Непарнокопитні

Кінь Пржевальського

24.07.2013

Кінь Пржевальського (лат. Equus przewalskii) – непарнокопитний ссавець з родини Коневі (Equidae). Довгий час він вважався прабатьком більшості сучасних порід коней.

Лошадь Пржевальского фото

Вперше його докладний опис зробив Микола Пржевальський (1839-1888), коли повернувся зі своєї третьої експедиції (1879-1880) по країнах Центральної Азії. Під час особливо холодних зим 1948 і 1956 років поголів'я цих тварин було практично повністю з'їдено місцевими кочовими племенами.

Останній раз в дикій природі коней Пржевальського бачили у 1969 році. На сьогодні в зоопарках і заповідниках збереглися всього лише близько 2500 особин.

На початку ХХ століття завдяки експедиції, організованій власником заповідника Асканії Новій Фрідріхом Едуардовичем Фальц-Фейном, було виловлено кілька коней на Джунгарській рівнині в Північно-Західному Китаї. Їх доставили в Празький зоопарк і зоопарк Геллабрунн в Мюнхені.

Війну пережили всього лише 40 особин. Після величезної роботи, проведеної фахівцями зоопарків Праги та Кельна, поголів'я вдалося потроху відновити, і частина з них повернулася на свою прабатьківщину. Зараз в джунгарських степах випасаються приблизно 1500 цих копитних.

Игривые лошади Пржевальского

В Україні близько 100 коней Пржевальського живуть в зоні відчуження Чорнобильської АЕС. Вважається, що їх присутність допомагає знизити радіаційний фон і відновити екосистему.

Поведінка

Представники цього виду утворюють нечисельні стада. Вони складаються з жеребця і декількох кобил з потомством. Жеребцеві належить вся влада. Він водить своїх підопічних на пасовище і водопій, пильно стежачи за дисципліною серед них.

Харчуються копитні переважно на світанку і пізно ввечері. Вдень стадо відпочиває на обраному ватажком місці. Зазвичай це невелика височина, звідки добре проглядаються околиці. Тварини славляться добре розвиненим слухом, зором і нюхом.

На привалі кобили мирно дрімають, а ватажок зайнятий їх охороною. За найменшої небезпеки він готовий дати сигнал тривоги своєму сімейству.

Під час сну непарнокопиті збираються в тісне коло головами всередину, захищаючи лошат, що знаходяться в його центрі. Таким же чином вони гріються в зимову холоднечу і ховаються від надокучливих комах.

Якщо їх спробує несподівано атакувати хижак, то його чекають потужні удари задніх копит.

Взаимная привязанность лошадей Пржевальского

Коні Пржевальського міцно прив'язуються одне до одного. Вони постійно спілкуються між собою за допомогою іржання та розвиненої міміки. Для вираження емоцій тварини демонструють особливим чином зуби та ворушать вухами. Дуже важливу роль відіграє щоденний туалет, який виражається у взаємній чистці та чуханні шкури.

Щоб позбутися шкірних паразитів, коні Пржевальського люблять валятися на спині й терти шкуру об землю. Будучи травоїдними ссавцями, вони пристосовані до поїдання досить жорсткого корму.

Через брак ніжної зелені вони вживають суху траву і гілки чагарників. У зимовий період перебиваються тієї рослинністю, яку вдається витягти з-під заметів. Їх цілком влаштовують сухі стебла трави. По весні зголоднілі тварини охоче об'їдають бруньки на деревах.

Розмноження

Шлюбний період проходить в середині весни. У цей період ватажок особливо стурбований, адже йому постійно доводиться проганяти всюдисущих конкурентів. Між кіньми відбуваються поєдинки за право очолити або сформувати нове стадо. Бійки супроводжуються досить болючими укусами та ударами копит.

Переможець отримує все, тому бої бувають досить запеклими.

Вагітність триває 340-360 днів. Лошата народжуються наступної весни.

Відразу після своєї появи на світ дитинча намагається встати на ніжки й шукає материнське вим'я. Розвивається воно дуже швидко, інакше просто не зможе слідувати за стадом. Якщо малюк відстає, то вожак проводить виховні заходи – боляче кусає його за основу хвоста.

Лошадь Пржевальского с ребёнком

До піврічного віку лошата харчуються материнським молоком, хоча щипати молоду траву починають вже на першому тижні. Вони дуже грайливі й більшу частину часу проводять в рухливих іграх, змагаючись межу собою у швидкості та спритності.

Молоді самці часто б'ються, готуючись до майбутніх серйозних боїв. Статевозрілими кобили стають у 2 роки й зазвичай переходять в інше стадо. Жеребці збираються в холостяцькі групи, які розпадаються після досягнення ними трирічного віку.

Опис

Довжина тіла дорослих особин може досягати 180-230 см, а висота в загривку 125-145 см. Вага коливається від 200 до 290 кг.

Табун лошадей Пржевальского

Круп середніх розмірів, грудна клітка й озадок широкі. Кобили менші за жеребців.

Шерсть коричневого кольору. Черевна частина і морда світлі з легкою білизною. Уздовж хребта розташована смуга з чорного волосся. Хвіст і грива чорні. Волосся гриви жорсткі й не довгі. Чубчика немає.

Голова порівняно велика і масивна. Чуйні вуха відрізняються великою рухливістю. Великі темні очі розташовані з боків голови. Ніздрі широкі. Довгий і густий хвіст звисає вниз. Кінцівки відносно короткі, але м'язисті.

Тривалість життя коней Пржевальського в природному середовищі не перевищує 20 років. У неволі вони доживають до 34 років.