Парнокопитні

Європейська сарна, або козуля

26.05.2019

Європейська сарна, або козуля (лат. Capreolus capreolus) – найпоширеніший і найменший представник родини Оленеві (Cervidae) в Європі. Це дуже обережна і полохлива тварина, тому вона ніколи не розглядалося аристократією як об'єкт для полювання. Полювати на неї з собаками просто неможливо.

Право на її відстріл рядові європейські громадяни отримали лише в другій половині XIX століття. Відтоді вона стала бажаним трофеєм для звичайних мисливців.

Европейская косуля фото

У 1923 році австрійський письменник Фелікс Зальтен написав книгу «Бембі. Біографія з лісу» про життя самця козулі. У 1942 році Волт Дісней закінчив роботу над анімаційним фільмом «Бембі», в якому з політичних мотивів головний герой перетворився на білохвостого віргінського оленя (Odocoileus virginianus), що мешкає в Північній Америці та більше відомий американським глядачам.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться на території майже всієї Європи та частково Малої Азії. Європейська сарна не зустрічається на Сицилії та островах в західній частині Середземного моря. У Греції її популяція вціліла тільки в національному парку Олімп, на Халкідонському півострові та прилеглих до нього островів.

Фото европейской косули

В Азії козуля мешкає в Ізраїлі, Ірані, на півночі Сирії та Іраку. Східний кордон ареалу проходить через центральну частину України й західні області Росії. На півночі ареал обмежений 65° північної широти.

Європейські сарни селяться на лісових галявинах, узліссях і закрайках лісів, в рідколісся, дельтах і заплавах річок, які переходять в лісові ландшафти. В останні роки вони все частіше з'являються на землях сільськогосподарського призначення. У гірській місцевості копитні спостерігаються на кордоні лісів і альпійських луках на висотах до 2400 м над рівнем моря.

Загальна чисельність популяції оцінюється у 15 мільйонів голів.

На поточний момент відомо 5 підвидів. Козуля є сестринським видом азійської сарни (Capreolus pygargus).

Поведінка

Європейські сарни з пізньої осені до весни живуть стадами з декількох десятків особин під проводом досвідченої самки. Наприкінці зими вони починають розпадатися на нечисленні групи.

Картинка с европейской косулей

Статевозрілі самці живуть поодинці й приєднуються до груп самок тільки під час гону. Вони територіальні й запекло захищають свої угіддя від вторгнення одноплемінників. Межі займаної домашньої ділянки мітяться сечею та виділеннями розташованих на морді запашних залоз. Її площа може досягати 35 га.

Тварини мають чудово розвинений слух. Вони реагують на підозрілі шерехи на відстані до 800 м.

Почувши щонайменшу небезпеку на відкритому просторі, козулі негайно відбігають на 400-500 м. Рятуючись втечею, вони розвивають швидкість до 60 км/год. На бігу вони здійснюють періодичні стрибки до 5-7 в довжину і до 2 м у висоту.

Пік активності припадає на ранкові та вечірні години. Для даного виду характерна добова періодичність поведінки. Тварини знаходять пасовища, годуються та відпочивають по 2-3 години. Потім знову повторюють встановлений цикл. Багато часу йде на відпочинок і пережовування їжі. Залежно від погодних умов і пори року цикл постійно змінюється.

Європейські сарни добре плавають і можуть за потреби перепливати невеликі річки та озера.

Фото козули

Харчування

Раціон складається виключно з їжі рослинного походження. Копитні поїдають трави, листя дерев і чагарників, молоді пагони, фрукти та ягоди. На фермерських полях вони люблять ласувати злаковими культурами й коренеплодами.

У їх меню входить близько 135 видів рослин.

За добу одна доросла тварина з'їдає від 2 до 4 кг корму. Особливу пристрасть вона виявляє стосовно чорниці (Vaccinium myrtillus), цирцеї звичайної (Circaea lutetiana), чистеця лісового (Stachys sylvatica), жабрія звичайного (Galeopsis tetrahit), крушини ламкої (Frangula alnus) і вереску (Calluna).

Розмноження

Статева зрілість настає у віці близько 18 років. Самці спаровуються перший раз не раніше 3-4 років, коли стануть досить міцними, щоб здолати своїх конкурентів.

Capreolus capreolus

Гін у більшості регіонів ареалу починається в серпні. Еструс у самок триває близько 36 годин. Після вдалого запліднення розвиток ембріона незабаром припиняється й відновлюється тільки у грудні.

Вагітність в цілому триває від 280 до 290 днів. Самка приносить одного або двох дитинчат вагою 1000-1500 г.

Вкрай рідко бувають трійні. Малюки забарвлені в червоно-коричневий колір. На спині та з боків у них розташовані білуваті плями. Таке забарвлення має камуфляжний характер і зникає в міру дорослішання.

Дитинча перші дні перебуває в укритті серед густих заростях трави або чагарників. Самка приходить до нього тільки, щоб погодувати. Коли дитинча зміцніє, вона слідує за своєю матір'ю та приєднується до материнського стада. Молочне годування триває до 3 місяців.

Опис

Довжина тіла дорослих особин 93-130 см. Висота в холці 60-88 см. Вага 15-34 кг. Козулі, що мешкають на півночі ареалу, більші та важчі своїх південних одноплемінників. Статевий диморфізм в розмірах відсутній. Роги є тільки у самців.

Влітку переважає червоно-коричневе забарвлення, а взимку сіро-коричневе. Вуха довгі, довжиною до 14 см. «Дзеркало» білувате в зимовий період, а в літній стає брудно-білим або жовтуватим.

Область навколо морди чорна, над верхньою губою помітні білуваті ділянки. Роги складаються з 2-3 кінців. Самці скидають їх після закінчення шлюбного сезону.

Тривалість життя в дикій природі не перевищує 12 років. У неволі європейська сарна доживає до 17 років.