Непарнокопитні

Гірський тапір

22.01.2016

Гірський тапір (лат. Tapirus pinchaque) – непарнокопитний ссавець з родини Тапірових (Tapiridae). У 1996 році він був внесений до списку  видів Міжнародного союзу охорони природи (IUCN), що знаходяться під загрозою зникнення.

Картинка с горным тапиром

За найоптимістичнішими прогнозами в дикій природі збереглися не більше як 2500 тварин. Всього лише 9 гірських тапірів живуть в 4 зоопарках США і Канади. Всі вони походять від однієї пари.

Вид вперше описав у 1829 році французький зоолог Франсуа Рулен.

Розповсюдження

Гірські тапіри мешкають в Андах на території Колумбії, Еквадору та північних регіонів Перу. Раніше існувала популяція в Венесуелі, але зараз вона вважається імовірно вимерлою.

Тварини зустрічаються в гірських і туманних лісах, де панує помірний клімат, та на плоскогір'ях, обмежених гірськими хребтами зі сходу і заходу, на висотах від 1950 до 4500 м над рівнем моря зі степовою й твердолистовою чагарниковою рослинністю. Для них властиві сезонні міграції.

У період дощів вони випасаються в лісах, а з настанням сухого сезону перебираються на вологі високогірні луки майже до лінії постійного снігового покриву.

Поведінка

Протягом дня гірський тапір зазвичай спить у своєму укритті в густих заростях чагарників. Він веде поодинокий спосіб життя, а на пошуки їжі виходить з настанням сутінків. Зрідка може виявляти активність і у світлий час доби.

Самец горного тапира на участке

Кожен самець займає домашню ділянку площею від 2,5 до 3,5 квадратних кілометрів. Ділянки самок зазвичай у 2-3 рази більші. Угіддя містять місця для сну, купання, харчування та навіть особисті туалети.

Межі ділянки мітяться сечею та фекаліями. За допомогою тряски задніми ногами тварина розбризкує сечу в радіусі 4 м, а фекалії складає в одну велику купу.

Відхожі місця є важливою формою внутрішньовидової комунікації.

Будучи дуже обережними істотами, гірські тапіри намагаються при найменшій небезпеці сховатися в воді або найближчих кущах. Дорослі тварини, не маючи можливості втекти, захищаються болісними укусами, а також бризкають в агресора водою своїм хоботом. До людини, як правило, гірські тапіри ніякої агресії не виявляють.

Їх природними ворогами є ягуари та очкові ведмеді. На молодих тварин нерідко нападають андські кондори. Більшість тапірів страждає від іксодових кліщів роду Amblyomma. У сухий сезон їм дошкуляють ґедзі, від яких вони ховаються у водоймах.

Харчування

До раціону гірських тапірів входять понад 200 видів рослин. Вони люблять ласувати молодими листям, гілками, ягодами та фруктами. Щоб дістатися до ласощів, ссавці стають на задні лапи та намагаються дотягнутися до нього хоботом. Небайдужі вони також до квітів рослин з родин Айстрових (Asteraceae) і Розових (Rosaceae).

Обед горного тапира

Під час сухого сезону основою харчування стає осока і злакові культури. Особливе значення мають рослини з великими листками з роду Gunnera, що нагадують гігантські лопухи. В їх хащах можна не тільки насититися, але і надійно сховатися від ворогів.

Тапіри часто п'ють воду з мінеральних джерел і лижуть мінерали.

Такі оздоровчі процедури допомагають підтримувати в нормі водно-сольовий обмін і нейтралізувати отруту, що потрапила в організм при поїданні отруйних рослин.

Розмноження

Гірські тапіри можуть розмножуватися цілий рік. Вагітність триває від 392 до 400 днів. На світ зазвичай з'являється тільки одне дитинча вагою від 5,4 до 6,2 кг і висотою від 28 до 30 см. Двійнята бувають дуже рідко.

Детёныш горного тапира

Малюки мають густе хутро з численними світлими лініями та плямами на темному тлі. Таке камуфляжне забарвлення робить їх практично непомітними серед трави. Воно зникає тільки на другому році життя.

Рослинну їжу малюки починають пробувати на четвертому місяці, але молочне годування триває до року. До цього часу дитинча вже важить близько 100 кг. З матір'ю воно залишається ще півроку, після чого вирушає на пошуки своєї власної домашньої ділянки.

Статева зрілість настає на третьому році життя.

Опис

Довжина тіла дорослих тварин близько 180 см, висота в загривку 75-90 см. Вага коливається від 130 до 180 кг, однак бувають і більші особини вагою до 260 кг. Самки зазвичай на 25-100 кг важчі за самців.

Горный тапир фото

Тулуб мускулистий і міцний. Ноги довгі, порівняно тонкі, але дуже сильні. На передніх лапах по 4 пальці, а на задніх по 3. Хутро густе, хвилясте і м'якше ніж в інших видів тапірів.

Воно відмінно захищає тварину в горах від холоду та ультрафіолетових сонячних променів. Найдовша шерсть росте на животі та грудях. На спині й з боків вона значно коротша. Спина забарвлена ​​в чорний або темно-коричневий колір. Решта частин тіла світліші.

Губи й кінчики вух білі. Зір слабкий, але дуже добре розвинений чутливий нюх.

Тривалість життя гірських тапірів досягає 28 років.