Парнокопитні

Сарна азійська, або козуля сибірська

09.11.2019

Сарна азійська, або козуля сибірська (лат. Capreolus pygargus) відноситься до родини Оленеві (Cervidae). Вона є сестринським видом європейської сарни (Capreolus capreolus) і зовні дуже схожа на неї, але відрізняється більшими розмірами. Дослідження мітохондріальної ДНК вказують на те, що їх еволюційні шляхи розійшлися приблизно 2,75-1,37 млн ​​років тому. Їх якнайближчим парнокопитним родичем вважається євразійський лось (Alces alces).

Сибирская косуля фото

Тварина є цінним об'єктом полювання. На нього полюють заради делікатесного м'яса, шкури та рогів. Щорічно відстрілюється від 5 до 10 тисяч голів. Загальна чисельність популяції оцінюється у 800-900 тисяч особин.

Вид був вперше описаний у 1771 році прусським зоологом і ботаніком Петером Симоном Палласом під час його експедиції до Сибіру і Забайкалля.

Розповсюдження

Ареал проживання займає площу понад 100 тисяч квадратних кілометрів. Він охоплює Північно-Східну і Центральну Азію, включаючи Росію, Казахстан, Монголію та Корею. Його північна межа проходить на півдні Уралу, а південна у передгір'їв Кавказу.

Сибірська козуля населяє ліси й лісостепи з рясною трав'янистою рослинністю. Вона вибирає місцевості, де ростуть високі трави, серед яких легко сховатися від хижаків.

фото сибирской косули

Відомо 5 підвидів. Номінативний підвид поширений в західній і північній частині ареалу. На Алтаї він зустрічається разом з підвидом Capreolus pygargus tianschanicus, якого іноді називають китайською козулею.

В горах тварини спостерігаються на висотах до 2100 м над рівнем моря.

Поведінка

Азійська сарна може виявляти активність в будь-який час доби, але найбільш активна вона в сутінках. Вона живе невеликими групами або поодинці. Козуля відпочиває в спекотний полудень, а на годівлю найчастіше виходить пізно ввечері або рано вранці.

Восени самці збирають гареми з 2-3 самок, які на початку зими об'єднуються в стада з 20-30 особин. Наприкінці грудня стада знову розпадаються на нечисленні групи, а самці в той самий час скидають роги.

Сибірські козулі швидко бігають і на коротких дистанціях здатні розвивати швидкість до 65 км/год. Рятуючись від переслідування, вони здатні здійснювати довгі стрибки, довжина яких може досягати 15 м.

Раціон складається з трав, ягід і грибів. Взимку копитні задовольняються сухим листям дерев і чагарників. У їжу вживається в цілому понад 600 видів рослин. Влітку через брак в організмі натрію тварини гризуть і лижуть землю, яка багата мінеральними солями. Необхідну вологу вони отримують при поїданні зеленого корму, в спекотні дні вирушають на водопій.

азиатская косуля

Між собою тварини спілкуються за допомогою звукових сигналів. В їх число входять звуки, що нагадують скрип, свист, гавкіт, скиглення, пронизливий крик і шепіт.

Головними природними ворогами є амурські леопарди (Panthera pardus orientalis), рисі (Lynx) і амурські тигри (Panthera tigris altaica).

Розмноження

Азійські сарни стають статевозрілими у віці близько 2 років. Самці починають спаровуватися не раніше 3-4 років, коли зможуть завоювати право на продовження роду в ритуальних боях. У період гону вони займають ділянки площею від 20 до 170 га і мітять його межі сечею і виділеннями запашних залоз, які розташовані на їх мордах.

фото азиатской косули

Найсильніші самці заводять гарем з декількох самок і захищають їх від зазіхань конкурентів. Спарювання на більшій частині ареалу відбуваються з серпня по вересень. Розвиток ембріонів у запліднених самок припиняється до січня, а потім знову поновлюється. В результаті вагітність розтягується на 280-300 днів.

Пік народжуваності спостерігається в першій половині травня. Малюки народжуються повністю сформованими, вагою близько 1400 г. Самка приносить від одного до трьох дитинчат. Перший тиждень вони лежать в укритті посеред високої трави, а потім починають слідувати за своєю матір'ю.

Опис

Довжина тіла 130-150 см, а короткого хвоста 1-2 см. Висота в холці 85-105 см. Вага 32-48 кг, максимум 55 кг. Довжина рогів досягає 27-45 см. Вони мають від 3 до 5 відгалужень.

Capreolus pygargus

Густе хутро допомагає пережити морозні зими. Відносно широкі лапи пристосовані для пересування по снігу.

Забарвлення взимку іржаво-сіре, коричневе на спині й кремове на череві та ногах. Влітку воно стає іржавим. У молоді з боків помітні численні темні плями, розташовані у 4-5 рядів.

Тривалість життя сибірської козулі в дикій природі не перевищує 8-10 років. У зоопарках вона доживає до 18 років.