Непарнокопитні

Тапір рівнинний, або тапір бразильський

17.04.2019

Тапір рівнинний, або тапір бразильський (лат. Tapirus terrestris) – непарнокопитний ссавець з родини Тапірові (Tapiridae). Його назва походить від індіанського слова tapi'ira, що на мові тупі означає «лісовий бик». Тварина вважається одним з найбільш поширених і великих представників своєї родини.

Своїми розмірами воно поступається тільки тапіру Берда (Tapirus bairdii), з яким межує на території Колумбії.

Тапир равнинный фото

Цей ссавець належить до числа уразливих видів (Vulnerable species). Незважаючи на те, що полювання на нього заборонено, індіанці продовжують на нього полювати заради м'яса. На практиці охоронні заходи здійснюються тільки в національних парках.

Бразильці вважають рівнинного тапіра одним із символів своєї країни та називають живим викопним. Його зовнішній вигляд мало змінився за останні 55 мільйонів років, коли він з'явився в Південній Америці.

Розповсюдження

Ареал проживання охоплює Бразилію, Венесуелу і Колумбію. Він знаходиться в басейні річки Амазонка і на Амазонській низовині. Невеликі локальні популяції збереглися у Гвіані, Аргентині, Болівії, Перу та Еквадорі.

Рівнинний тапір населяє тропічні й субтропічні регіони Південної Америки.

Північна межа ареалу проходить через північ Колумбії та Аргентини, а західна уздовж підніжжя Анд. Вид поширений переважно в дощових лісах Амазонії. За її межами мешкають нечисленні розрізнені популяції.

Тапир бразильский фото

Бразильські тапіри крім дощових лісів живуть по берегах річок, боліт і на заливних луках. Вони також зустрічаються на відкритих саванах поблизу водойм з густою рослинністю. В горах тварини спостерігаються на висотах до 1700 м над рівнем моря.

Загальна площа займаного ареалу перевищує 10 мільйонів квадратних кілометрів.

Поведінка

Рівнинні тапіри ведуть поодинокий спосіб життя. Активність виявляється переважно вночі та лише зрідка в деяких регіонах вдень. Представники цього виду відрізняються завидним консерватизмом і можуть роками пересуватися по одного разу протоптаних стежках.

У кожної дорослої особини є власна домашня ділянка площею від 1 до 14 кв. км, а в Федеральному окрузі на території Національного парку Бразилії до 39 кв. км.

Власники угідь заявляють про свою присутність за допомогою звукових сигналів. Тапіри, коли відчувають страх або біль, видають пронизливий вереск. Під час пошуку їжі та дослідження предметів, що їх зацікавили, вони видають звуки, що нагадують короткий брязкіт лебідки. При мирному спілкуванні лунають «клацання», а при агресії глухе гарчання.

Фото тапира бразильского

Важливу роль в комунікації відіграють запахи. У своїх стежок звірі залишають купи фекалій, мітять рослинність сечею та виділеннями запашних залоз, розташованими на морді.

Якщо своїх родичів бразильський тапір недолюблює, то до інших плодоїдних тварин ставиться толерантно. Він мирно уживається з великою мазамою (Mazama americana), звичайним (Tayassu pecari) та ошийниковим пекарі (Pecari tajacu).

Небезпеку для тапірів крім людей яляють тільки пуми та ягуари. Вони нападають переважно на молодих тварин.

Харчування

Раціон складається з їжі рослинного походження. З'їдаються листя дерев, трава, молоді пагони та фрукти. Поблизу людських поселень рівнинні тапіри навідуються на фермерські плантації й ласують зерновими культурами.

Тварини шукають корм головним чином на галявинах і по берегах водойм.

Вони поїдають рослини 42 видів, віддаючи перевагу Бобовим (Fabaceae), Ароїдним (Araceae) і Сумаховим (Anacardiaceae). У повсякденному меню переважають плоди пальм: мавриції звивистій (Mauritia flexuosa), евтерпи їстівної (Euterpe edulis), сіагрусу Румянцева (Syagrus romanzoffiana) і маріпи (Attalea maripa).

Картинка с тапиром бразильским

Хобот служить хватальним органом. Рослина зрізається різцями, пережовується широкими молярами та премолярами. Бразильський тапір не в повному обсязі перетравлює з'їдену їжу, тому є мимовільним розповсюджувачем насіння.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці 3-4 років. Самка входить в стан еструсу кожні два місяці й може бути запліднена протягом 2-3 днів. Вона злучається з декількома самцями або утворює короткочасний моногамний союз. Спарювання проходять як у воді, так і на суші.

Вагітність триває від 335 до 439 днів. У неволі самка приносить потомство кожні 15-16 місяців. Фертильність зберігається до 28 років.

Самка народжує тільки одне дитинча. При народженні воно важить від 3200 до 5800 г.

На коричневій шерсті проходять горизонтальні білі смуги, які зникають у віці 5-8 місяців. Малюки починають потроху їсти тверду їжу вже в перші дні, але молочне годування триває до 10 місяців. Близько року вони розлучаються з матір'ю й вирушають на пошуки своїх власних угідь.

Картинка тапиром равнинным

Опис

Довжина тіла 180-220 см, хвоста 8-10 см. Висота в загривку 77-108 см. Вага 180-270 кг. Самки більші й важчі за самців. Голова і шия покриті довгим волосяним покривом, що нагадує темну гриву.

Голова, спина, боки й кінцівки забарвлені в темно-коричневий колір. Черево світле. Кінчики вух білі. Задні кінцівки з трьома пальцями утворюють копита. На лапах передніх кінцівок є три великих і один маленький палець.

Молодь забарвлена ​​в коричневий або жовто-коричневий колір з білими смужками та плямами. Очі відносно невеликі й розташовані з боків голови.

Тривалість життя рівнинних тапірів досягає 35 років.