Парнокопитні

Чорний гну, або білохвостий гну

02.11.2019

Чорний гну, або білохвостий гну (лат. Connochaetus gnou) належить до родини Порожнисторогих (Bovidae). Цей великий парнокопитний ссавець з підродини Бубалових (Alcelaphinae) раніше був широко поширений в Південній Африці, але до кінця XIX століття його популяція в дикій природі скоротилася до 500-600 тварин.

Черный гну фото

Її вдалося відновити завдяки особинам, що збереглися в зоопарках і мисливських заказниках. Зараз вона зросла приблизно до 20 тисяч.

М'ясо антилопи гну займає почесне місце в південноафриканській кухні. З нього готують білтонг, національне блюдо африканерів. М'ясо маринується в оцті, а потім в суміші солі та спецій. Далі його в'ялять протягом декількох діб або тижнів в тіні на відкритому повітрі або в спеціальних шафах (Biltong Box). Добре просушений продукт може зберігатися до 2 років.

Довгі шовковисті хвости гну використовуються африканцями як мухобійки та для того, щоб ними відганяти від себе надокучливих комах.

Вид вперше описав у 1780 році німецький зоолог і географ Еберхард Август Вільгельм фон Циммерман. Його назва походить з мови готтентотів (етнічної спільності кой-коін) від звуконаслідування криків самців у шлюбний період. Вони нагадують щось схоже на «ге-ну».

Розповсюдження

Початковий ареал проживання охоплював територію ПАР, Свазіленду і Лесото. У двох останніх країнах чорний гну був повністю винищений на початку ХХ століття. У 1980-х роках він був знову завезений з ПАР. Велика популяція чисельністю близько 7 тисяч тепер мешкає в Намібії.

фото черного гну

Копитні селяться на відкритих рівнинах, луках і чагарниках напівпустельного плато Кару в долині річки Помаранчева. Вони також зустрічаються на горбистій і гірській місцевості на висотах до 2100 м над рівнем моря.

Як правило, вони є сусідами з антилопами блесбоками (Damaliscus pygargus phillipsi) і спрингбоками (Antidorcas marsupialis).

Поведінка

На відміну від блакитних гну (Connochaetes taurinus) представники цього виду не збираються в багатотисячні стада під час сезонних міграцій. Іноді разом випасаються до 300 тварин. У резерватах і національних парках чисельність груп зазвичай становить 10-30 особин.

Самки білохвостих гну живуть невеликими стадами разом зі своїм потомством. Після досягнення статевої зрілості молоді самці об'єднуються в холостяцькі групи. Старі бики ведуть поодинокий спосіб життя й відрізняються територіальністю.

белохвостый гну фото

Між членами жіночого стада існує сильна прихильність один до одного і сувора соціальна ієрархія. Вони на відміну від самців вкрай агресивно налаштовані стосовно чужинців і вкрай неохоче дозволяють їм приєднатися до свого колективу. Самці більш толерантні, виняток становлять лише територіальні бики.

Активність проявляється рано вранці та ближче до вечора. Опівдні тварини ховаються від спеки в тіні дерев або чагарників. У спекотні дні вони відпочивають стоячи, а в прохолодні лягають на землю.

Чорні гну швидко бігають і здатні на коротких дистанціях розвивати швидкість до 80 км/год.

При наближенні хижаків вони відбігають на 200-400 м, зупиняються та обертаються, щоб озирнутися. У разі продовження переслідування парнокопитні повторюють цю тактику багато разів.

Між собою вони спілкуються за допомогою звукових сигналів. Більшість з них нагадують пирхання, яке чутно на відстані до 1500 м.

Головними природними ворогами є леви (Panther leo) і леопарди (Panthera pardus). Телята часто піддаються нападам диких африканських псів (Lycaon pictus).

фото белохвостого гну

Харчування

Раціон складається з їжі рослинного походження. Чорний гну харчується травою, листям і молодими пагонами чагарників. Під час нестачі кормів він може задовольнятися корою. Зазвичай близько 90% повсякденного меню складають різні низькорослі трави.

Тварини намагаються триматися поблизу водойм. У посуху вони можуть багато днів обходитися без води.

На пасовищі копитні найчастіше випасаються, вишикувавшись в ряд і повільно пересуваючись вперед. Під час годівлі на їх спинах часто сидять єгипетські чаплі (Bubulcus ibis) і викльовують з шерсті паразитів.

Розмноження

Статева зрілість у самок наступає у дворічному віці, а у самців на рік пізніше. Телята з'являються на світ лише один раз протягом сезону. Шлюбний період проходить в сезон дощів з лютого по березень або квітень.

Між биками відбуваються ритуальні бої за право на продовження роду. Іноді вони закінчуються серйозними травмами. Переможець заводить власний гарем. Нерідко він змушений довго обходитися без їжі, постійно відганяючи конкурентів.

Connochaetus gnou

Готовність до спаровування самка демонструє підняттям хвоста вгору. Додатково вона виробляє феромони, що знаходяться в сечі. З власником гарему по черзі спаровуються все самки гарему. Після закінчення шлюбного періоду він залишає жіноче стадо.

Вагітність триває від 240 до 260 днів. Пік народжуваності зазвичай припадає на грудень.

Дитинча народжується повністю сформованим і може стояти на ногах вже через 10-15 хвилин після свого народження.

Молочне годування триває 4-5 місяців. Телята починають потроху годуватися травою з третього місяця. Статевозрілі самки зазвичай залишаються в групі, в якій народилися.

Опис

Довжина тіла дорослих особин 170-215 см, а хвоста 80-100 см. Висота в загривку 90-120 см. Вага 120-180 кг. Самки набагато легші та менші за самців.

фото Connochaetus gnou

Густе хутро забарвлене в темно-коричневий або чорно-коричневий колір. Довгий хвіст, що звисає майже до самої землі, має білуватий колір. Самці, як правило, забарвлені в темніші тони.

Забарвлення варіюється в залежності від пори року. У літні місяці шерсть стає світлішою і темніє взимку.

В області шиї росте грива, що має стоячу форму. На підборідді розташована довга чорна борода. Між передніми кінцівками зростає подовжена шерсть.

У самців широкі та зігнуті роги, які досягають довжини 70-80 см. У самок роги трохи менші.

Тривалість життя чорного білохвостого гну близько 20 років.