1-2 місяці відкладають яйця в кокон, що своїм зовнішнім виглядом нагадує гамак. Павучки з'являються на світ за 5-8 тижнів. Після першої линьки вони розривають кокон і розбігаються в різні боки.

Утримання павука-бабуїна в тераріумі

Для комфортного самопочуття вихованцеві необхідно приміщення приблизно у 2 рази більше за його власні розміри. Для молоді підходить тераріум об’ємом 30х30х50 см. Він повинен бути досить високим і закриватися кришкою, інакше улюбленець втече вивчати місцеві визначні пам'ятки. Павук-бабуїн досить сильний, щоб відсунути її самостійно.

На дно необхідно покласти глинистий ґрунт або кокосовий субстрат завтовшки не менше 15 см. У кришці робляться отвори для вентиляції. Житель напівпустельних регіонів не потребує високої вологості, тому обприскувати стінки тераріуму водою немає необхідності частіше одного разу на тиждень.

Температура підтримується вдень ​​на рівні 24°-27°С, а вночі знижується до 20°-23°С.

Обов'язкова наявність поїлки з чистою водою. Її треба міцно прикріпити до стінки, бо цікавий тарантул обожнює затягувати будь-які предмети у свою нору.

Фото королевского бабуинового паука

Павук-бабуїн має завидний апетит і відмовляється від їжі тільки під час линьки. Йому можна згодовувати зофобасів, тарганів, коників, цвіркунів і новонароджених мишенят. Великі самки, коли линяють, обходяться без їжі від двох тижнів до місяця.

Опис

Довжина тіла самців досягає 10 см, а самок 13 см. З урахуванням ніг вона становить 16-20 см. Кінцівки задньої пари виростають до 130 мм і мають діаметр близько 9 мм. Вони використовуються для копання й видалення землі з підземного житла.

Абдомен великий і має розмір до 70х50 мм. Довжина хеліцер доходить до 19 мм. Довші хеліцери (25 мм) має тільки Teraphosa blondi.

Забарвлення варіюється від червоно-коричневого до золотисто-коричневого кольору. Волосяний покрив м'який і оксамитовий. У самців він довший і блискучий, тибіальних гачків у них немає.

Тривалість життя королівських бабуїнових павуків залежить від статі. Самці живуть в середньому 3-5 років або близько 6 місяців після спарювання, самки 8-10 років. Деякі представниці жіночої статі доживають до 25 років.