Непарнокопитні

Індійський носоріг, або панцирний носоріг

10.03.2020

Індійський носоріг, або панцирний носоріг (лат. Rhinoceros unicornis) – непарнокопитний ссавець з родини Носорогових (Rhinocerotidae). Він є його найбільшим представником в Азії.

Відмінною особливістю вважається наявність товстої шкіри, складки якої нагадують панцир, і одного рога на морді. З цієї причини тварину часто називають однорогим носорогом.

Индийский носорог фото

У квітні 247 року індійський носоріг був виведений на арену Колізею та брав участь в гладіаторських боях. Він потрапив в Рим завдяки імператору Гордіану III (238-244), що планував його показом відзначити свій тріумф над персами. Збутися цим надіям не вдалося. Імператор був підступно вбитий в Месопотамії своїм наступником Філіпом I Арабом (244-249), що побажав особисто продемонструвати римлянам дивовижного звіра.

Вдруге панцирний носоріг на ім'я Ганда потрапив з Індії в Європу тільки у 1515 році як подарунок португальському королю Мануелю I Щасливому. Монарх вирішив подарувати його римському папі Леву X, але корабель з небаченою досі твариною потонув по дорозі з Лісабона до Риму.

Її зобразив у своїй гравюрі на дереві німецький живописець і гравер Альбрехт Дюрер, покладаючись на розповіді очевидців та їхні досить невмілі малюнки. В результаті звір став виглядати закованим в лицарські лати.

Індійський носоріг в східній культурі

У країнах Південної Азії існує думка, що все від цієї тварини має магічні й цілющі властивості. Особливо цінуються його ріг і кров.

У Непалі раніше широко використовувалися кров і м'ясо носорога при проведенні різних релігійних ритуалів. В Індії було заведено пити його кров під час деяких свят. Таким привілеєм користувалися аристократи, менш привілейованим особам дозволялося задовольнятися водою або молоком з чашок, вирізаних з носорожого рогу.

фото ндийского носорога

Для захисту від злих духів і хвороб належало вивішувати на вхідні двері будинку сечовий міхур носорога.

У китайській народній медицині ріг носоріг використовується для зміцнення імунітету та як афродизіак. Його розмелюють до порошкоподібного стану і роблять з нього ліки, якими лікують статеве безсилля, головні болі, захворювання внутрішніх органів, артрити, інфекційні хвороби та отруєння.

Вартість носорожих рогів на чорному ринку значно перевищує ціну золота.

Розповсюдження

Спочатку ареал проживання охоплював всю північ Індійського субконтиненту на південь від Гімалаїв. Він простягався від Пакистану через Індію до Бірми й південних районів Непалу і Бутану.

Панцирні носороги населяли переважно річкові долини Гангу та Брахмапутри.

Зараз вони в природних умовах зустрічаються тільки в Індії на території штатів Ассам, Уттар-Прадеш і Західна Бенгалія, а також на низовинах в Непалі.

Тварин приваблюють відкриті луки й болотисті ландшафти вздовж річок, де є зарості еріантусу равенського (Saccharum ravennae) висотою 2-5 м. Рідше вони зустрічаються на пасовищах, полях та у вторинних лісах.

панцирный носорог фото

Чисельність популяції не перевищує 2100 дорослих особин. З них близько 70% живуть в Національному парку Казіранга (штат Ассам), розташованому в басейні річки Брахмапутра.

Вид монотиповий. Підвиди на сьогодні невідомі.

Поведінка

Однорогий носоріг веде поодинокий спосіб життя. Самці й самки знаходять один одного тільки в сезон розмноження. Активність виявляється пізно увечері в сутінках і вночі.

У кожної дорослої особини є власна домашня ділянка площею від 2 до 8 квадратних кілометрів в залежності від доступності корму. Вона намагається уникати по можливості будь-яких контактів зі своїми одноплемінниками.

Домінантні самці агресивно налаштовані стосовно конкурентів, тому нападають на молодих і старих тварин. Ріг застосовується у формі огорожі, а для нанесення противнику рваних ран використовуються гострі ікла і різці нижньої щелепи. Поранення можуть привести до смерті через попадання в організм інфекцій.

носорог фото

Межі своїх володінь тварини мітять цілеспрямованим розбризкуванням сечі на кущі й траву, а також виділеннями пахучих залоз, розташованих на ногах. На відміну від інших споріднених видів індійські носороги рідко мітять територію своїми фекаліями.

Часто сусіди використовують одне загальне місце для випорожнень, що призводить до виникнення великих куп гною. Іноді носороги збираються невеликими групами для прийняття грязьових ванн, щоб позбутися надокучливих комах і сховатися від пекучого сонця. Під час спільних процедур вони зазвичай не виявляють один до одного агресії.

Представники цього виду добре плавають, пірнають і бігають. Вони здатні перепливати великі ріки, а під час бігу прискорюватися до 40 км/год.

Дорослі носороги не мають природних ворогів. Недосвідчена молодь може піддаватися нападам тигрів.

Тварини мирно співіснують з буйволами (Bubalus arnee) і гаурами (Bos gaurus). На їхніх спинах часто викльовують паразитів єгипетські чаплі (Bubulus ibis), майни індійські (Acridotheres tristis) і чорні дронго (Dicrurus macrocercus).

Харчування

Раціон складається виключно з їжі рослинного походження. Однорогий носоріг годується травою, листям чагарників, фруктами й різними водоростями, які складають більшу частину його повсякденного меню.

фото носорога

Щодня одна доросла тварина з'їдає близько 150 кг корму. В цілому з'їдаються понад 180 видів рослин.

У сухий сезон індійський носоріг харчується головним чином травами. Він пасеться на землі, низько схиливши голову й використовуючи гостру верхню губу.

У сезон мусонів звір проводить багато часу в водоймах. Він зрізає різцями водні рослини й розжовує їх під водою.

Для поліпшення травлення та поповнення організму мікроелементами йому доводиться регулярно злизувати ґрунт з підвищеним вмістом солі та кальцію.

Розмноження

Статева зрілість у самок наступає у віці 5-7 років, а у самців у 8-10 років. Панцирні носороги можуть спаровуватися цілий рік. Гін у самок відбувається приблизно з періодичністю півтора місяця й триває від 27 до 42 днів. У цей період вони стають неспокійними, менше їдять і ритмічно кричать.

У самців підвищується рівень агресії. Між ними виникають запеклі бійки, які часто закінчуються серйозними травмами одного з супротивників.

Rhinoceros unicornis

Самці переслідують готових до розмноження самок і облизують їх. Парування триває до 2 годин. Після його завершення партнери розходяться в різні боки.

Вагітність триває від 465 до 490 днів. На світ з'являється тільки одне дитинча. Вже через півгодини після свого народження воно може встати на ноги та слідувати за матір'ю. Молочне годування триває близько 18 місяців.

Малюк в середньому випиває на добу близько 30 л молока, додаючи у вазі по 1-2 кг кожен день.

Пробувати рослинну їжу він починає у віці 3-5 місяців.

Після припинення лактації підлітки нерідко об'єднуються в групи з 3-4 особин. Трирічні тварини розлучаються зі своїми матерями та переходять до самостійного існування.

Опис

Довжина тіла 340-380 см. Висота в загривку 170-200 см. Вага 1600-2200 кг. Самки значно легші та менші за самців.

На відміну від білих (Ceratotherium simum) і чорних носорогів (Diceros bicornis) є тільки один ріг. Його довжина сягає 50 см.

фото Rhinoceros unicornis

Безволоса шкіра забарвлена в сірий колір. Вона розташована по тулубу у вигляді пластинчастих складок.

Ноги відносно короткі й приземкуваті. Вуха досить довгі та воронкоподібні. На нижній щелепі розташовані потужні ікла, різці й жувальні зуби. Верхня губа подовжена і служить органом для хапання.

Тривалість життя індійського носорога в дикій природі близько 40 років. У неволі він доживає до 47 років.