Парнокопитні

Водяний олень

02.06.2020

Водяний олень (лат. Hydropotes inermis) – невелика тварина з родини Оленеві (Cervidae). Цей парнокопитний ссавець зовні дуже нагадує сибірську кабаргу (Moschus moschiferus) і меншою мірою косулю (Capreolus capreolus).

На відміну від них він у хвилини небезпеки не покладається на швидкість своїх ніг, щоб врятуватися від хижаків, а ховається в найближчій водоймі.

Водяной олень фото

Його м'ясо в китайській кухні вважається вишуканим делікатесом, що має тонізуючі властивості та поліпшує кровообіг. Молозиво широко використовується для приготування ліків в традиційній медицині.

Кулінарні та медичні пристрасті призвели до того, що чисельність популяції водяного оленя в Китаї не перевищує 10 тисяч особин. Міжнародним союзом охорони природи йому присвоєно охоронний статус виду, що перебуває в уразливому становищі (VU, Vulnerable species).

Перший науковий опис зробив британський зоолого Роберт Свайно у 1870 році на підставі екземпляра, купленого на ринку в Шанхаї. Місцем проживання тварини вчений вказав Оленячий острів, розташований в окрузі Чженьцзян провінції Цзянсу біля берегів річки Янцзи.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Східній і Південно-Східній Азії. Існують 2 підвиди. Номінативний підвид живе в східних і центральних провінціях Китаю в басейні річки Янцзи. Підвид Hydropotes inermis argyropus зустрічається на території Лаосу, Північної та Південної Кореї.

Водяні олені разом з китайськими мунтжаками (Muntiacus reevesi) були у 1929 році завезені в графство Бедфордшир в Англії, де вони успішно акліматизувалися. Зараз тварини живуть так само в графствах Норфолк і Кембриджшир. Їх поголів'я оцінюється у 1500 особин, що становить 10% від загальної чисельності популяції.

Невелика дика популяція мешкає у Франції на південь від міста Лімож. Це нащадки тварин, які раніше утримувалися в приватному парку й були випущені на волю після його закриття.

фото водяного оленя

Зрідка ці копитні спостерігаються на Далекому Сході в Росії. Останній раз їх бачили у 2015 році в Хасанському районі Приморського краю.

Водяні олені оселяються по берегах річок і озер. Вони вибирають ділянки, де є високі зарості очерету. Вони уникають відкритих просторів, але досить часто відвідують рисові поля. У гірській місцевості тварини спостерігаються на висотах до 1200 м над рівнем моря.

Поведінка

Водяні олені в дикій природі живуть на самоті або сімейними парами. У неволі вони можуть збиратися в невеликі стада. Тварини ведуть потайний спосіб життя і не люблять присутності поруч з ними особин своєї статі. Вони відрізняються територіальністю та захищають свої домашні ділянки від вторгнення конкурентів.

Самець іноді може заводити гаремом з декількох самок, які супроводжують його під час годування.

Між самцями часто виникають запеклі бійки. Забіяки намагаються завдати противнику удари іклами в потилицю або шию. Їм вдається виривати смужки шкіри, що призводить до появи хворобливих і небезпечних ран.

олень фото

Агресивність самців збільшується в сезон розмноження. Переможений супротивник нещадно переслідується та виганяється з зайнятої території. Переможець припиняє бій тільки тоді, коли повалена тварина визнає свою поразку, поклавши голову та шию на землю.

Незважаючи на агресивну поведінку, водяний олень завжди попереджає одноплемінників про небезпеку, видаючи сигнали тривоги. Вони схожі на короткий уривчастий гавкіт.

олень водяной фото

Стривожений звір згинає спину дугою і робить серію стрибків. Він відмінно плаває і здатен проплисти за один раз кілька кілометрів. Йому часто доводиться переміщатися вплав між острівцями в пошуках укриття та їжі.

Водяні олені мітять межі своїх володінь, потираючи лоба об стовбури дерев або залишаючи біля них купи фекалій.

Харчування

Раціон складається виключно з їжі рослинного походження. Копитні годуються травами та очеретом, люблять поїдати різні злакові культури. Їм дуже подобається рис, тому рисівники вважають їх злісними шкідниками.

Травна система водяних оленів недостатньо добре розвинена, тому використовує мало поживних речовин зі з'їденого корму.

З цієї причини тварини дуже вибагливі у виборі їжі. Вони нехтують рослинами з високим вмістом клітковини, віддаючи перевагу молодій траві та водним рослинам.

У неволі вони охоче їдять крупу, овочі та фрукти. Особливо їм подобаються буряки.

Розмноження

Статева зрілість у самок наступає у віці 6-8 місяців, а у самців в середньому на 2 місяці пізніше. Спаровуватися вони, як правило, починають тільки на другому році життя. Гін проходить з листопада по грудень.

Hydropotes inermis

Самці слідують за самками, видаючи скрипучі звуки. Вони опускають низько шию, махають головами в сторони та плескають вухами. Самець злучається з декількома самками.

Вагітність триває від 190 до 210 діб. Незадовго до появи на світ потомства самець розлучається з самкою.

Водяний олень є найбільш плідним серед оленів. Самки здатні приносити до 7 дитинчат, але найчастіше буває два або три малюки. На момент народження вони важать близько 1 кг.

Пологи відбуваються в затишному місці або нерідко навіть просто неба, але в будь-якому випадку новонароджені швидко ховаються в заростях.

фото Hydropotes inermis

В укритті вони залишаються протягом 3 тижнів. Дитинчата залишають його лише на короткий час, щоб погратися. Мати приходить до них ненадовго тільки для того, щоб їх погодувати. Їх хутро має камуфляжне забарвлення та покрите світлими плямами, які поступово зникають у двомісячному віці.

Молочне годування триває від 3 до 4 місяців. Незабаром після його закінчення молодь переходить до самостійного існування.

Опис

Довжина тіла статевозрілих особин 77-100 см, а хвоста 6-8 см. Висота в холці 45-55 см. Вага 10-14 кг. Шерсть густа і жорстка. Найдовше волосся росте з боків і ззаду тулуба. Взимку воно відростає до 4 см в довжину.

 олень водяной

Верх обличчя сіруватий і червонувато-коричневий, підборіддя та горло білі. Спина і боки забарвлені в жовто-коричневий колір. Нижня частина тіла біла.

У обох статей відсутні роги, але є великі верхні ікла. У самців вони довгі, гострі, злегка зігнуті та схожі на шаблі. Вони виступають з рота від верхньої щелепи на 5-6 см. У самок ікла значно менші й виступають лише на 5 мм.

На обличчі перед очима в обох статей розташована запахова залоза. Довгі та воронкоподібні вуха посаджені далеко позаду на черепі. У самок є 4 соски, щоб годувати потомство.

Тривалість життя водяного оленя в природних умовах близько 9 років. У зоопарках він доживає до 13 років.