Ссавці

Мангуста яванська

21.10.2019

Мангуста яванська (лат. Herpestes javanicus) належить до родини Мангустові (Herpestidae). Цей невеликий хижий ссавець легко адаптується до змін навколишнього середовища, тому був завезений людиною в різні куточки планети для боротьби з пацюками й отруйними зміями. У більшості випадків його переселення на нові землі призвело до скорочення популяції багатьох місцевих видів.

Яванский мангуст

Звірятко стало навідуватися в курники фермерів і масово знищувати домашню птицю. У ряді регіонів воно є переносником сказу і ряду інших інфекційних захворювань. В результаті тепер доводиться шукати способи, як позбутися такого шкідливого ​​переселенця.

Яванська мангуста включена до Списку 100 найнебезпечніших інвазійних видів. У центральних регіонах Індії вона вважається священною твариною. Її вбивство розглядається як тяжкий злочин.

Перший науковий опис зробив у 1818 році французький зоолог Етьєн Жоффруа Сент-Ілер.

Розповсюдження

Початковий ареал проживання знаходиться в Азії. Він простягається від Пакистану, Афганістану та північних штатів Індії до півдня Китаю та Малайського півострова й островів Індонезії. Тварини поширені на Яві, Борнео і Суматрі. Вони також живуть на території Бангладеш, Бутану, Камбоджі, Лаосу, М'янми, Непалу і Таїланду.

Наприкінці XIX століття яванські мангусти були завезені на Карибські острови, в Японію, В'єтнам, Центральну і Південну Америку. Зараз вони також зустрічаються на Гаваях, Фіджі та островах в Адріатичному морі біля узбережжя Балканського півострова.

фото яванского мангуста

У природних умовах ці хижі ссавці населяють різні типи тропічних і субтропічних лісів, уникаючи занадто густих лісових масивів. Вони часто селяться в рідколісся та на відкритих просторах, в горах спостерігаються на висотах до 2100 м над рівнем моря.

Існують 12 підвидів. Номінативний підвид живе на Яві.

Поведінка

Тварина веде переважно поодинокий спосіб життя або утворює невеликі сімейні групи. Своїми звичками й зовнішністю вона нагадує індійського сірого мунго (Herpestes edwardsii), але відрізняється від нього меншими розмірами.

Яванські мангусти живуть зазвичай в підземних сховищах, в яких проводять ніч і ховаються в спекотний полудень. Пік активності припадає на ранкові та вечірні години.

Під час шлюбного періоду звірята виявляють зворушливу турботу до своїх партнерів, займаючись взаємним чищенням хутра від паразитів. У холодні дні вони можуть збиратися в норах і зігріватися, притулившись тісно один до одного.

Herpestes javanicus

Нори тварини викопують самостійно. На полювання вони виходять одними й тими стежками, ховаючись серед рослинності. Вони вміють лазити по деревах, але роблять це вкрай неохоче і лише у виняткових випадках.

Харчування

Раціон складається з дрібних ссавців, найчастіше гризунів. Крім них з'їдаються птахи, ящірки та змії. Періодично звірок ласує комахами, павуками й скорпіонами. Йому також подобаються стиглі соковиті фрукти.

Яванська мангуста володіє блискавичною реакцією, спритністю та швидкістю, що дозволяє йому полювати на отруйних змій. У нього немає імунітету проти зміїної отрути, тому він спочатку виснажує свою жертву численними атаками. Коли рептилія втомиться, хижак вбиває її укусом в шию.

Додатковим захистом від коротких отруйних зубів змії служить довга густа шерсть.

Herpestes javanicus фото

Розмноження

Статева зрілість настає у віці 5-6 місяців. Яванські мангусти створюють моногамні сім'ї, які зазвичай розпадаються після виведення потомства.

Шлюбний період у північних регіонах проходить з лютого по вересень, а в тропіках цілий рік.

Вагітність триває від 42 до 49 днів. Самка приносить від 1 до 5 дитинчат. Як правило, буває 2-3 малюки. Вони з'являються на світ в підземному лігві самки. Вони народжуються безпорадними, погано розвиненими, але вже покриті шерстю. Їх вага при народженні становить близько 26 г.

 мангуст яванский

Малюки відкривають очі на третьому або четвертому тижні. Молочне годування триває 30-35 днів. Підлітки стають повністю самостійними в тримісячному віці, але залишаються з батьками до настання статевої зрілості.

Опис

Довжина тіла дорослих особин 25-41 см, а хвоста 23-50 см. Вага 450-650 г. Самки трохи дрібніші та легші за самців. У неволі окремі екземпляри набирають вагу до 800 г.

Тулуб гнучкий і стрункий. Щільне хутро на спині забарвлене у світлий сіро-коричневий або золотисто-коричневий колір. Черевна частина світліша.

Голова посаджена на короткій шиї та закінчується мордою, що звужується. Кінцівки короткі, але м'язисті. П'ятипалі лапи озброєні міцними кігтями. У самок є 3 пари сосків.

Тривалість життя яванської мангусти в дикій природі близько 4 років.