Непарнокопитні

Віслюк сомалійський

24.12.2014

Віслюк сомалійський (лат. Eguusasinus somaliensis) – непарнокопитний ссавець з родини Коневих (Equidae). Дотепер популяції цих тварин збереглися на обмеженій території на північному сході Африки на півострові Сомалі та в піщаних і кам'янистих пустелях Ефіопії.

У цій місцевості дощі випадають дуже рідко, а рослинний покрив дуже бідний.

Осёл сомалийский фото

Нубійський підвид дикого сомалійського віслюка мешкає в Єгипті, Судані та Еритреї. Нубійський віслюк має дещо інше забарвлення, ніж його сомалійський кузен.

Головна відмінність – відсутність поперечних смуг на ногах і яскраво виражений спинний хрест, що складається з двох темних смуг. Одна смуга розташована поперек лопаток, а інша тягнеться уздовж хребта. Такий же спинний хрест дуже часто буває у домашніх ослів.

Обидва підвиди дикого віслюка перебувають під охороною Вашингтонської конвенції.

Їх чисельність постійно скорочується у зв'язку з тим, що місцеві жителі регулярно проводять їх вилов. Зараз популяція сомалійських ослів налічує не більше кількох сотень голів. У зоопарках, де проводяться програми по їх розведенню в неволі, міститься близько 100 особин.

Поведінка

У дикій природі більшість дорослих жеребців сомалійського віслюка не заводять власних домашніх ділянок, а вільно кочують по пустелях в пошуках корму. Ослиці збираються в табуни навколо одного сильного і досвідченого жеребця та повсюди супроводжують його. Одна така група може складатися з 30 тварин.

Табун ослов сомалийских

Сімейні узи між членами табуна практично відсутні. Існує тільки зв'язок між матір'ю та її потомством. Ватажок самостійно визначає межі угідь, площа яких може досягати 15 кв. км.

Між собою тварини спілкуються за допомогою міміки, помахів хвоста і голосових сигналів.

Віслюки вітають один одного широко відкритим ротом і вухами, що стирчать догори. Закладені назад вуха і напіввідкритий рот демонструють ворожість. Опущені вниз вуха і жувальні рухи напіввідкритим ротом демонструють повну покірність.

Віслюки здатні відтворювати безліч звуків від гучного ревіння до тихих гавкаючих вигуків. У момент небезпеки осел повертається до супротивника задньою частиною й починає брикатися задніми копитами.

Харчування

В їжі осел надає перевагу траві, злакам і чагарникам. Корінні зуби тварини здатні перетирати найжорсткіші стебла рослин. Ці зуби швидко стираються, а натомість виростають нові.

Самка осла сомалийского с детёнышем

Через те, що рослинний покрив в місцях проживання сомалійських віслюків дуже мізерний, тварини добре пристосувалися до мандрів і впевнено себе почувають навіть серед голих скель. Розвинутий нічний зір дозволяє їм випасатися в нічний час.

Вони довгий час можуть обходитися без води. Тканини, що вистилають внутрішню поверхню ніздрів, на видиху сприяють затриманню вологи в організмі.

Розмноження

З настанням весни жеребець займає певну територію й збирає навколо себе невеликий табун ослиць. Він ревниво оберігає свій гарем від зазіхань сусідів. Самка виношує дитинча протягом 12 місяців. Зазвичай ослиця приносить одного малюка, буває і двійня, але вкрай рідко.

Відразу після пологів матуся дбайливо вилизує малюка, тим самим передаючи йому свій запах.

Новонароджений приймає за свою маму першого, кого побачить, тому самка на період пологів віддаляється від табуна і нікого до себе не підпускає. У перші дні життя осля не може слідувати нею. Коли ослиця йде годуватися, воно залишається без нагляду. У такі моменти воно стає легкою здобиччю для хижаків.

Осля до року залишається поруч з матір'ю, але в дев'ятимісячному віці відлучається від вимені, і самка може знову завагітніти.

У 2 роки віслюки стають статевозрілими, але до 3-5 років знаходяться в тіні старших і досвідчених самців. Тільки у 5-7 років змужнілий жеребець зможе мати власну територію та гарем.

Детёныш осла сомалийского с матерью

Коні й віслюки знаходяться в дуже близькій спорідненості, тому можуть схрещуватися. Їх потомство буде безплідним. Помісь віслюка і кобили називається мулом. Мул тривалий час служить людині. Він володіє витривалістю, невибагливістю осла і кінською силою.

Мул мало схильний до хвороб, дуже впевнено почуває себе в горах і живе до 50 років. Якщо схрещування сталося між жеребцем і ослицею то на світ народжуються ослиці, які не мають ніякої цінності в господарстві.

Опис

Довжина тіла сомалійського віслюка досягає 2,5 м. Зріст в загривку до 122 см. На великій масивній голові знаходяться рухливі вуха.

Темні овальні очі широко розставлені по боках голови. Великі ніздрі розташовуються на кінці морди. Коротка широка шия досить міцна.

Коротка грива зростає сторчма. Біля основи вона світла, а закінчується темним кольором.

Боки й спина бежевого кольору, черево і ноги світліші. На ногах проглядаються темні смужки. Опорний палець ноги захищений роговим копитом.

Тривалість життя дикого сомалійського віслюка в природних умовах не перевищує 15 років.